PREMIUMhoogtepunt!
11 vuurtorens die je echt moet zien
’s Nachts zijn het bakens voor de scheepvaart, overdag de mooiste hoogtepunten. Letterlijk! In Nederland staan 53 vuurtorens, waarvan 30 nog actief. Deze 11 exemplaren zijn zeker een bezoek waard.
De witte vuurtoren van Marken, die vastzit aan een woonhuis, is een van de bekendste lichtbakens van ons land. Vanwege zijn markante vorm wordt-ie het Paard van Marken genoemd. Er wonen nog altijd mensen in het wachtershuis, te dichtbij komen mag daarom niet. Neem de tijd om de rest van het knusse vissersdorp te ontdekken, gelegen op een autoluw schiereiland. Een route volgen is niet nodig, struin door de straten en over de houten ophaalbruggen en je komt vanzelf langs de karakteristieke groene huisjes, ooit op terpen gebouwd. Leuk om een kijkje te nemen: Klompenmakerij Marken. Hier zie je hoe klompen worden gemaakt én kun je een paar kopen als souvenir.
“De rollen zijn omgedraaid”, zei de laatste vuurtorenwachter van Harlingen in 1998. “Eeuwenlang is door zeelui naar de vuurtoren gekeken, nu is het baken een uitkijkpunt geworden”. En wát voor panoramapost! Een idyllische en chique (goedkoop is het niet) slaapplaats. Op de eerste verdieping is een bijzondere ronde douche, op de tweede een zacht, op maat gemaakt bed en op de derde verdieping geen ‘vuur’ meer, maar een romantisch tafeltje voor twee. Een perfecte plek voor een drankje met uitzicht op de ruige, Hollandse zee. Op zonnige dagen kun je eindeloos ver kijken, op onstuimige dagen klettert de regen ruig tegen de ramen. Het uitzicht is hoe dan ook spectaculair.
vuurtoren-harlingen.nl
Start de wandeling bij het Polderhuis en koop meteen een kaartje voor vuurtoren ’t Hoge Licht. De toren was oorspronkelijk de kerktoren van de Sint Willibrorduskerk. Na een brand bleef alleen de toren over en werd die verbouwd tot vuurtoren. Beklim de 207 treden en geniet van het uitzicht en de wind door je haren. Terug beneden gaat de wandeling het dorp uit, de natuur in. Kuier door het Westkapelse bos, langs loslopende paarden en koeien en langs de kreek. Het water oversteken? Steek je handen maar uit de mouwen, want er ligt een trekvlot klaar. Het laatste stukje van de wandeling gaat langs de Noordzee. De route is 6,5 km.
Kijk hier voor deze wandelroute.
Het is een flinke uitdaging, 236 treden! Maar eenmaal uitgehijgd, met het uitzicht op Ameland, ben je die klim over de gietijzeren trappen snel vergeten. In de verte ligt Terschelling. En hé, daar is de Robbenbank en het Amelander Gat. Vanaf boven is het makkelijk te bedenken waar je straks heen wilt fietsen. Een rondje over het hele eiland is ook goed te doen, dat is zo’n 33 km. Onderweg zijn er witte stranden, bossen en heidevelden.
Kijk hier voor deze fietsroute.
Hoewel het meest kerkelijke dorp van Nederland sinds de drooglegging van Flevoland onderdeel is van het vasteland, leeft het eilandgevoel er nog steeds. De bewoners zeggen steevast ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Liefhebbers van sliptong en schol kunnen er hun hart ophalen bij de vele restaurants. Maar het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is natuurlijk de vuurtoren (gesloten op zondag). Klim omhoog en kijk uit over het dorp en het IJsselmeer. Wist je dat de vuurtorenwachter van Urk in 1945 een Duits schip heeft laten stranden door de noodverlichting te doven? Er waren 226 monumentale kerkklokken aan boord; een oorlogsbuit. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de klokken teruggegaan naar hun rechtmatige eigenaren.
De magische ervaring begint al als de boot vanuit hartje Amsterdam wegvaart naar Vuurtoreneiland en de eerste hapjes worden geserveerd. Na een uur durende tocht meert de boot aan op het verlaten eiland, gelegen in het Markermeer bij Durgerdam. De enige Amsterdamse vuurtoren staat in een rauw landschap, ernaast grazen schapen. Het zesgangendiner wordt opgediend in een glazen pop-up restaurant. De lokale en seizoensgebonden producten worden op open vuur en in een houtgestookte oven bereid. Daarna is er tijd voor een rondje over het eiland. Neem zeker een kijkje in het vervallen fort. Op de terugtocht wacht een dessert. Was dit een avond uit of een minivakantie? Reserveren kan op vuurtoreneiland.nl.
hoe werkt een vuurtoren
Vuurtorens hebben allemaal een eigen ritme waarin de lamp ronddraait. Schippers kunnen een vuurtoren herkennen aan dit lichtpatroon, ook wel ‘karakter’ genoemd. Ze dienen als herkenningspunt, als waarschuwing voor kliffen of om aan te duiden waar een veilige doorgang is bij ondiep water. Ondanks moderne navigatietechnieken vinden schippers de lichttorens nog altijd waardevol.
Omdat de duin waarop hij staat al hoog is, is de vuurtoren van Vlieland zelf vrij klein. Scheelt toch weer een paar zweetdruppels bij de beklimming. Vanwege zijn lengte (16,8 meter) noemen de eilanders de toren liefkozend de Rode Kabouter. Boven kun je, met helder weer, zo 40 tot 50 km over de Waddenzee turen. Lukt het om de Friese kust en Terschelling aan te wijzen? Ook met beide benen op de grond is het eiland leuk. Voor een chic diner met uitzicht op zee zit je goed bij ’t Badhuys. Sla een bezoek aan Eb & Vloed in de Dorpsstraat ook niet over, al jaar en dag dé hotspot voor woonaccessoires.
Zijn de banden opgepompt en de flesjes water gevuld? Trappen maar! 33 km door de Zeeuwse duinen en gezellige plaatsen als Burgh-Haamstede en Renesse. Met een klein omweggetje kom je bij de Westerlichttoren, rood-wit zoals een vuurtoren hoort te zijn. Wist je dat die witte banen als waarschuwing dienen voor laag overkomende vliegtuigen? Grote kans trouwens dat je het gebouw eerder hebt gezien: de vuurtoren stond namelijk op een 250-guldenbiljet. Ook het afstappen waard: Slot Moermond, een sprookjesachtig, middeleeuws kasteel.
Kijk hier voor deze fietsroute.
De toren van Terschelling komt uit 1594 en is de oudste van Nederland die nog werkt. Ook de locatie is bijzonder. De Brandaris staat namelijk niet eenzaam in de duinen, maar pontificaal midden in het dorp West-Terschelling. Klaar met kiekjes maken van het rijksmonument? Duik dan nog even in een van de straten met winkeltjes vol snuisterijen of pak een terrasje.
Tip: op het plein voor de Brandaris is een goede ijssalon, de IJszee. Werp al snoepend van een bolletje karamel-zeezout nog een blik op de lichttoren.
De vuurtoren van Breskens dateert van 1868 en is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. Het rijksmonument is in 2015 gerenoveerd en voor bezoekers opengesteld. Op heiige dagen heeft het uitzicht over de duinen en het water een magisch randje. Wandel natuurgebied de Waterdunen in, langs rustende en broedende zwaluwen, scholeksters en ganzen. Na 8,3 km heb je wel wat Zeeuwse lekkernijen verdiend. Ga je voor Oosterscheldekreeft, Zeeuwse mosselen of toch voor oesters? Op het strand zijn genoeg strandtenten om de dag af te sluiten.
Kijk hier voor deze wandelroute.
Hij dreigt in te storten, de vuurtoren van Kijkduin, ook wel Lange Jaap genoemd. Te dichtbij komen mag daarom niet meer, maar wandelen langs de onbemande vuurtoren van gietijzer uit 1877 is nog steeds leuk. Begin het 7,5 km lange ommetje bij Fort Kijkduin, een verdedigingslinie uit de tijd van Napoleon. Tegenwoordig is het een museum en Noordzee-aquarium, een aanrader als je tijd over hebt. Loop dan naar beneden, richting het strand en rechts over de dijk. Daarna is het makkelijk: gewoon de paarse pijlen volgen. De route gaat over smalle grindpaadjes, bruggetjes, langs oude opslagplaatsen van wapens en munitie en door de duinen. Is dat een Schotse hooglander in de verte? Vergeet niet ook richting zee te kijken, want in dit waddengebied leven veel zeehonden.
Kijk hier voor deze wandelroute.
Fotografie: AdobeStock, Bart Brussee, Getty Images, Imageselect, Nationale Beeldbank, Shutterstock, Stocksy, Vuurtoren Harlingen