Nederland rood op risicokaart Beeld Getty Images
Nederland rood op risicokaartBeeld Getty Images

Nederland kleurt rood op Europese risicokaart

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft Nederland aangemerkt als een hoog risicogebied. Dat betekent dat heel Nederland weer rood kleurt op de risicokaart.

RedactieGetty Images

Drie weken geleden kreeg Nederland juist de kleuren oranje en groen op de kaart, maar het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDE) heeft de status vanmiddag aangepast. Het grootste deel van Nederland is rood en het noorden kleurt zelfs donkerrood. In Groningen is de uitbraak naar verhouding het ergst.

Deze kleurcodes hebben te maken met de besmettingscijfers van de laatste twee weken, die waren erg hoog nadat de versoepelingen en het Testen voor Toegang van kracht werden.

De Europese coronarisicokaart met ingang van 15 juli 2021. Beeld ECDC
De Europese coronarisicokaart met ingang van 15 juli 2021.Beeld ECDC

Moeilijker om te reizen

Het ECDC baseert de kleuren op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. Ze kijken ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Voor een makkelijk en duidelijk overzicht, maken ze een kaart met verschillende kleuren. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Kortom: deze verandering maakt het voor Nederlanders een stuk moeilijker om te reizen. Wat voor invloed dit heeft op je vakantie, lees je hier.

Vakantiegevoel zonder op vakantie te gaan? Reisvlogger Bonnie heeft een paar handige tips:

Bron: ECDC.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden