Zo zit dat
Mag je in Nederland permanent in een camper wonen?
In Nederland zijn we gek op campers. Met zo’n vakantiehuisje op wielen kun je gaan en staan waar je maar wilt. Wanneer de nood hoog is of wanneer je droomt van een nomadenbestaan zou je er zelfs in kunnen wonen, maar is dat officieel toegestaan?
Het aantal kampeerauto’s in Nederland is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte van 170.624 exemplaren.
Woon- of briefadres
Wie permanent in een camper wil wonen, moet voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen. Hierin staat dat het verplicht is om een adres op te geven bij de gemeente. Wanneer je geen woonadres hebt, mag je ook een briefadres/postadres opgeven. Dat kan het adres van je ouders, je broer of een vriend zijn. Let op: het mag géén postbus zijn.
Als je een briefadres opgeeft, moet je daarbij vermelden waarom je geen woonadres hebt. Verder is er een schriftelijke instemming vereist van de bewoner van dit adres. Deze moet ervoor zorgen dat de post van officiële instellingen en dergelijke daadwerkelijk bij jou terechtkomt.
Nog een klein addertje onder het gras...
Een briefadres is tijdelijk. De gemeente bepaalt hoe lang je op een briefadres ingeschreven mag blijven.
Permanent in een camper wonen
Wanneer aan alle volwaarden is voldaan, is permanent wonen in een camper toegestaan. Waar de camper precies mag staan, is nog wel een dingetje. Vrij kamperen en langdurig parkeren is vaak niet toegestaan, maar de regels hierover verschillen per gemeente. Gelukkig zijn er makkelijke apps als Park4Nights en Campercontact die laten zien waar je kunt staan.
In het buitenland
Wil je met je camper in het buitenland wonen? Als je in totaal tijdens een jaar langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente in Nederland.
Niet kamperen op de camping, maar in de natuur. Wildkamperen is een heuse trend tegenwoordig. Maar is deze ervaring echt zo mooi als dat de plaatjes je beloven?
Bron: Vanlifemagazine, NKC