Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

6 vragen aan Ted Neeley aka Jezus Christ Superstar

Spectaculair. Dat was het optreden van Ted Neeley (1943) en de cast van Jesus Christ Superstar tijdens de Musical Sing-a-Long op de Amsterdamse Uitmarkt. Na afloop stelden Marianne Visser van Klaarwater en Peter Groenendijk hem enkele vragen.

In 1974 kreeg u een nominatie voor een Golden Globe Ward voor uw rol van Jezus. Waarom kreeg u de rol van Jezus?
Ik was in Los Angeles en speelde daar de rol van Tommy in de gelijknamige rockopera van The Who. Norman Jewison (regisseur van de film Jesus Christ Superstar) was daar om acteurs te casten voor de film. Samen met Carl Anderson nam ik deel aan de screen test in Londen. Uiteraard met een groot aantal andere gegadigden. Carl Anderson en ik waren al jaren hechte vrienden en die oprechte vriendschap viel Norman Jewison op. Dat is wat hij zocht voor de rollen van Jezus en Judas. Norman Jewison realiseerde zich dat de oprechte vriendschap tussen de acteurs belangrijk kon zijn voor de hoofdrollen in deze film. Dit was een veel beter uitgangspunt om de rollen vorm te geven dan ook te moeten werken aan het vormen van een vriendschap tussen twee “vreemde” acteurs. In zijn rolverdeling schreef Norman Jewison aan Carl en mij: “het viel mee dat jullie ook nog aardig konden zingen.”

Advertentie

Hoe reageerden uw familie en vrienden?
Ze waren overdonderd en ze konden niet trotser zijn. Ik kom uit een klein dorp in Texas, zonder theater, zonder bioscoop. De theater- en filmwereld was ver weg. Hoe gedurfd de film wellicht ook was, niemand in mijn omgeving had problemen met de film of mijn rol.

Hoe ervoer u dat zelf?
Eenmaal trof mij de angst om de mogelijkheid te krijgen deze rol te spelen. Maar het was een opmerkelijke kans en het heeft mijn leven in alle opzichten voorgoed veranderd. Zo ontmoette ik tijdens de opnamen in Israel mijn huidige vrouw. Ze was één van de dansers in de film. Ze kwam van het Nationale Ballet Toronto – Canada. Ik was een rock ‘n’ roll drummer uit Texas. Hoe klein was de kans dat wij elkaar ooit zouden ontmoetten…

Voelt u een connectie met de rol van Jezus in de film en zo ja, hoe?
Ik heb een diepe, maar sobere religieuze achtergrond. Als kind ben ik gelovig opgevoed en was me volledig bewust van alle bijbelverhalen. Naar de kerk gaan was net zo gewoon als ontbijten. Iedereen in een klein dorp gaat op zondag naar de kerk. Door mijn rol in deze film kon ik dit verhaal in een ander licht zien. Het licht van menselijke spiritualiteit. Omdat het concept van de film is naar Jezus te kijken tijdens zijn laatste zeven dagen door de ogen van zijn tijdgenoten. Allemaal zagen ze hem als een man/als een mens. Ik had nog nooit zo gedacht. Daarom was dit voor mij een prachtige ervaring en het verdiepte mijn spirituele “verbinding” met Jezus.

Hoe ziet u uzelf  in de rol van Jezus in de film (toen) en nu in de theaterproductie?
Als ik de tijd kon terug draaien en de rol benaderen met wat ik nu weet na jarenlang ervaring. Elke keer dat ik het genoegen had mee te werken aan projecten rond het verhaal van Jezus, heb ik nieuwe dingen geleerd. Zo hield ik het spelen van de rol fris en nieuw. Mocht ik in mijn dagelijks leven ooit momenten ondervinden van zorgen, dan hoef ik alleen maar het lied “Gethsemane” te zingen. Alles aan mijn betrokkenheid bij deze prachtige rockopera komt voort uit de gedachten van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice dit verhaal tot leven te wekken. Ze keken objectief naar Jezus vanuit het perspectief: hoe voelde hij zich als man/mens toen hij op deze aarde rondliep, voordat de mensheid zijn goddelijkheid erkende. Een man die op een vreedzame en vriendelijke manier openbaar durfde te praten, maar toch bang was om zijn doel te bereiken. Het lied “Gethsemane” draait daar om. In dit lied zien we een man die in gesprek gaat met zijn vader over zijn leven en zijn bestemming. Ik zie dit lied en de totale show als een persoonlijke en menselijke ervaring.

Wat is er na al die jaren veranderd aan de manier waarop u deze rol speelt?
Comfort! Ik heb altijd wel twijfels en spanning gevoeld om in die sandalen te stappen. Om te lopen als Jezus deed. Ieder mens op deze wereld heeft een idee of gedachte over het leven van Jezus. Voor mij zijn de muziek en teksten dé leidraad geweest deze rol zo lang te spelen. De muziek te zingen, de teksten te spreken zoals ze zijn geschreven, dat is waar het voor mij om draait. Op die manier schiep ik een natuurlijk en menselijk karakter en een comfort zone voor mezelf als performer. Ik accepteerde dat Jezus een man was. Dat hij op de aarde liep op de manier zoals wij dat doen. En Norman Jewison bracht die visie tot leven. Ik was in Israël met mijn vrienden. We zongen de muziek, spraken de teksten zoals ze geschreven zijn. Liepen rond in de kostuums van onze rollen. Er is veel geschreven en gesproken over de film. Het enige wat we wilden met de hele groep was het tastbaar maken van de laatste dagen van het leven van Jezus. En dat is wat Andrew Lloyd Webber en Tim Rice met hun originele concept én Norman Jewison’s briljante visie op een formidabele wijze hebben gedaan. Zonder hen was dit prachtige verhaal nooit zo tastbaar geworden.

Voor de laatste keer komt Ted Neeley terug naar Nederland (Vanaf 14 december t/m 8 januari 2016). Grijp je kans en kom genieten van deze spectaculaire voorstelling. Bestel nu kaarten met € 20,- korting bij de Musical & Theater Club van Libelle!

Foto’s: Margot de Heide / TEC Entertainment

Optreden UItmarkt Jesus Christ Superstar

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien