Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Studenten in Friesland maken film met crowdfunding

Scholieren van het R.O.C. Friese Poort in Drachten maken een film met regisseur Steven de Jong. De film wordt grotendeels in Friesland opgenomen. Door middel van crowdfunding willen de jongeren dit project financieren.

Zo nu en dan figureer ik in films en commercials. Ik vind het leuk om bij het proces van filmmaken te zijn. Je leert allerlei mensen kennen en bent even in een compleet andere wereld. Wel is het zo dat de meeste producties rond de Randstad worden opgenomen. En aangezien ik in Leeuwarden woon, neemt het reizen veel tijd in beslag.

Advertentie

Als er dan eens een film wordt gemaakt in mijn eigen omgeving is dat natuurlijk helemaal super! Nou zijn er wel meer films in Friesland opgenomen zoals recentelijk nog Sneekweek. Maar de komende maanden wordt er een bioscoopfilm gemaakt rond Leeuwarden en Drachten door scholieren en professionals samen. Een uniek project!

Professionele begeleiding
Dat een film maken een hele onderneming is ondervinden 15 tweedejaars-studenten van R.O.C. Friese Poort Audiovisuele Producties in Drachten nu ook. Deze jongeren willen graag ervaren hoe het is om een bioscoopfilm te maken. Daarbij hebben de studenten regisseur/acteur Steven de Jong (bekend van o.a. Snuf de hond, De schippers van de Kameleon en De scheepsjongens van de Bontekoe) gevraagd om hen te begeleiden bij dit hele proces.

Een film maken doe je niet zomaar
Een film maken doe je niet zomaar. Er komt veel meer bij kijken dan je misschien zou denken. Het begint al bij de voorbereiding. Je wilt een film maken: dan moet je eerst een goed script hebben. Dan moet er een producer zijn die erin gelooft. Er moet geld komen, maar ook dat is er niet zomaar. Waar haal je sponsoren vandaan die genoeg in je product geloven om daar geld in te steken. Een regisseur, cameramensen, acteurs en figuranten, allemaal moeten ze willen meewerken. Daarnaast natuurlijk ook visagisten en mensen voor de kleding en de zogenoemde runners en gaffers, een opnameleider, een regieassistent, catering, figurantenbegeleiding en de locaties moeten natuurlijk gezocht en geboekt worden. Kortom, een hele onderneming.

Leergierige klas
De jongeren die de opleiding volgen hebben de ambitie om later in de filmwereld te gaan werken. Nu wil het toeval dat de zoon van Steven de Jong ook naar deze school gaat. Leerkracht Hans Dijkstra kwam in gesprek met de Jong over zijn enthousiaste klas die dolgraag zou willen ervaren hoe het is om een echte bioscoopfilm te maken. De vraag aan de regisseur was dus of hij deze jongeren hierbij zou willen begeleiden. Steven hoefde er niet heel lang over na te denken, natuurlijk wilde hij dit doen. En een nieuw script hoefde er niet te komen, daarvan had hij er zelf nog genoeg op de plank liggen.

En het wordt… de film ‘Spaak’
Dit verhaal wilde de Jong al eerder verfilmen, maar dat is toen niet van de grond gekomen. Voor dit project is het een uitermate geschikt verhaal omdat het voornamelijk een jongerenfilm is en die nu ook door jongeren gemaakt wordt. Steven de Jong heeft het filmbedrijf Heit & Mem Media uit Leeuwarden gevraagd om de productie te doen. Er is ook al een aantal bekende acteurs aangetrokken. Jack Wouterse, Aart Staartjes en Adrienne Kleiweg hebben al toegezegd. Wie de hoofdrol vertolkt is op dit moment nog niet bekend. Iedereen werkt belangeloos of voor enkel onkosten-/reisvergoeding mee.

Kosten besparen
De studenten worden ieder aan een discipline gekoppeld. Zo krijgt iedere professional een student als assistent die de hele draaiperiode actief meewerkt. Alles wat van tevoren geregeld moet worden zoals de voorproductie, locaties en het aanjagen op social media doen de studenten zelf. De catering zal ook vanuit de school verzorgd worden. Zo veel mogelijk kosten worden bespaard en zoveel mogelijk leer-/stagemomenten worden benut.

Een website en een promotiefilmpje mochten natuurlijk niet ontbreken. Ook deze zijn door de studenten zelf gemaakt: www.spaakdefilm.nl.

Op Facebook, Twitter en Instagram is trouwens ook alle info over de film te vinden.

Crowdfunding
De studenten ontdekken nu wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en dat er ook geld voor nodig is. Ze zijn daar heel creatief over gaan nadenken en hebben bedacht om via crowdfunding een gedeelte van de film te laten financieren. € 6000 is er nodig. Ze zijn hiervoor een cinecrowd-actie gestart. Op cinecrowd.com/Spaakdefilm is te vinden hoe er gesponsord kan worden. Er zijn erg leuke acties bedacht. Je kunt al voor € 5 steunen, bij een hoger bedrag kun je bijvoorbeeld backstagemateriaal krijgen of een exclusief Spaak-T-shirt. Bij € 200 belooft Steven de Jong een cursus produceren/regisseren, bij € 500 mag je naar de exclusieve voorpremière én een dag backstage meelopen.

De klapper is bij een donatie van € 1000! Als je als bedrijf bijvoorbeeld sponsort, wordt er een professionele bedrijfsfilm gemaakt en komt je naam op de aftiteling van de bioscoopfilm! Daarnaast krijg je leuke extra’s zoals kaarten voor de film zodra ‘ie in de bioscoop draait.

Heb je interesse en wil je deze gedreven, enthousiaste leerlingen steunen, neem een kijkje op de cinecrowdsite. Daar kun je ook zien hoeveel geld er al is opgehaald.

Het verhaal.
Het verhaal is naar het boek van Paul Rood. De sfeer en het gevoel van de film is volgens de makers: Armstrong-meets-Christiane F.– meets Leaving las Vegas. Oftewel: dat belooft wat! Het verhaal gaat over een jongen die veel potentie heeft om profwielrenner te worden. Maar hij leidt een nogal wild leven. Luuk is een cokesnuivende student Scheikunde. Samen met zijn vriendin maakt hij wilde plannen om de wereld te veroveren en in korte tijd veel geld te verdienen. Zijn vader is een zeer succesvol zakenman. Luuk kan niet aan de hoge verwachtingen van zijn ouders voldoen. Om snel geld te verdienen besluit hij de drug GHB te smokkelen naar Scandinavië. Dit mislukt en Luuk komt in een Zweedse cel terecht. Samen met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur weet Luuk te ontsnappen. Dan begint een avontuurlijke terugtocht naar Nederland: op de fiets……

Voor een iets uitgebreidere samenvatting kun je terecht op de website van Spaak.

De opnames
De film wordt hoofdzakelijk in Friesland opgenomen, in de omgeving van Drachten en Leeuwarden. Daarnaast zijn er ook wat opnames in Zweden. De opnames starten eind december 2015. Hopelijk kan ik een aantal dagen op de set aanwezig zijn als figurant. Ik ben in ieder geval van plan hier regelmatig updates en nieuwtjes over de film te plaatsen.

Heb je interesse in dit ambitieuze project en wil je deze gedreven groep jongeren helpen hun droom te verwezenlijken? Ga dan naar cinecrowd.com/Spaakdefilm en word supporter. Iedere euro is welkom! Zonder budget kun je immers geen film maken.

Wil je ook regioreporter worden voor Libelle? Meld je dan hier aan.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Actie Samantha Steenwijk in 'De verraders' zorgt voor verdeelde reacties

De Verraders is één van de grote kijkcijferhits van dit voorjaar, en de spanning zal de komende afleveringen alleen nog maar verder oplopen. Vooral nu zangeres Samantha Steenwijk overgestapt is van getrouwe naar verrader.

Er zijn nog drie verraders en zes getrouwen in het spel. Wie gaat er uiteindelijk met de pot zilver vandoor?

Advertentie

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

“Monster”

Originele verrader Kees Boot zei bij Samantha’s overstap al dat hij en Holly Brood “een monster” in huis hadden gehaald. En daar is hij zelf de dupe van geworden. In een voorstukje zagen we namelijk al dat de drie verraders het oneens waren over wie er naar huis moest.”Als jij Loek (Peters, red.) eruit stemt, denk ik dat je de verdenking van jou af haalt”, zegt Samantha tegen Kees. Maar daar zijn Kees en Holly het niet mee eens: “Dan knalt ‘ie er juist vol op”. Kees vindt dat Francis eruit moet, Holly kiest Abbey en Samantha zegt Barbara. Maar uiteindelijk dubbel-verraadt ze Kees.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

Knop omgezet

“Ik heb een knop omgezet. Anders kan ik dat hele verraderschap niet aan”, zei Samantha. Ze verklaart dat ze dat na het programma wel naar een psycholoog gaat en gaat biechten. “Ik doe me voor als een getrouwe en verraad ook nog eens een verrader. Heel slecht dit”, slaat ze de spijker op de kop.

En dát na het overleg tussen Kees en Samantha waarin ze om toevertrouwde het samen op te nemen tegen de getrouwen. Uiteindelijk stemt ze op hem en moet hij het spel verlaten, nog voor de verraders een getrouwe konden ‘vermoorden’.

Volgens Samantha “zou hij het wel snappen”, maar zijn paniekerige gezichtsuitdrukkingen spraken boekdelen. Hij zéi daarentegen iets anders: “Dat rare spel. Die dubbele agenda, ik kan het niet uitleggen. Mag ik alsjeblieft naar mijn ontzettend lieve vrouw en lieve kinderen?”.

De reacties lopen uiteen. Samantha is ‘koningin der verraders’, wat zowel positief als negatief wordt uitgedrukt. Tegelijk is er veel bewondering voor Kees.

Eind goed, al goed: ‘Wij zijn nog steeds vriendjes hoor!’, plaatst Samantha op Twitter bij een gezellige foto.

Samantha Steenwijk vertelde ons eerder over haar oude hobby, liefde voor bellen en duurste aankoop:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Actie Samantha Steenwijk in 'De verraders' zorgt voor verdeelde reacties

De Verraders is één van de grote kijkcijferhits van dit voorjaar, en de spanning zal de komende afleveringen alleen nog maar verder oplopen. Vooral nu zangeres Samantha Steenwijk overgestapt is van getrouwe naar verrader.

Er zijn nog drie verraders en zes getrouwen in het spel. Wie gaat er uiteindelijk met de pot zilver vandoor?

Advertentie

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

“Monster”

Originele verrader Kees Boot zei bij Samantha’s overstap al dat hij en Holly Brood “een monster” in huis hadden gehaald. En daar is hij zelf de dupe van geworden. In een voorstukje zagen we namelijk al dat de drie verraders het oneens waren over wie er naar huis moest.”Als jij Loek (Peters, red.) eruit stemt, denk ik dat je de verdenking van jou af haalt”, zegt Samantha tegen Kees. Maar daar zijn Kees en Holly het niet mee eens: “Dan knalt ‘ie er juist vol op”. Kees vindt dat Francis eruit moet, Holly kiest Abbey en Samantha zegt Barbara. Maar uiteindelijk dubbel-verraadt ze Kees.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

Knop omgezet

“Ik heb een knop omgezet. Anders kan ik dat hele verraderschap niet aan”, zei Samantha. Ze verklaart dat ze dat na het programma wel naar een psycholoog gaat en gaat biechten. “Ik doe me voor als een getrouwe en verraad ook nog eens een verrader. Heel slecht dit”, slaat ze de spijker op de kop.

En dát na het overleg tussen Kees en Samantha waarin ze om toevertrouwde het samen op te nemen tegen de getrouwen. Uiteindelijk stemt ze op hem en moet hij het spel verlaten, nog voor de verraders een getrouwe konden ‘vermoorden’.

Volgens Samantha “zou hij het wel snappen”, maar zijn paniekerige gezichtsuitdrukkingen spraken boekdelen. Hij zéi daarentegen iets anders: “Dat rare spel. Die dubbele agenda, ik kan het niet uitleggen. Mag ik alsjeblieft naar mijn ontzettend lieve vrouw en lieve kinderen?”.

De reacties lopen uiteen. Samantha is ‘koningin der verraders’, wat zowel positief als negatief wordt uitgedrukt. Tegelijk is er veel bewondering voor Kees.

Eind goed, al goed: ‘Wij zijn nog steeds vriendjes hoor!’, plaatst Samantha op Twitter bij een gezellige foto.

Samantha Steenwijk vertelde ons eerder over haar oude hobby, liefde voor bellen en duurste aankoop:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 18 april: "Lieve Kreeft, kun je de strijd voorgoed opgeven?"

De tarotkaart die voor zondag 18 april is getrokken is ‘Vier van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een vredig, zeker gevoel. Er is gezelligheid en men kan ontspannen. Plezier met nieuwe en bestaande contacten. Liefde: open en vriendelijke omgang. Men onderneemt samen leuke dingen. Werk: een duurzame en veelbelovende baan. Of: zekerheid opgeven voor het avontuur.

Advertentie

Ram

Er is wat van je af gevallen. Was het perfectionisme? Aanvaarden dat niet alles zo gaat als je wilt, ontspant je. De verhalen van iemand die je pas hebt ontmoet – nieuwe relatie? – boeien.

Stier

De wereld ziet er vriendelijker uit, je lach fleurt je omgeving op. Ga eens na waardoor jouw goede humeur wordt veroorzaakt. Hoe anders was dat gisteren? Je leert beter met emoties omgaan.

Tweelingen

Had je het gevoel dat je de boot hebt gemist? Vandaag leggen er meerdere verkenningsschepen bij je aan. Bij wie voel je je het meest op je gemak? Laat dat de doorslag geven.

Kreeft

Best mogelijk dat ‘vechten voor’ of ‘vechten tegen’ iets letterlijk op de pauzestand staat. Heerlijk om die verkramping te laten wegzeilen. Vraag jezelf: kan ik de strijd voorgoed opgeven?

Leeuw

Prima dag om iets te beslissen. Langer weifelen en de situatie blijft hetzelfde, of verslechtert. Op blote voeten wandelen langs het strand, of op het gras is nu super voor een betere balans.

Maagd

Stond je innerlijke schooljuf weer klaar om iemand de les te lezen? Vandaag weet je je boodschap fleurig te verpakken. Complimenten zijn Haarlemmer Olie voor je relaties.

Weegschaal

Sport en spel staat op je programma vandaag. Je vermaakt je het beste met (klein)kinderen en vindt nieuwe manieren om iemands hart te raken. Hint: speel in op wensen.

Schorpioen

Ja, het is zo’n dag. Je wordt vandaag liever met rust gelaten. Helemaal niet erg, geef er gewoon aan toe en vraag je omgeving om begrip. Toch iets samen doen? Check je filmlijstje.

Boogschutter

Stort je je halsoverkop in een affaire? Dan is die opwindend en vooral onvoorspelbaar. Je rekent vandaag graag af met alles wat sleets is. Frisse lucht? Bij jou is het windkracht tien!

Steenbok

Je hersens zeggen dit, je hart zegt dat. Veel overeenstemming is er nu niet. Heb je met geliefde(n) te maken, werk dan aan je hartvaardigheid. Waarmee doe je de ander een plezier?

Waterman

Zit je in de babbelmodus, let er dan op dat je anderen niet steeds in de rede valt. Je ideeën zijn heus leuk, maar de ander als praatpaal gebruiken is niet sympathiek. Laat vaker stiltes vallen.

Vissen

Sweet, soft & lazy. Je verwent iedereen om je heen met lekkere muziek, schotelt snacks voor en speelt de perfecte gastvrouw. Iemand uit je werksfeer houd je bezig. Single? Maak er werk van!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Astroloog en tarotlegger Viola Robbemondt trekt iedere dag één kaart uit de Rider-Waite kaarten en legt deze voor alle twaalf de sterrenbeelden.

1
Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 18 april: "Lieve Kreeft, kun je de strijd voorgoed opgeven?"

De tarotkaart die voor zondag 18 april is getrokken is ‘Vier van Staven’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een vredig, zeker gevoel. Er is gezelligheid en men kan ontspannen. Plezier met nieuwe en bestaande contacten. Liefde: open en vriendelijke omgang. Men onderneemt samen leuke dingen. Werk: een duurzame en veelbelovende baan. Of: zekerheid opgeven voor het avontuur.

Advertentie

Ram

Er is wat van je af gevallen. Was het perfectionisme? Aanvaarden dat niet alles zo gaat als je wilt, ontspant je. De verhalen van iemand die je pas hebt ontmoet – nieuwe relatie? – boeien.

Stier

De wereld ziet er vriendelijker uit, je lach fleurt je omgeving op. Ga eens na waardoor jouw goede humeur wordt veroorzaakt. Hoe anders was dat gisteren? Je leert beter met emoties omgaan.

Tweelingen

Had je het gevoel dat je de boot hebt gemist? Vandaag leggen er meerdere verkenningsschepen bij je aan. Bij wie voel je je het meest op je gemak? Laat dat de doorslag geven.

Kreeft

Best mogelijk dat ‘vechten voor’ of ‘vechten tegen’ iets letterlijk op de pauzestand staat. Heerlijk om die verkramping te laten wegzeilen. Vraag jezelf: kan ik de strijd voorgoed opgeven?

Leeuw

Prima dag om iets te beslissen. Langer weifelen en de situatie blijft hetzelfde, of verslechtert. Op blote voeten wandelen langs het strand, of op het gras is nu super voor een betere balans.

Maagd

Stond je innerlijke schooljuf weer klaar om iemand de les te lezen? Vandaag weet je je boodschap fleurig te verpakken. Complimenten zijn Haarlemmer Olie voor je relaties.

Weegschaal

Sport en spel staat op je programma vandaag. Je vermaakt je het beste met (klein)kinderen en vindt nieuwe manieren om iemands hart te raken. Hint: speel in op wensen.

Schorpioen

Ja, het is zo’n dag. Je wordt vandaag liever met rust gelaten. Helemaal niet erg, geef er gewoon aan toe en vraag je omgeving om begrip. Toch iets samen doen? Check je filmlijstje.

Boogschutter

Stort je je halsoverkop in een affaire? Dan is die opwindend en vooral onvoorspelbaar. Je rekent vandaag graag af met alles wat sleets is. Frisse lucht? Bij jou is het windkracht tien!

Steenbok

Je hersens zeggen dit, je hart zegt dat. Veel overeenstemming is er nu niet. Heb je met geliefde(n) te maken, werk dan aan je hartvaardigheid. Waarmee doe je de ander een plezier?

Waterman

Zit je in de babbelmodus, let er dan op dat je anderen niet steeds in de rede valt. Je ideeën zijn heus leuk, maar de ander als praatpaal gebruiken is niet sympathiek. Laat vaker stiltes vallen.

Vissen

Sweet, soft & lazy. Je verwent iedereen om je heen met lekkere muziek, schotelt snacks voor en speelt de perfecte gastvrouw. Iemand uit je werksfeer houd je bezig. Single? Maak er werk van!

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Astroloog en tarotlegger Viola Robbemondt trekt iedere dag één kaart uit de Rider-Waite kaarten en legt deze voor alle twaalf de sterrenbeelden.

1
Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien