Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Doen dit weekend: deze mooie route langs rivier de IJssel wandelen

Het Nederlandse rivierengebied staat garant voor weidse uitzichten en bijzondere luchten. Wandel door het laagland langs historische plaatsen, theekoepels uit vervlogen tijden en héél veel fruitbomen. Wij tippen een mooie route langs de IJssel.

De route van Wijhe naar Zwolle gaat door graslanden en ooibossen. Op de achtergrond het kabbelen van de rivier de IJssel. En in de verte altijd wel een kerktoren, brug, historisch gebouw of knus kroegje.

Advertentie

Wandel 20 km langs de IJssel:

Vogels spotten

Vanaf het treinstation van Wijhe sta je binnen tien minuten aan de oevers van de IJssel. Al snel gaat de route door natuurreservaat de Buitenwaarden. Dat dit een vogelrijk gebied is, is meteen te horen aan het gekwetter. Onder andere tafeleenden en smienten en in de winter tienduizenden ganzen, vooral kolganzen en grauwe ganzen. Ook leven hier veel bevers. Ze komen niet vaak overdag tevoorschijn, dus wie er een spot, heeft geluk.

Inheemse flora

Plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in heemtuin Veermans Hof IJsselflora. Ruim driehonderd inheemse en bedreigde plantensoorten zijn hier tot 15 oktober te bewonderen. Van zonsopgang tot zonsondergang staat het hek van de tuin open. Wijhenaar Jan Veerman legde dit park aan omdat hij zag hoe door dijkverzwaringen in de jaren zestig allerlei plantsoorten dreigden te verdwijnen. Dwaal langs weidesalie, wilde averuit, geelhartjes en tripmadams.

Comme Paris

Bijkomen? In Zwolle zijn talloze ongedwongen lunchtentjes, koffiezaken en brasseries. Bij de Gillende Keukenmeiden aan het Meerminneplein bijvoorbeeld, bakken ze elke dag taarten – van fris en fruitig tot romig en vol chocolade. ‘t Vliegerhuys, in een monumentaal pand met marmeren tafels en een binnentuin, geeft al meer dan dertig jaar een Parijs-gevoel aan de stad.

Natuurrondvaart

Een boottochtje over de IJssel mag eigenlijk niet ontbreken. Aanrader is de natuurrondvaart vanuit Hattem. De schipper vertelt honderduit over het landschap en de dieren. Ook in het najaar is de boot half open. Geniet van de vochtige lucht, vogelgeluiden, de geur van dennenappels en paddenstoelen en de prachtige geelrode kleuren.

Tekst: Yasmine Esser. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien