Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

5 musea die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Leiden

Leiden is een levendige stad met vele kilometers aan grachten, gezellige straatjes met leuke winkeltjes en een hoogstaande eetcultuur. Daarnaast draagt de stad de naam ‘Stad van Ontdekkingen’, dankzij haar rijke cultuurhistorie en 13 verschillende musea. Libelle tipt 5 musea voor jouw dagje Leiden!

Advertentie
Libelle samen met Leiden Marketing

1. ‘Reis door de mens’ bij CORPUS
Nergens anders krijg je zo’n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens als bij CORPUS. Hier leer je hoe het lichaam in elkaar zit en wat je moet doen om het gezond te houden. Begeleid door een audiotour beleef je in groepen van maximaal 16 personen de ‘reis door de mens’. Je gaat bij de knie het lichaam in en komt aan het einde van de ‘reis’ bij de hersenen weer naar buiten. Hierna kun je in je eigen tempo je weg vervolgen door ‘mijn CORPUS’, het interactieve deel van CORPUS. Ook kun je hier allemaal leuke testjes doen en uitdagende games spelen.

Adres: Willem Einthovenstraat 1, Oegstgeest.
Toegang: €18,25 (volwassenen), €15,75 (kinderen).
Leeftijd: minimum leeftijd is 6 jaar.

Corpus

2. ’t Groene hart van Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en hét groene hart van Leiden. Tegenwoordig bloeien er maar liefst 16.000 soorten in de botanische tuin en kassen. In de tentoonstelling Kroonjuwelen laten de 25 botanische tuinen van Nederland hun topstukken zien aan het publiek. Ook bij Hortus botanicus Leiden worden er in dat kader bijzondere activiteiten georganiseerd. Tip: vaak klagen mensen dat we niet meer weten waar ons voedsel vandaan komt. Wist jij bijvoorbeeld dat vanille eigenlijk van een orchidee komt? In 1740 verscheen de vanilleplant in de Hortus botanicus. Momenteel is de orchidee te bewonderen in, hoe kan het ook anders, de orchideeënkas.

Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld en het is een aroma waar iedereen bekend mee is.

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden.
Toegang: €7,50.

Hortus Botanicus

3. Japanse cultuur
Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. Deze houten ‘kokeshi’ komen oorspronkelijk uit de regio Tōhoku in het noordoosten van Japans grootste eiland Honshū. Het speelgoed werd een populair souvenir voor toeristen, waardoor de poppen al snel in het hele land bekendheid kregen. Het maken is een tijdrovend een veelzijdig productieproces en wordt gezien als een traditioneel Japans volksambacht. Het begint bij het vellen van de juiste boom, het verwijderen van de bast, het opbergen en drogen van het hout, het smeden van eigen gereedschap, het snijden van de pop en uiteindelijk het beschilderen van de kokeshi. Dit eeuwenoude ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven en het resultaat is nu te bewonderen bij Japanmuseum SieboldHuis.

Adres: Rapenburg 19, Leiden.
Toegang: €8,00.

VARIA KOKESHI

4. Openlucht Museum De Lakenhal
In 1917 richtte kunstenaar en criticus Theo van Doesburg in zijn woonplaats Leiden het vernieuwende, internationale tijdschrift De Stijl op. Daarmee werd de basis gelegd voor een wereldberoemde kunstbeweging. In Openlucht Museum De Lakenhal; 100 jaar ná De Stijl worden monumentale muurschilderingen van 20 internationale kunstenaars getoond, die geïnspireerd worden door De Stijl. Met geometrische vormen en heldere kleuren als belangrijkste elementen vertalen zij de radicale vormtaal van De Stijl naar het hier en nu. De 20 kunstenaars vormen een eigentijds, wereldwijd netwerk van geometrisch-abstract werkende kunstenaars.

Terwijl Theo van Doesburg een tijdschrift nodig had om de kunstenaars uit zijn netwerk samen te brengen, vinden deze kunstenaars elkaar via het internet.

Adres: Pieterskerkhof, Leiden.
Toegang: deze zomertentoonstelling is gratis te bezoeken.

Museum De Lakenhal

5. Casa Romana
Ga terug in de tijd tijdens een bezoek aan Casa Romana. Deze tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, biedt een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. Je kunt een kijkje nemen in luxe vertrekken van de villa en volgt het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs zijn talloze voorwerpen – meer dan 800 – uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, sieraden, olielampjes en portretten. Leuk: in Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren.

Adres: Rapenburg 28, Leiden.
Toegang: €12,50.

Casa Romana

Nachtje blijven? Kijk dan op hotelsvanleiden.nl voor de verblijfsmogelijkheden.

Leiden Marketing
Leiden Marketing is de organisatie om Leiden regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten. De organisatie geeft invulling aan het merk ‘Leiden, Stad van Ontdekkingen’. In Leiden Marketing participeren 19 stadspartners uit Leiden.

logo leiden marketing

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien