Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

10x duurzaam reizen doe je zo

Een duurzame vakantie: moeten we dan te voet naar Portugal? Welnee! Eco-toerisme neemt een vlucht en er zijn volop manieren om milieubewust op vakantie te gaan. Daarom de beste tips, plus een groene Normandië-aanbieding met Libelle-korting.

Eco-vakantie
Beetje bij beetje worden we met z’n allen steeds milieubewuster. Ook tijdens de vakantie. Het idee achter ecotoerisme is dat de toerist de lokale flora en fauna, bevolking én tradities zo min mogelijk belast. Ook is het belangrijk rekening te houden met het milieu. Dat kan op veel manieren: bijvoorbeeld door een energiebesparende accommodatie te huren (waar je controle hebt over airconditioning en verwarming) of door de CO2-uitstoot te minimaliseren (zie de tips verderop). De website ecopassenger.org berekent de gunstigste reismethode – met betrekking tot het milieu – voor elke reis binnen Europa.

Advertentie

Het groene boekje
Met 1500 adressen in 28 landen is de Groene Vakantiegids dé marktplaats voor milieuvriendelijke, kleinschalige kampeer- en logeeradressen in Europa.

5-daagse wandelvakantie door Normandië, Frankrijk
5-daagse wandelvakantie door Normandië, Frankrijk
450
Bekijk

Stilte graag
Gun het huis ook een vakantie en minimaliseer het stroomverbruik. Stekkers van standby apparaten (de tv, wekker of combi-oven) mogen eruit, de thermostaat kan omlaag en de boiler zelfs uit. Doe ook alle lampen uit en stel bij wijze van inbraakpreventie een tijdklokje in op een energiezuinige ledlamp.

Voor kilometervreters
De grootste groenkiller op vakantie? De heen- en terugreis! De GreenSeat-calculator berekent de CO2-uitstoot van een reis en laat meteen zien hoe die gecompenseerd kan worden. Met een klein bedrag krijgen huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Betere leefomstandigheden voor hen, minder CO2-uitstoot voor de aarde. greenseat.nl

De duurzame reiziger…

  • leent een reisgids bij de bibliotheek of neemt een digitaal exemplaar mee
  • vult de koffer met ecologische, gerecyclede producten
  • reist per openbaar vervoer of gaat carpoolen
  • slaapt op milieuvriendelijke locaties
  • kiest voor CO2-neutrale activiteiten, zoals de stad verkennen per fiets
  • koopt bij lokale producenten
  • schaft geen illegale souvenirs aan
  • zet de bevolking niet ongevraagd op foto of film
  • laat geen afval achter
  • laat dieren lekker met rust

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Een mini-ecosysteem | DIY | VTwonen

Tekst: Roos Stalpers. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien