Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Studenten in Friesland maken film met crowdfunding

Scholieren van het R.O.C. Friese Poort in Drachten maken een film met regisseur Steven de Jong. De film wordt grotendeels in Friesland opgenomen. Door middel van crowdfunding willen de jongeren dit project financieren.

Zo nu en dan figureer ik in films en commercials. Ik vind het leuk om bij het proces van filmmaken te zijn. Je leert allerlei mensen kennen en bent even in een compleet andere wereld. Wel is het zo dat de meeste producties rond de Randstad worden opgenomen. En aangezien ik in Leeuwarden woon, neemt het reizen veel tijd in beslag.

Advertentie

Als er dan eens een film wordt gemaakt in mijn eigen omgeving is dat natuurlijk helemaal super! Nou zijn er wel meer films in Friesland opgenomen zoals recentelijk nog Sneekweek. Maar de komende maanden wordt er een bioscoopfilm gemaakt rond Leeuwarden en Drachten door scholieren en professionals samen. Een uniek project!

Professionele begeleiding
Dat een film maken een hele onderneming is ondervinden 15 tweedejaars-studenten van R.O.C. Friese Poort Audiovisuele Producties in Drachten nu ook. Deze jongeren willen graag ervaren hoe het is om een bioscoopfilm te maken. Daarbij hebben de studenten regisseur/acteur Steven de Jong (bekend van o.a. Snuf de hond, De schippers van de Kameleon en De scheepsjongens van de Bontekoe) gevraagd om hen te begeleiden bij dit hele proces.

Een film maken doe je niet zomaar
Een film maken doe je niet zomaar. Er komt veel meer bij kijken dan je misschien zou denken. Het begint al bij de voorbereiding. Je wilt een film maken: dan moet je eerst een goed script hebben. Dan moet er een producer zijn die erin gelooft. Er moet geld komen, maar ook dat is er niet zomaar. Waar haal je sponsoren vandaan die genoeg in je product geloven om daar geld in te steken. Een regisseur, cameramensen, acteurs en figuranten, allemaal moeten ze willen meewerken. Daarnaast natuurlijk ook visagisten en mensen voor de kleding en de zogenoemde runners en gaffers, een opnameleider, een regieassistent, catering, figurantenbegeleiding en de locaties moeten natuurlijk gezocht en geboekt worden. Kortom, een hele onderneming.

Leergierige klas
De jongeren die de opleiding volgen hebben de ambitie om later in de filmwereld te gaan werken. Nu wil het toeval dat de zoon van Steven de Jong ook naar deze school gaat. Leerkracht Hans Dijkstra kwam in gesprek met de Jong over zijn enthousiaste klas die dolgraag zou willen ervaren hoe het is om een echte bioscoopfilm te maken. De vraag aan de regisseur was dus of hij deze jongeren hierbij zou willen begeleiden. Steven hoefde er niet heel lang over na te denken, natuurlijk wilde hij dit doen. En een nieuw script hoefde er niet te komen, daarvan had hij er zelf nog genoeg op de plank liggen.

En het wordt… de film ‘Spaak’
Dit verhaal wilde de Jong al eerder verfilmen, maar dat is toen niet van de grond gekomen. Voor dit project is het een uitermate geschikt verhaal omdat het voornamelijk een jongerenfilm is en die nu ook door jongeren gemaakt wordt. Steven de Jong heeft het filmbedrijf Heit & Mem Media uit Leeuwarden gevraagd om de productie te doen. Er is ook al een aantal bekende acteurs aangetrokken. Jack Wouterse, Aart Staartjes en Adrienne Kleiweg hebben al toegezegd. Wie de hoofdrol vertolkt is op dit moment nog niet bekend. Iedereen werkt belangeloos of voor enkel onkosten-/reisvergoeding mee.

Kosten besparen
De studenten worden ieder aan een discipline gekoppeld. Zo krijgt iedere professional een student als assistent die de hele draaiperiode actief meewerkt. Alles wat van tevoren geregeld moet worden zoals de voorproductie, locaties en het aanjagen op social media doen de studenten zelf. De catering zal ook vanuit de school verzorgd worden. Zo veel mogelijk kosten worden bespaard en zoveel mogelijk leer-/stagemomenten worden benut.

Een website en een promotiefilmpje mochten natuurlijk niet ontbreken. Ook deze zijn door de studenten zelf gemaakt: www.spaakdefilm.nl.

Op Facebook, Twitter en Instagram is trouwens ook alle info over de film te vinden.

Crowdfunding
De studenten ontdekken nu wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en dat er ook geld voor nodig is. Ze zijn daar heel creatief over gaan nadenken en hebben bedacht om via crowdfunding een gedeelte van de film te laten financieren. € 6000 is er nodig. Ze zijn hiervoor een cinecrowd-actie gestart. Op cinecrowd.com/Spaakdefilm is te vinden hoe er gesponsord kan worden. Er zijn erg leuke acties bedacht. Je kunt al voor € 5 steunen, bij een hoger bedrag kun je bijvoorbeeld backstagemateriaal krijgen of een exclusief Spaak-T-shirt. Bij € 200 belooft Steven de Jong een cursus produceren/regisseren, bij € 500 mag je naar de exclusieve voorpremière én een dag backstage meelopen.

De klapper is bij een donatie van € 1000! Als je als bedrijf bijvoorbeeld sponsort, wordt er een professionele bedrijfsfilm gemaakt en komt je naam op de aftiteling van de bioscoopfilm! Daarnaast krijg je leuke extra’s zoals kaarten voor de film zodra ‘ie in de bioscoop draait.

Heb je interesse en wil je deze gedreven, enthousiaste leerlingen steunen, neem een kijkje op de cinecrowdsite. Daar kun je ook zien hoeveel geld er al is opgehaald.

Het verhaal.
Het verhaal is naar het boek van Paul Rood. De sfeer en het gevoel van de film is volgens de makers: Armstrong-meets-Christiane F.– meets Leaving las Vegas. Oftewel: dat belooft wat! Het verhaal gaat over een jongen die veel potentie heeft om profwielrenner te worden. Maar hij leidt een nogal wild leven. Luuk is een cokesnuivende student Scheikunde. Samen met zijn vriendin maakt hij wilde plannen om de wereld te veroveren en in korte tijd veel geld te verdienen. Zijn vader is een zeer succesvol zakenman. Luuk kan niet aan de hoge verwachtingen van zijn ouders voldoen. Om snel geld te verdienen besluit hij de drug GHB te smokkelen naar Scandinavië. Dit mislukt en Luuk komt in een Zweedse cel terecht. Samen met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur weet Luuk te ontsnappen. Dan begint een avontuurlijke terugtocht naar Nederland: op de fiets……

Voor een iets uitgebreidere samenvatting kun je terecht op de website van Spaak.

De opnames
De film wordt hoofdzakelijk in Friesland opgenomen, in de omgeving van Drachten en Leeuwarden. Daarnaast zijn er ook wat opnames in Zweden. De opnames starten eind december 2015. Hopelijk kan ik een aantal dagen op de set aanwezig zijn als figurant. Ik ben in ieder geval van plan hier regelmatig updates en nieuwtjes over de film te plaatsen.

Heb je interesse in dit ambitieuze project en wil je deze gedreven groep jongeren helpen hun droom te verwezenlijken? Ga dan naar cinecrowd.com/Spaakdefilm en word supporter. Iedere euro is welkom! Zonder budget kun je immers geen film maken.

Wil je ook regioreporter worden voor Libelle? Meld je dan hier aan.

De Dag Nadat Vervolg 36 – Onze baby niet levensvatbaar bleek

Loes (36): “Vanaf het moment dat we in het ziekenhuis kwamen, kreeg ik elke twee uur een tabletje dat ervoor zorgde dat de weeën opgewekt werden. Behalve ’s nachts, omdat het ook belangrijk is dat je je rust pakt. Je moet ten slotte wél een bevalling doorstaan."

Lees hier het begin van De Dag Nadat >

"Omdat ik de nacht ervoor helemaal niet had geslapen, viel ik die vrijdag toch af en toe in slaap. Ron en ik waren samen en het vóelde ook heel erg samen: dit gingen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien