Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom we niet op vakantie mogen naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk

Per 15 juni mogen we sinds de uitbraak van het coronavirus weer reizen naar de meeste Europese landen. Toch wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Maar waarom zijn juist díe landen een no-go?

Libelle legt het je uit.

Advertentie

Slechtere cijfers

In zowel Zweden als het Verenigd Koninkrijk is het coronavirus nog niet onder controle. De cijfers in die landen zijn volgens een woordvoerder van het RIVM een stuk slechter dan in Nederland, wat dan ook de reden is dat reizen richting die plekken afgeraden wordt. Zo kan voorkomen worden dat mensen na hun vakantie het virus weer meenemen richting Nederland, wat voor een mogelijke verergering van de situatie in ons land zou kunnen zorgen.

Geen versoepeling

In veel Europese landen zijn de coronamaatregelen versoepeld, maar in het Verenigd Koninkrijk is daar nog geen sprake van. Ook dat toont aan dat de situatie daar nog minder hoopgevend is dan in andere landen in Europa. Het is zelfs zo dat mensen die het land toch bezoeken, eerst verplicht 2 weken in quarantaine moeten.

Afwijkende maatregelen

Zweden wijkt vanaf het begin van de uitbraak van de epidemie al af van de andere landen. De maatregelen in het Scandinavische land zijn compleet anders. Een totale lockdown werd vanuit de regering geweigerd. Vanuit buurlanden Noorwegen en Denemarken was het vanuit veiligheidsopzicht dan ook al niet meer mogelijk om het land vrij te betreden. De sterftecijfers in Zweden zijn de afgelopen periode niet gedaald, maar juist gestegen.

Andere keuzes

Dat de maatregelen achteraf gezien beter strenger hadden kunnen zijn, beseft staatsepidemioloog Anders Tegnell inmiddels ook. Dat meldt RTL Nieuws. “Als we hetzelfde virus nog eens zouden moeten bestrijden, dan zou ik met de kennis van nu aanraden voor een beleid te kiezen tussenin ons huidige beleid en het beleid van de rest van wereld”, aldus de epidemioloog.

Oranje

Vooralsnog zul je je reisje richting Zweden of het Verenigd Koninkrijk dus toch nog even uit moeten stellen. Want ook na 15 juni blijven die landen dus nog op ‘oranje’ staan. Dat houdt in dat niet-noodzakelijke reizen ten zeerste worden afgeraden. Wanneer hier verandering in zal komen, is nog niet bekend.

Had je voor de uitbraak van het virus al een reis geboekt? In onderstaande video leggen we uit wat je dan voor stappen kunt ondernemen om het geld terug te krijgen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien