Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tien tips voor een topdag in de Biesbosch!

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, met veel wilgenvloedbossen en kreken. De natuur is er zo ruig, je vergeet bijna dat je in Nederland bent. In dit beschermde natuurgebied is bovendien veel te beleven!

De belevenissen van de zeearend, de visarend, de bever en andere prachtige dieren in de Biesbosch worden door velen gevolgd en krijgen veel aandacht. Maar wat beleven de Biesboschbezoekers er zelf? In de categorieën ‘Fit’, ‘Families’, ‘Overnachten’ en ‘Natuurschoon’ lichten we tien tips uit.

Advertentie

Fit in de Biesbosch

1. Fietstocht
Fietsen in Nationaal Park De Biesbosch kan een uitdaging zijn omdat het gebied uit veel water en nat land bestaat. Er zijn onverharde paden voor wandelaars, maar geen verbindingswegen of bruggen. Toch kan je in de Biesboschregio mooie fietstochten maken, langs polders, weilanden, akkers, rivieren en lintdorpen. Van mei tot en met september vaart bovendien elk weekend een pontje van Biesboschcentrum Dordrecht naar de Ottersluis en terug. Pak vanaf Biesboschcentrum Dordrecht de grote pont bij de Kop van ’t Land,  om in de Noordwaard je fiets- of wandeltocht te vervolgen. Lees hier meer over beschikbare routes, de routekaart en de vaartijden van het pontje.

2. Wandeltocht en Eilandhoppen
Van een kort ommetje over verharde paden tot lange struintochten door drassig wetland, en van een tocht langs de oevers van rijk begroeide kreken tot een trek door polders vol weidevogels of over smalle dijkjes met onverharde laarzenpaden. Hoe dan ook: wandelen door de Biesbosch is een belevenis! Draag stevige schoenen voor een tocht over onverharde paden en een lange broek ter bescherming tegen teken en andere ‘kriebelaars’. Vergeet vooral je verrekijker en camera niet mee te nemen: in de Biesbosch valt namelijk altijd iets moois te spotten. Ook leuk: Eilandhoppen in de Biesbosch! Lees hier meer over de prachtige wandelroutes die De Biesbosch rijk is.

3. Kanoën
In een kano beleef je De Biesbosch van heel dichtbij. Waan je in een jungle met smalle bochtige kreekjes en overhangende takken. Peddel door een weids en ruig landschap met grote kreken en rietruigten en over weidse watervlakten met brede rietkragen. Voor zowel ervaren als beginnende kanovaarders zijn er diverse routes te volgen, van 2 uur tot een hele dag. Zelfs een meerdaagse tocht is mogelijk! Overnacht in het hart van De Biesbosch in je eigen tentje op een zogenaamde paalkampeerplaats. Kanoën is een avontuur! Lees er hier meer over.

biesbosch

Families in de Biesbosch

4. Speelbossen
Buitenspelen is het leukste dat er is, voor kleine én grote kinderen! Een mooier speelterrein dan de Biesbosch kan je je niet voorstellen: het lijkt een beetje op een jungle. Je kan er heerlijk struinen, speuren, klimmen, klauteren en ravotten met diverse speelbossen en -tuinen. Beleef – helemaal gratis – de spannendste avonturen in De Biesbosch! Waar kunnen kinderen het leukste spelen? Hier een lijstje van de speelbossen en -tuinen in de Biesbosch.

5. Rondvaart of bootje huren
Beleef De Biesbosch optimaal op het water. Vaar langs de wilgenbossen en groene oevers en door kronkelende kreekjes of rivieren met een roeiboot, kano of fluisterboot. De Biesbosch is een groot gebied met getijdenverschil dus houd rekening met ondiepten, stroming en grote afstanden. Naast zelf varen kan je kiezen voor een rondvaart door het Nationaal Park. Hoe dan ook: door De Biesbosch varen is De Biesbosch ervaren! Lees hier waar je een rondvaart kunt boeken of bootje kunt huren.

6. Bevertocht
Tijdens een bevertocht is er aandacht voor de tientallen burchten die deze grote knaagdieren langs de oevers van de Biesbosch bouwden. De bever behoort tot ‘De Grote Vijf’ van de Nationale Parken in Nederland. Kom speuren naar de bever in de Biesbosch. Onder begeleiding van de boswachter ontdek je vanuit de fluisterboot de leefwereld van de bever. Vraatsporen, burchten en glijbaantjes: de boswachter laat het je allemaal zien tijdens de vaartocht door dit spannende natuurgebied. Ga je liever zelf op zoek? Kijk dan op de kaart ‘bever-hotspots’ voor de beste locaties.

684-575584be377f0

Overnachten in de Biesbosch

7. (Wild)kamperen
Houd je van avontuur? Zet dan op één van de twee paalkampeerveldjes in de Biesbosch je tentje op! Deze veldjes zijn alleen per kano of roeiboot bereikbaar: zo ben je écht even afgezonderd van de bewoonde wereld. Een andere optie is een prachtige wandeling naar de schrankkeet in de Oostwaard: hier overnacht je helemaal gratis. Er zijn verder geen voorzieningen dus neem een goedgevulde rugtas én slaapzak mee. Voor de exacte locaties van deze avontuurlijke overnachtingsmogelijkheden kijk je op de overzichtskaart. Naast wildkamperen zijn er ook een aantal ‘gewone’ campings, B&B’s, hotels en hostels in en rondom de Biesbosch, bekijk het hier.

8. Ecolodge en Griendwerkershut
Heel dichtbij de natuur ben je, wanneer je slaapt in de Ecolodge of Griendwerkershut. Geen luxe, wel een schitterend uitzicht.De Ecolodge is een unieke, duurzame slaap- en verblijfplaats. Strak vormgegeven en een ruimtelijk doordachte, drijvende hotelkamer met eigen WC, uitkijktoren en twee bedden. In de Griendwerkershut verblijf je gratis en zonder reservering. Er staan vijf slaapplaatsen, een tafel en twee banken in de hut. De bedden hebben geen matras, dus neem zelf een luchtbed of matje mee. Buiten de hut staat een grondwaterpomp. Verder is er weinig luxe, maar des te meer te genieten van de natuur.

Biesbosch 4

Natuurschoon in de Biesbosch

9.  Vogelspotten
Wanneer je in de Biesbosch bent geniet je eigenlijk constant van de natuur, maar door je te focussen op één aspect – zoals vogels – zie en hoor je zoveel meer. Ongeacht het seizoen, de weersomstandigheden, activiteiten en evenementen: de Biesbosch is het hele jaar door een gastheer voor vele verschillende vogelsoorten. Het vogelbestand is net zo dynamisch als het landschap en systeem van het natuurgebied. Voor alle actuele waarnemingen kijk je hier!

10. Excursies
Van een vroege kanotocht en kanotocht bij volle maan tot midzomeravondtocht en diverse struintochten: er worden veel verschillende wandel-, vaar- en speurtochten in de Biesbosch georganiseerd. Vaak worden wandeling en vaartocht gecombineerd. Een gids wijst je op al het moois en de verhalen erachter. Bekijk hier de activiteitenkalender.

Fotoactie: deel jouw avontuur!
Elke zomer wordt fotoactie ‘De Biesbosch in Mij’ georganiseerd om zo de belevenissen van Biesboschbezoekers te verzamelen. Zo ook dit jaar! Vanaf 15 mei tot 1 september kan iedereen foto’s inzenden en/of delen op Instagram met #Biesbosch. Met als thema’s #Fit, #Families, #Overnachten en #Natuurschoon worden de inzendingen gecategoriseerd en beoordeeld door een jury. Win een kanotocht, rondvaart of de BrabantNacht Biesbosch VIP arrangement.

Biesbosch

Veel mooie Biesboschbelevenissen gewenst!

– Dit artikel is geschreven door onze regioreporter Priscilla de Putter

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Verklapt Maxime Meiland hier het geslacht van tweede kindje?

Maxime Meiland (25) en Leroy Molkenboer (29) zijn dan misschien nog geen jaar samen, maar hebben al behoorlijk wat opgebouwd samen. Inmiddels hebben ze intrek genomen in een huis in Noordwijk (zie video onderaan), hebben ze katten geadopteerd én is er een kindje onderweg. Over het geslacht van de baby heeft de realityster aan Shownieuws waarschijnlijk haar mond voorbij gepraat.

Ze vertelde dat ze “moeite heeft met het uitkiezen van een meisjesnaam”. Half maart maakte Maxime bekend in verwachting te zijn.

Advertentie

Het is vooralsnog niet duidelijk of de blondine het geslacht per ongeluk verklapte of het op deze manier al de wereld in wilde brengen. Eerder liet Leroy nog weten dat het stel niet had verwacht dat de baby ‘zo snel zou lukken’.

Claire

Uit een eerdere relatie heeft Maxime al een dochter: Claire. Met de vader van het meisje – die niet tot nauwelijks meer te zien zal zijn in Chateau Meiland – heeft Maxime overigens geen contact meer. Toen ze onverwachts zwanger raakte, vertelde hij er niet klaar voor te zijn. “Ik weet ook niet zo goed of ik daar nog wel zo happy mee ben, als hij over een tijd toch nog komt aankakken. Dat is ook niet wat ik wil.” Toch vindt ze het jammer dat het zo is gelopen en neemt ze haar ex ook zeker het een en ander kwalijk. “Ik had het niet van hem verwacht, dat hij me zo zou laten zitten.”

Ondertussen heeft Maxime meerdere keren uitgesproken met haar liefde Leroy te willen trouwen. Ook met Claire en Leroy gaat het goed: “Ze doen het zo goed samen”, vertelde ze begin dit jaar op haar Instagram Stories. “Claire is gek op hem, ze zegt ook papa. Steeds meer ook. Dus ja, ze klikken goed.”

Dit huis kochten Maxime Meiland en haar vriend:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Verklapt Maxime Meiland hier het geslacht van tweede kindje?

Maxime Meiland (25) en Leroy Molkenboer (29) zijn dan misschien nog geen jaar samen, maar hebben al behoorlijk wat opgebouwd samen. Inmiddels hebben ze intrek genomen in een huis in Noordwijk (zie video onderaan), hebben ze katten geadopteerd én is er een kindje onderweg. Over het geslacht van de baby heeft de realityster aan Shownieuws waarschijnlijk haar mond voorbij gepraat.

Ze vertelde dat ze “moeite heeft met het uitkiezen van een meisjesnaam”. Half maart maakte Maxime bekend in verwachting te zijn.

Advertentie

Het is vooralsnog niet duidelijk of de blondine het geslacht per ongeluk verklapte of het op deze manier al de wereld in wilde brengen. Eerder liet Leroy nog weten dat het stel niet had verwacht dat de baby ‘zo snel zou lukken’.

Claire

Uit een eerdere relatie heeft Maxime al een dochter: Claire. Met de vader van het meisje – die niet tot nauwelijks meer te zien zal zijn in Chateau Meiland – heeft Maxime overigens geen contact meer. Toen ze onverwachts zwanger raakte, vertelde hij er niet klaar voor te zijn. “Ik weet ook niet zo goed of ik daar nog wel zo happy mee ben, als hij over een tijd toch nog komt aankakken. Dat is ook niet wat ik wil.” Toch vindt ze het jammer dat het zo is gelopen en neemt ze haar ex ook zeker het een en ander kwalijk. “Ik had het niet van hem verwacht, dat hij me zo zou laten zitten.”

Ondertussen heeft Maxime meerdere keren uitgesproken met haar liefde Leroy te willen trouwen. Ook met Claire en Leroy gaat het goed: “Ze doen het zo goed samen”, vertelde ze begin dit jaar op haar Instagram Stories. “Claire is gek op hem, ze zegt ook papa. Steeds meer ook. Dus ja, ze klikken goed.”

Dit huis kochten Maxime Meiland en haar vriend:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je naast een leesbril óók een computerbril moet aanschaffen

Ouder worden gaat gepaard met de nodige kwaaltjes. Zo kun je na een tijdje steeds minder goed zien. Een leesbril biedt dan de uitkomst. Maar wat als je veel achter de computer zit? Heb je dan een leesbril of een computerbril nodig?

Als je eenmaal de veertig hebt gepasseerd, is het heel normaal dat je ogen ook achteruit gaan. Een leesbril is dan een hele verademing, want de kleine lettertjes zijn ineens een stuk beter zichtbaar. Maar veel mensen gebruiken zo’n leesbril ook als ze achter de computer zitten. Maar is dit wel goed voor je ogen? Wanneer moet je een computerbril en wanneer een leesbril?

Advertentie

Wat is het verschil?

“Een leesbril is gemaakt voor een afstand van ongeveer veertig centimeter. Dit is je natuurlijke houding om iets te lezen”, legt optometrist Desirée Pistorius uit. Een beeldscherm staat vaak verder van je vandaan. Om duidelijk te kunnen zien op verschillende afstanden nemen ze vaak onbewust oncomfortabele houdingen aan, zoals naar voren leunend, of met het hoofd opgeheven. Hierdoor kun je last krijgen van zowel rug- en nekklachten als droge, tranende ogen.

Een computerbril is speciaal gemaakt voor de afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Het glas is zo geslepen dat je altijd een scherp zicht hebt op je scherm.

Speciale glazen

Pistorius raadt in ieder geval aan om een leesbril alleen te gebruiken tijdens het lezen van een boek of krant. Zit je veel achter een computer? Schaf dan ook een computerbril aan. Onze ogen zijn niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken. Speciale brillenglazen helpen je beter te concentreren en te werken zonder de ogen te vermoeien. “Een bril voor de juiste activiteit met de daarvoor bedoelde sterkte geeft een betere natuurlijke houding. Dit kijkt ook stuk rustiger.”

Zo kunnen glazen waarin een specifiek blauwfilter is verwerkt rust en bescherming bieden. Maar je hebt ook kantoor- of computerbrillen met een klein sterkteverloop. Deze brillen zijn gemaakt om precies de juiste ondersteuning te hebben op verschillende kijkafstanden.

Leessterkte

Kortom: een leesbril is alleen voor het lezen van een boek of krant en een computerbril zet je op als je naar beeldscherm kijkt. Al zou je ‘m ook kunnen gebruiken voor het lezen van de krant. “In een computerbril zit een klein verloop van sterkte. Onderin het glas zit de leessterkte en middenin het glas de sterkte voor de computer”, legt Pistorius uit. “Maar wij geven mensen die een multifocale bril hebben ook altijd het advies om er nog een speciale computerbril bij te nemen.” Want net zoals je dat je niet met één paar schoenen een wedstrijd kunt voetballen, boodschappen kunt doen en naar een gala kunt gaan, heb je ook voor iedere activiteit een andere bril nodig.

Dit is de perfecte make-up voor vrouwen met een (lees)bril:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Zeiss, Mijnleesbril.nl. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien