Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

11x zo overleef je de tropische warmte in het Gooi

Geen zin in het strand dit weekend? Onze regioreporter Tessa heeft 11 geweldige alternatieven in het Gooi en de Vechtstreek voor je op een rij gezet.

1. Neem surflessen in Muiderberg
Muiderberg is een ideale plaats om een lesje windsurfen te volgen. Het water is namelijk tot honderden meters van de kant af slechts kniediep. Hijs jezelf in een strak surfpak en je sportieve middag kan beginnen. Mag je daarna welverdiend een bitterbal op het terras naar binnen mikken. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk. Een uur privéles kost je €40.

Advertentie

2. Huur een sloep in Loosdrecht
Niets is zo heerlijk op een zomerse dag als het water opgaan. Een sloep huren is daarom altijd een goed idee. Koelbox met wat hapjes mee, bikini aan, zonnebrand opsmeren en hopsakee: je minivakantie in eigen land kan beginnen. Bij Ottenhome kun je online een sloep reserveren. Je hebt al een boot voor 8 personen voor € 135.

3. Drink een koude vino in Naarden
Bij Beachbar Naarden staan de comfortabele strandbedden geduldig op je te wachten. Je kunt er lunchen, luieren en een borrel drinken. Precies waar je zin in hebt als het zweet je van je hoofd af gutst. Elke dag te bezoeken tussen 10:00 uur en 22:00 uur.

4. Zoek de schaduw op bij George in Laren
Bij George in Laren zit je als een godin in Frankrijk. Genoeg schaduw zodat je niet flauwvalt, veel groen om je heen en witte parasols die je hoofd beschermen tegen de iets té ijverige zonnestralen. Elke dag open vanaf 11:00 uur.

5. Zwemmen in Gooimeer in Huizen
Huizen heeft een heerlijk strand aan het Gooimeer waar je met je kinderen ongestoord in het water kunt poedelen. Het meer is ondiep en daardoor fijn en iets veiliger voor de kleintjes. Aan de kade struikel je over de hoeveelheid restaurants en terrassen met uitzicht op het strand.

6. Speelvijver Spiegelplas
In Nederhorst den Berg kun je met het hele gezin aan de vijver uitstekend toeven. De Spiegelplas is op sommige plaatsen wel 45 meter diep. Deze diepte, het uitzonderlijk helderblauwe water en de diversiteit aan waterflora en –fauna lokken veel zwemmers naar dit spectaculaire natuurgebied. Wat ons betreft zeker de moeite waard.

7. Plonsen in het Naarderbos
Zwemstrand Naarderbos ligt aan het Gooimeer ten zuiden van de Hollandse Brug (de A6). Het fijne strand maakt onderdeel uit van het Naarderbos Recreatiepark. Naast een 700 meter lange kust waar je heerlijk kunt liggen, zijn door het hele gebied wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd. Ook is er een golfbaan – leuk voor alle sportfanaten onder ons.

8. Uren zwemplezier in de Sijsjesberg in Huizen
In Huizen vind je het giga zwemparadijs de Sijsjesberg. De stek wordt niet voor niets dé zwem-hotspot van het Gooi genoemd. Het recreatiepark heeft meerdere grote zwembaden met verschillende dieptes. Zo kun je er ijverig banen trekken of gewoon tot aan je enkels in het pierenbad trappelen. Ook is er een hoge (en voor de niet zo dappere zwemmers onder ons: een lage) duikplank en een gave glijbaan. De kinderen zijn zo de hele dag zoet – kun jij mooi in alle rust aan je tintje werken.

9. Leer zeilen op het Gooimeer
Samen met een schipper en andere geïnteresseerden zeil je in een kielboot en leer je de fijne kneepjes van het spannende vak. Alle dagen van de week wordt er gezeild (vanuit de Oude Haven in Huizen) op het Gooimeer. Het programma bestaat uit een theorieles en 6 zeiltochten van ongeveer 3 uur. Er wordt gevaren in groepen van 4 tot 5 deelnemers – dus trek je vriendinnen maar vast aan hun haren mee. Een cursus kost je €135.

10. Dompel jezelf onder in wat luxe in het Nautisch Kwartier
Het Nautisch Kwartier in Huizen doet gelijk denken aan een Zuiderzee-dorp uit vervlogen tijden. Je vindt er het Fletcher Hotel Nautisch Kwartier met maar liefst 80 kamers – blijf je gewoon een nachtje slapen, want wat kan jou het schelen. J Restaurant en RIVA Wijnlounge zijn de uitgewezen locaties om van mooie wijnen te lurken. De Kalkovens is een evenementenlocatie waar je een goed feest kunt geven – mocht je iets te vieren hebben. Bij de Shore Club kun je een prima vlugge hap scoren – handig als je nog door moet. Dickens is een spannend pannenkoekenhuis met een knipoog naar vroeger en nu. CornelisZ is een hippe eet- en drinkgelegenheid voor elk moment van de dag. Kortom: meer dan genoeg te bezoeken.

11. Afkoelen in het bos in Baarn
Middenin het bos in Baarn vind je bosbad De Vuursche. Hier kun je de hitte trotseren in verschillende baden met verschillende dieptes. Is de zon eenmaal een beetje weggetrokken, dan kun je gezellig een potje midgetgolf spelen. Daar gaan alle vakantievierende kinderen vast en zeker van jubelen. In het weekend open vanaf 10:00 uur.

Wil je ook regioreporter van Libelle worden? Meld je dan nu aan!

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien