Dít zijn de meest aparte wetten van andere landen Beeld Pexels
Dít zijn de meest aparte wetten van andere landenBeeld Pexels

Dít zijn de meest aparte wetten van andere landen

Geen zin in een boete voor het ‘s nachts doortrekken van de wc? En wat dacht je van een wet overtreden omdat je sterft op de verkeerde plek... Van deze wetten van andere landen trekken wij onze wenkbrauwen op.

Ruth SmeetsPexels

Houd ze bij de hand voor het geval je een reis hebt gepland.

Zwitserland

In Zwitserland mag je tussen tien uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends niet de wc doorspoelen. Ja, het is echt waar. De overheid wil zo geluidsoverlast voor de buren tegengaan. Kunnen wij ons hier niks bij voorstellen.

Italië

Raar maar waar: in Milaan riskeer je volgens de lokale wetten een forse boete als je niet glimlacht. Alleen tijdens begrafenissen en ziekenhuisbezoeken mag je droevig kijken. Neem dus maar een flinke dosis goede zin mee bij je eerstvolgende tripje...

Frankrijk

Tijd voor een French kiss? Eh, nee. Hoewel deze wet uit 1910 waarschijnlijk vrijwel nergens meer echt wordt nageleefd, mag je officieel niet zoenend afscheid nemen op Franse treinperrons. Hoe dan wel? Gewoon door te zwaaien. De SNCF, de Franse spoorwegdienst, was helemaal klaar met de vertragingen die zoenende koppels op stations veroorzaakten en voerde deze regel in.

Griekenland

In Griekenland is het illegaal om hoge hakken te dragen bij het bezoeken van bepaalde bezienswaardigheden, zoals het Parthenon en de Acropolis in Athene. De Grieken maken zich zorgen over het beschadigen van de stenen van monumenten.

Portugal

In Portugal riskeer je een boete voor plassen in de zee. Al is het natuurlijk onduidelijk wie je hierop gaat betrappen.

Spanje

Misschien niet helemaal ver gezocht: in Spanje riskeer je een boete van 80 euro voor autorijden met slippers of blote voeten. Volgens de wet moet je schoeisel en kleding dragen die je er niet van weerhouden de auto op de juiste manier te besturen. Ook mogen je schoenzolen er bij het autorijden niet dikker zijn dan 10 milimeter, mogen ze niet te dun of zacht zijn en moeten ze een goede grip hebben. Je schoenen mogen niet te zwaar zijn, je enkelbewegingen niet beperken en ze moeten smal genoeg zijn om twee pedalen tegelijkertijd in te drukken.

Duitsland

In Duitsland kun je maar beter niet zonder benzine op de Autobahn (snelweg) komen te zitten. Op deze wegen mag je niet zomaar stoppen en een lege benzinetank is géén excuus.

Engeland

Bizar: in het Engelse ‘House of Parliament’ mag je niet doodgaan. De gedachte komt voort uit het idee dat iedereen die sterft in een koninklijke omgeving in aanmerking komt voor een staatsbegrafenis. Dat je er even rekening mee houdt.

Schotland

In Schotland mag je niet op een koe zitten of paardrijden als je alcohol hebt gedronken. De wet stamt uit de Licensing Act uit 1872. Als je dit toch doet, riskeer je zelfs een gevangenisstraf tot wel 51 weken.

Thailand

Alles onder een wijde jurk laten luchten met tropische temperaturen? Jammer, maar in Thailand mag je het huis niet verlaten zonder ondergoed. Hoe de politie dit controleert, is dan maar weer de vraag. Ook mag je in Thailand niet rijden zonder shirt. Doe je dit toch, dan riskeer je een boete of zelfs een korte gevangenisstraf.

Verenigde Arabische Emiraten

In de Verenigde Arabische Emiraten klinkt het op straat in ieder geval een stuk liever, want het is er verboden om te schelden. Ook mag je er geen onbeleefde gebaren maken. Deze regels gelden óók online. Voor het uitslaan van vulgaire taal en het maken van vieze gebaren riskeer je een boete of gevangenisstraf. Ook werden mensen er eerder gearresteerd voor zoenen in het openbaar.

Japan

Behalve als sumoworstelaar mag je in Japan geen overgewicht hebben. Volgens de ‘Metabo’ wet mogen mannen een taille hebben van maximaal 33.5 inch en vrouwen van 35.4 inch. Voldoe je hier niet aan, dan moet je afvallen. Bij mensen tussen de 40 en 74 jaar wordt hiervoor de taille opgemeten. Dit alles hoort bij de nationale poging om de bevolking te laten afslanken.

Singapore

In Singapore hechten ze waarde aan een schone omgeving. Je riskeert er een boete van omgerekend 588 euro als je voor de eerste keer afval achterlaat in het openbaar. Notoire plegers riskeren een boete van zelfs 1140 euro en een taakstraf. Je moet dan een openbare ruimte schoonmaken, zoals een park, terwijl je een fluoriderend hesje draagt. Lokale media mogen daarvan verslag doen.

La Paz, Bolivia

Als feminist gaan je hier de nekharen van overeind staan. In La Paz, Bolivia, mag je als vrouw in een restaurant maar één glas wijn drinken. De reden? Vrouwen zouden anders te ‘moreel en seksueel los’ kunnen worden en eventueel met andere mannen dan hun eigen kunnen gaan flirten. De wet geldt niet voor getrouwde mannen...

En in Nederland?

Ook in Nederland kunnen we er wat van. In Rotterdam riskeer je bijvoorbeeld een boete van 130 euro als je hond blaft in het openbaar. Deze boete kan oplopen tot 2250 euro. Een uitzondering: in de havenstad mag je hond wel blaffen als deze een conversatie heeft met een soortgenoot. In Groningen is het verbonden om actief te bedelen. En in de provincie Flevoland mag je niet op de stoep krijten, zelfs als kind niet. Toen schoolkinderen giraffes op de stoep tekenden, greep de gemeente in. Het krijt moest worden weggehaald.

Bron: Famme.nl, Daily Mail, UNSW Law Society, Valentinacalzaturefirenze.com, Travelawaits.com,

Theolivepress.es, Express.co.uk, Lawcom.gov.uk, My-thai.org, Gov.uk, Wsj.com, Ad.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden