Veel reizigers tasten in het duister over de coronaregels als zij door verschillende landen reizen. Beeld Getty Images
Veel reizigers tasten in het duister over de coronaregels als zij door verschillende landen reizen.Beeld Getty Images

Op doorreis

ANWB wordt overspoeld met coronavragen van vakantiegangers

Ooit kon je de auto volladen, instappen en wel zien waar je strandde. Je volgde het lekkere weer of bedacht per dag waar je zin in had. Maar die tijd is voorbij. Door alle coronamaatregelen is een autovakantie in Europa behoorlijk ingewikkeld geworden. De ANWB wordt daarom platgebeld met vragen.

RedactieGetty Images

ANWB platgebeld

Veel reizigers tasten in het duister als zij door verschillende landen reizen. Aan de NOS vertelt Josje Majoor van de ANWB Reiswijzer waar de meeste vragen over gaan. “Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe oud een PCR-test mag zijn. Of hoe ze moeten bewijzen dat hun kinderen negatief getest zijn.” Die vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden, want de regels verschillen per land.

Onduidelijkheid coronaregels autovakantie

Vooral voor mensen die op autovakantie gaan en daardoor meerdere landen aandoen, vinden het een enorme puzzel. De coronatest om Italië in te komen mag niet ouder zijn den 48 uur. Dan moet je flink doorrijden, zegt Majoor.

Corona-administratie

Ze adviseert om vooraf je corona-administratie op orde te hebben. Ook als je met het vliegtuig gaat. Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn namelijk strenger dan hoeft. Ze willen bijvoorbeeld dat je naast een vaccinatiebewijs ook een negatieve PCR-test laat zien. “Ze zijn daarmee strenger dan het land waar ze naartoe vliegen. Dat komt omdat zij de verantwoordelijkheid dragen bij het inreizen.”

En dan zijn er ook nog landen die willen dat je een online-gezondheidsverklaring invult, zoals Griekenland en Spanje.

Majoor: “De situatie in een vakantieland kan binnen een week helemaal veranderen. Onze Reiswijzer wordt dagelijks bijgewerkt. Soms zetten mensen in de vakantie hun telefoon uit, maar houd je telefoon dit jaar vooral bij de hand.”

Op de website van de Rijksoverheid kun je per vakantiebestemming checken hoe je het land in komt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden