Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Reisaanbieding: Magisch Marokko, reizen door een decor van 1001 nacht

Marokko als vakantiebestemming stond al jaren op het verlanglijstje van Libelle’s adjunct-hoofdredacteur Nicolette Fox. Deze zomer was het eindelijk zover.

Wie niet in sprookjes gelooft, is duidelijk nog nooit in Marokko geweest. We stappen letterlijk in een decor van 1001-nacht. En dat op slechts 4 uur vliegen van Nederland. De bevolking, de geschie­denis, de Sahara en het Atlasgebergte maken een reis naar Marokko tot een echt avontuur. Ik heb best wat van de wereld gezien, maar zo’n gevarieerd landschap als hier ben ik nog nooit tegengekomen.

Advertentie

Ambachtelijk Fès
Onze rondreis begint in Fès, 1 van de 4 koningssteden van Marokko. Ooit was dit de hoofdstad van het land. Nog maar net gearriveerd, voelt de stad overweldi­gend, maar al snel merken we dat we alles vrij eenvoudig kunnen vinden. Handig zijn de toeristische kleurroutes, waarbij elke kleur voor een thema staat. Het stadshart bestaat uit 2 straten met winkeltjes die parallel aan elkaar lopen en samenkomen op Place an-Nejjarine. Fès staat vooral be­kend om de vele leerlooierijen. Overal zijn winkeltjes met de mooiste leren produc­ten. Vanaf de terrassen boven de zaakjes bekijken we alle stadia van het bewerken, schoonmaken en kleuren van het leer. Wat een ambacht! Tip: fotografeer de kleurbaden vroeg in de ochtend. Aan het einde van de dag zijn ze namelijk bijna leeg.

Hobbel de bobbel
We vertrekken naar Merzouga voor een must tijdens een bezoek aan Marokko: een kamelentocht door de woestijn, inclusief een overnachting in een echte bedoeïe­nentent. Eén ding kan ik vertellen: zo’n ritje op een kameel is harder werken dan ik dacht! Help, wat zijn die beesten hoog en wat een gehobbel. Tip: de ruwe vacht van de beesten schuurt behoorlijk, dus draag een lange broek. Sowieso is het aan te raden om lange kleding te dragen tegen het verbranden. Ook een sjaal om je hoofd is onmisbaar, want in de woestijn is écht nergens schaduw. Verder is het vooral: goed vasthouden en genieten! De afwisseling van het woestijnlandschap, van kale rotsvlaktes tot imponerende zandduinen, valt nauwelijks te beschrijven. De avond en nacht een bedoeïenentent van kame­lenhuiden maken de belevenis af.

Verdwalen in de souks
Via groene valleien, imposante rotspartijen en berberdorpen komen we uiteindelijk bij imposante paleizen, moskeeën en andere indrukwekkende monumenten: Marrakech is één groot sprookjesdecor. Hier dwalen we langs de rode muren van de medina – het oude stadsdeel -, waarbij de soeks – markten – een labyrint vormen. De talloze kraampjes met prachtige ambachtelijke spullen vormen een wereld op zich. We hangen aan de lippen van verkopers met prachtige verhalen over de helende wer­king van hun specerijen. Tip(je): probeer goed op de weg te letten en mocht je ver­dwalen, vraag de weg dan vooral aan vrou­wen of oudere mensen. Jonge mannen en jongens kunnen nogal vasthoudend zijn in hun aanbod je rond te leiden en willen vaak van allles verkopen.

Idyllisch kustplaatsje
Wij eindigden onze droomreis aan de kust van Essaouira, ook wel de parel van de Atlantische Oceaan genoemd. Het kustplaatsje doet bijna Grieks aan, met een drukke haven vol blauwe bootjes, een bedrijvige vismarkt en knus stadscentrum. Het oude centrum staat op de werelderf­goedlijst en heeft het gevoel van lang ver­vlogen tijden behouden. Essaouira heeft een groot en uitgestrekt zandstrand. Wel met veel wind, dus lekker zonnebaden is ingewikkeld. Maar wandelen kan heel erg goed. Loop helemaal naar het zuiden en bezoek Borj el-Berod, een oude vesting die helemaal bedekt is door zand.

Traktaties uit de tajine
De heerlijke Marokkaanse keuken kent vooral veel variaties op de tajine-gerech­ten. Een tajine is een aardewerken oven­schotel met piramidevormig deksel, waar­in de heerlijkste stoofgerechten worden bereid. De kaart in restaurants líjkt dan ook heel erg uitgebreid, maar uiteindelijk komt veel op hetzelfde neer: een stoof­schotel van lam, kip, rund of gehakt, met lekker veel groenten. Bestel gerust, want het is eigenlijk altijd om je vingers bij af te likken. Een andere aanrader is Pastilla, een ‘hartige taart’ met vlees, die door de dadels en kaneel in het recept ook weer zoetig smaakt. Niet te versmaden! Ontbijten in Marokko is totaal anders dan in Nederland – al wordt in de hotels vaak gewoon een westers ontbijt aangeboden. In een eettentje of op de markt kun je een traditioneel en uitgebreid Marokkaans ontbijt proeven. Dat bestaat uit Marok­kaans brood en een soort dunne pan­nenkoekjes. Hier worden zoete dingen als suiker, honing en boter bij gegeten. Maar ook olijven, tomaat, witte kaas en cactusvijgen. Uiteraard geserveerd met een glas muntthee en koffie.

Kijken, kijken wél kopen
Ik kan maar één ding zeggen: als zowel portemonnee als kofferruimte het toela­ten, vooral veel kopen! Ik ben nog nooit in een land geweest waar alles zo mooi is wat er wordt gemaakt en verkocht. Er zijn geen vaste prijzen voor producten in winkeltjes en op de markt in Marokko. Onderhandelen en afdingen móet, vooral als het gaat om souvenirs. De Marok­kaanse verkopers zijn niet anders gewend en zijn er zéér bedreven in. Stap over die gêne heen en doe mee aan het spel. Zorg ervoor dat het eerste bod niet te hoog is en betaal nooit meer dan 60% van de oor­spronkelijke vraagprijs.

Praktische tips:

  • Zeker van vrouwen, maar ook van mannen wordt verwacht dat ze tenminste de schouders be­dekken. Houd je aan de kleding­voorschriften, voor de bewoners, maar ook voor jezelf. Het is een teken van respect en het is een stuk ontspannener rondlopen zonder de priemende blikken van mensen.
  • Meer dan 80% van de inwoners van Marokko spreekt naast Arabisch ook best een woordje Frans. Maar ook met Engels kom je een eind in Marokko.
  • Mensen bieden overal thee aan. Ook hier is het respectvol om het aanbod aan te nemen.
  • Een vakantie in Marokko bete­kent niet avondenlang lekker wijntjes drinken op een terrasje. Lokale restaurants hebben vrij­wel nooit alcohol. Ze hebben er wel overheerlijke alcoholvrije cocktails, met verse munt en citroen.
  • De Marokkaanse munteenheid is de dirham. 1 dirham is ongeveer € 0,09.
  • Vrijdag is de Marokkaanse zon­dag. Er is dan veel gesloten.

AANBIEDING: MEE NAAR MAROKKO
Ga mee met deze prachtige door Kras samengestelde groepsreis langs alle hoogte­punten van dit sprookjesachtig mooie land. Nu 15 dagen vanaf €659,-.

Inbegrepen
Vlucht Amsterdam-Marrakech en Agadir-Amsterdam met Transavia · handbagage · luchthavenbelasting, brandstofheffing · rondreis per touringcar · 14 nachten verblijf in goede hotels · 14x ontbijt · 1x lunch · 10x diner · lokale Nederlandssprekende reisleiding · stadsbezoek Casablanca met bezoek aan de Hassan II Moskee · stadsbezoeken aan koningssteden Rabat, Meknès, Fès en Marrakech · bezoek aan de vroegere Romeinse stad Volubilis · bezoek aan oasestad Erfoud · via de vallei van de Dadès naar Ouarzazate · route over de Tizi-n-Tichka pas door het Hoge-Atlasgebergte · vrije dagen in de badplaats Essaouira aan de Atlantische Oceaan.

Niet inbegrepen
Reis- en annuleringsverzekering · ruimbagage · entreegelden · verplichte lokale gidsen · reserveringskosten € 19,50 en bijdrage calamiteitenfonds €2,50 (beide per boeking en verplicht).

Reisperiode
Van 14 oktober 2016 t/m 31 maart 2017. Boekingsperiode: vóór 19 december 2016. Korting: €40,- p.p.!

Ga naar www.kras.nl/LR74727 of bel 0900-96 97 (€ 0,70 per gesprek) o.v.v. reis­nummer LR74727. Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voorwaarden van toepassing.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Ook mooi: Thailand. Reisvlogger Bonnie reisde af naar het Thaise eiland Koh Samui

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Tekst: Nicolette Fox, Nienke Zondervan. Beeld: Nicolette Fox

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien