Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Marije is stewardess: “Ik vond de repatriëringsvlucht spannend en heel bijzonder”

Het vliegverkeer ligt door het coronavirus op z’n gat. Stewardess Marije van Os (28) kan daarover meepraten. Haar laatste vlucht was een repatriëringsvlucht vanuit Gran Canaria. “Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen door gewoon mijn werk te doen.”

Marije werkt al 3 jaar lang als stewardess. Per maand doet ze zo’n 8 vluchten. “Door mijn werk ben ik op bijzondere plekken geweest. We vliegen naar veel Europese bestemming, maar ik ben bijvoorbeeld ook weleens gevlogen naar Martinique op de Franse Antillen. Mijn favoriete bestemming is Miami. Het is daar altijd lekker weer en er is veel te doen.” Zo’n vlucht naar Miami zit er voorlopig niet meer in voor Marije. Dat de impact van het coronavirus zo ongelooflijk groot zou zijn, had de stewardess niet zien aankomen. “Ik had in het begin niet verwacht dat het zo’n grote impact zou hebben op het dagelijks leven en het vliegverkeer.”

Advertentie

Geen werk

De vriend van Marije is piloot, dus beiden zitten thuis. “Mijn contract loopt af en wordt niet verlengd. Het is heel erg zuur, maar ik begrijp het wel. Als deze maatregelen nodig zijn om de luchtvaartmaatschappij te redden, heb ik daar begrip voor. Er is wel gezegd dat ik terug mag komen als het weer nodig is. Maar wanneer dat is? Dat is onbekend.” De laatste vlucht van Marije was een repatriëringsvlucht waarbij ze mensen moest ophalen uit Gran Canaria. Als stewardess mag je aangeven dat je zo’n vlucht liever niet wilt doet, maar Marije koos ervoor om wél te vliegen. “Het is mijn baan en je maakt jezelf nuttig. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen door gewoon mijn werk te doen.”

Toeristen ophalen

De repatriëringsvlucht zal Marije niet snel vergeten. “In het begin vond ik het spannend. We vlogen met een leeg vliegtuig naar Gran Canaria en ik wist niet hoe ik de mensen ging aantreffen. Hadden ze een beetje kunnen genieten van hun vakantie of zaten ze alleen maar in quarantaine? Hoe zouden ze reageren?” De sfeer onder de toeristen bleek al snel goed. “Iedereen was heel erg blij en dankbaar dat ze naar huis konden. Ze waren gespannen, maar wel opgelucht. Iedereen wilde graag hun verhaal kwijt. De 1 had veel moeite moeten doen om deze vlucht te krijgen en de ander was er pas 2 dagen. Het was heel bijzonder om met deze groep naar huis te vliegen.” Marije kon meteen terug naar huis vliegen, maar sommige collega’s moeten een paar dagen in een land verblijven tot ze weer terug kunnen. “De maatregelen verschillen per land. Ik heb wel verhalen van collega’s gehoord die niet de kamer uit mochten. Ook niet om te roken of een luchtje te scheppen. Ik ben blij dat ik dat niet heb meegemaakt. Dat is de andere kant van het vak.”

Marije aan het werk voor TUI

Niet bang voor corona

Bang om het coronavirus te krijgen, is Marije niet. “De kans is er wel natuurlijk, zeker met een vliegtuig vol mensen waar het lastig is om afstand te houden. Momenteel worden er wel meer maatregelen genomen om afstand te houden. Er mag bijvoorbeeld alleen nog maar contactloos worden betaald en ik draag handschoentjes. Als ik aan het werk ben, houd ik me er niet mee bezig of ik op dat moment besmet kan raken. De sfeer met de collega’s onderling is tijdens zo’n vlucht ook heel erg goed. Je bent extra blij dat je elkaar ziet.”

Emotioneel einde

De aankomst op Schiphol was emotioneel voor Marije. “Ik wist het niet zeker, maar ik voelde dat dit mijn laatste vlucht was. Toen ik van alle passagiers afscheid moest nemen, werd ik overladen met complimenten en was iedereen enorm dankbaar. Ik wist gewoon niet hoe ik er op moest reageren. Het was een heel emotioneel einde van mijn vlucht. Iedereen, inclusief ik, was blij dat we weer in onze veilige haven waren.”

Vakantie verziekt door het coronavirus? Zo krijg je je geld terug:

Nog meer interviews lezen? Neem een abonnement op Libelle en krijg een cadeaubon van HEMA:

10x Libelle + HEMA bon
10x Libelle + HEMA bon
€ 29,95
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébeeld

Lees meer

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien