reizen

5x wandelen langs duinen en strand met de zon in je rug

null Beeld

Vandaag willen we… uitwaaien! Schelpen zoeken. Kwallen bestuderen. Of lekker struinen door de duinen, met af en toe een klimmetje en een weids uitzicht toe.

Yasmine Esser
null Beeld

De route begint in Callantsoog. Neem de tijd, in de maanden juli en augustus is er een gezellige markt op het Dorpsplein en een vlooienmarkt op zondag. De tocht gaat dwars door natuurgebied De Pettemerduinen en Het Zwanenwater. Links liggen uitgestrekte bollenvelden, rechts de duinen. Het natuurgebied bestaat uit 600 hectare aan zandheuvels, helmgras en de twee grootste duinmeren van West-Europa, die op de route liggen van talloze trekvogels. Vanaf juni bloeien er duizenden orchideeën, een grandioos gezicht. De laatste kilometers gaan over het strand. Wat is het zand hier wit! Tip: check vooraf wanneer het laag water is, dat scheelt ploeteren door het mulle zand.

null Beeld

Geurende dennenbossen, paarse heidevelden en hoe dichter bij het strand, hoe zilter de zeelucht. Aan het begin van de wandeling ligt het hoogste duin van Nederland. Het is even klauteren naar de vijftig meter hoge top, maar daarna is er het weidse uitzicht over bos, heide en polder. In iets meer dan een uur loop je door het dichte bos en het open duingebied richting het strand. Drink een koude ijsthee bij strandtent Paal 29 en laad de beenspieren weer op, er volgen nog vijf kilometers over on­verharde paden en zacht zand. Als de schemering valt, hoor je op de terugweg de nachtzwaluw ratelend vliegen.

null Beeld
null Beeld

Loop eerst langs de Waddenzee en de haven van Lauwersoog, waar garnalenvissers aanmeren. Daarna gaat de wandelroute Nationaal Park Lauwersmeer in. Na de komst van de Afsluitdijk in 1933 veranderde de natuur hier drastisch. Van een plek waar de zee vrij spel had naar een gebied waar zeldzame moeras- en rietvogels broeden. Hier hoor je het exotische gezang van de wielewaal en kun je de imposante zeearend spotten, die met gespreide vleugels een spanwijdte kan bereiken van maar liefst 240 centimeter! Leuk voor kinderen: maak een stop bij Het Booze Wijf. Dat is niet alleen een restaurant met terras, maar ook een speeltuin met glijbanen, schommels, watertoestellen, graafmachines en een enorm springkussen.

null Beeld

Camping de Lepelaar
Sint Maartenszee

Duincamping De Lepelaar bestaat uit een langgerekt terrein, parallel aan de weg tussen Sint Maartenszee en Callantsoog. De camping is autovrij, maar sjouwen hoeft niet. Bij aankomst staat er iemand klaar om de tent of caravan met een trekker naar de standplaats te rijden. Dat is tussen de berken en rozenbottel­struiken of op een duinpan. Het enige wat je nog hoeft te doen is de kampeerstoelen uitklappen. Het animatieteam ontfermt zich over de kinderen.
delepelaar.nl

Strandhuisjes Roompot
Julianadorp

Kijk op je eigen veranda de hele dag uit op de zee, zandkastelen en de ondergaande zon. De geur van zonnebrandcrème, het tikkende geluid van beachballbatjes en als het tijd is om te gaan slapen, stap je gewoon naar binnen. De vrijstaande strandhuisjes (hier op de foto te zien) zijn geschikt voor vier tot zes personen. Pech met het weer? Binnen is genoeg ruimte om gezellig spelletjes te doen.
roompot.nl

Vakantiepark ECO
Grevelingenmeer

Een duurzame keuze, want de dertig houten huisjes in natuurgebied de Kabbelaarsbank zijn helemaal zelfvoorzienend. De cottages zijn geïsoleerd met hennep, op het dak liggen zonnepanelen en de wc doorspoelen gaat met regenwater. De huisjes bieden uitzicht op het Grevelingenmeer. Grote kans dat je vanaf het terras een zeehond spot.
qurios.nl

null Beeld

Panoramahuisje
Groede

Op het strand bij Groede staan vijftien panoramahuisjes. De vorm – de bolle achterkant, het schuin aflopende dak – verwijst naar een schelp. Het bijzonderst zijn de grote ramen, die een weids uitzicht geven op het scheepvaartverkeer en de Zeeuws-Vlaamse kust. Wat is het strand hier schoon! Een panoramahuisje huren kan via Strandcamping Groede.
panoramahuisje.nl

Glamping Landal Sluftervallei
Texel

De vier safaritenten staan aan de rand van het park, waardoor het voelt alsof je alleen in de duinen kampeert, maar dan wel met alle faciliteiten op loopafstand. De tenten zijn van alle gemakken voorzien: een keuken, eettafel, loungehoek, overdekte veranda, pelletkachel en zelfs een eigen badkamer. De Noordzee is zo’n 2 kilometer lopen via een natuurpad. Bezoek ook beschermd natuurgebied de Slufter, een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee.
landalcamping.nl

Willy Zuid
Katwijk

Open de glazen deuren en het eerste wat je ’s ochtends ziet zijn de golven die kalm komen aanrollen. Slapen in een strandhuisje is ideaal als je tot jezelf wilt komen of perfect voor een romantisch weekendje. Begin de dag met een strandwandeling en eindig met een drankje en de zonsondergang op je eigen terras. Bij Willy Zuid is er keuze uit deluxe beach bungalows en comfort beach bungalows.
strandhuisjeswillyzuid.nl

null Beeld

Bij Groot Valkenisse liggen de duintoppen ruim 46 meter boven NAP. Dat betekent: zweetdruppeltjes op het voorhoofd tijdens de klimpartij in de zon, maar ook een prachtig uitzicht over Walcheren en de monding van de Westerschelde. Nergens anders in Nederland komen de schepen zo dicht langs de kust als hier. Uitpuffen kan op een bankje aan het water. Of neem een verkoelende duik. Maar eerst is er nog de familiebadplaats Zoutelande met de Catharinakerk uit de 13e eeuw. Ook kom je langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en het Bunkermuseum. Vergeet niet om mosselen te eten, bij paviljoen De Branding bijvoorbeeld.

null Beeld

Honden mogen onderweg loslopen en lekker ravotten op het strand. Leuk: bij bijna alle strandpaviljoens staan de drinkbakken al klaar. Ook zonder hond is dit een heerlijk rondje om te wandelen, langs de zee en door natuurgebied de Coepelduynen. Dit gebied is een klassiek voorbeeld van een zeedorpenlandschap met open en gesloten grasland. Dat komt doordat de duinen hier van oudsher werden gebruikt als aardappelveld, als weide voor vee en om visnetten te drogen. Nu zijn de duinen populair bij broedvogels als de wulp, veldleeuwerik, roodborsttapuit, kneu en de steeds zeldzamer wordende tapuit. Shop nog een rondje door winkelhart Zeezijde in Katwijk voor je over de Koningin Astrid Boulevard terug naar Noordwijk wandelt.

Kijk op libelle.nl/kustwandelen voor de routes

  • Fotografie: ANP, Toine Cornelissen/Coepelduynen, Getty Images, Imageselect, NAMO, Nationale Beeldbank, Shutterstock, Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden