Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wauw! Soms is het Noorderlicht ook hier in Nederland te zien (en dat zit zo)

Het magische Noorderlicht is iets waar menig toerist met liefde uren voor wil reizen. Maar wist je dat dit adembenemende spektakel ook regelmatig in Nederland te zien is? Wij leggen je uit hoe dat komt en waar je het Noorderlicht in Nederland kunt zien.

Het Noorderlicht, ook wel Poollicht, ontstaat als elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer terecht komen. Deze geladen deeltjes razen met snelheden van 300 tot 700 kilometer per seconde door de ruimte. Als ze met die snelheid in de atmosfeer van de aarde, ofwel de dampring, terechtkomen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes die in onze lucht hangen. Bij zo’n botsing komt energie vrij, wat zorgt voor een kleurrijke gloed in de lucht. Dat gebeurt op zo’n 80 tot 1000 kilometer hoogte van ons.

Advertentie

Vanwege het magnetische veld dat onze aarde omringt, worden die elektrisch geladen deeltjes vooral naar de Noord- en Zuidpool getrokken. Daarom is vooral op die plekken het Noorder- of dus het minder bekende Zuiderlicht te zien.

Noorderlicht in Nederland

Maar is er dan wel eens Noorderlicht in Nederland? Dat is er zeker. Maar dat hangt af van hoe sterk het Noorderlicht is. En die sterkte heeft alles te maken met de hoeveelheid geladen deeltjes die onze dampkring bestormen en de snelheid daarvan.

Zonnestorm

Bij een zogeheten zonnestorm, komen er meer deeltjes op de aarde af. Zo’n zonnestorm is een kleine uitbarsting aan het oppervlak van de zon. Dit gebeurt over het algemeen eens in de vier jaar. Een zonnestorm kondigt zich aan met een paar donkere vlekjes op de zon, zoals we dit ook zagen in november van vorig jaar.

Gevaarlijk?

Een zonnestorm klinkt gevaarlijk, maar dat is het niet. Slechts eens in de 150 jaar vindt een gevaarlijke zonnestorm plaats. Zoals in 1921, toen er over heel de wereld oncontroleerbare branden woedden dankzij de zonnestorm die op de dampkring van de aarde beukte. De zonnestorm was toen zelfs zo hevig, dat in Los Angeles en dichtbij de evenaar het Noorderlicht zichtbaar werd.

Noorden van Nederland

Zo’n heftige zonnestorm is sindsdien niet voorgekomen. Maar gelukkig zit Nederland nog nét dicht genoeg bij het Noorden om af en toe toch een glimp op te vangen van het Noorderlicht als een zonnestorm zich voordoet. Vooral het noorden van Nederland mag zich gelukkig prijzen. In Noord-Holland, Groningen en op de Waddeneilanden is het Poollicht met enige regelmaat te zien.

Donker

Wil je het Noorderlicht zelf ook eens zien? Zorg dan dat je goed in de gaten houdt of er zonnestormen verwacht worden. Wanneer dit het geval is, kun je het best een zo donker mogelijke plek in het noorden van Nederland opzoeken. Wanneer er andere lichtbronnen aanwezig zijn, is de kans dat je het Noorderlicht ziet maar klein. Zo is de kans groter dat je het groene of rode licht ziet dansen bij nieuwe maan, omdat er dan minder licht is. Ga naar een donker strand waar geen lampen zijn als je het spektakel mee wilt maken. Kun je het dan nog niet zien? Pak dan eens je fotocamera erbij. Soms is het Noorderlicht niet goed zichtbaar met het blote oog, maar wel met je camera. We spreken dan van fotografisch Noorderlicht.

Afgelopen jaren

De afgelopen jaren heeft het licht zich veel laten zien in ons land. In 2015 deelden we al eens wat prachtige foto’s van Nederlanders die het vast wisten te leggen. Ook in 2018 dansten de geladen deeltjes nog eens boven Nederland en in 2020 kwam het zelfs een paar keer achter elkaar voor. Weervrouw Helga van Leur had het geluk om op zo’n moment nét op de Waddeneilanden te zijn. Op Twitter deelde zij wat zij zag.

Reisvlogger Bonnie reisde al eens af naar Noorwegen om het bijzondere spektakel te zien. En daar schoot zij een aantal prachtige beelden van. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images.

Noorderlicht in Nederland

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Als je spinazie zó bewaart blijft het een stuk langer goed

Bewaar jij spinazie altijd in een plastic zak of bak in de koelkast? Dan hebben we slecht nieuws: dat is helemaal niet goed voor de groente. Maar door spinazie op déze manier te bewaren, blijft het een stuk langer goed. 

In de supermarkt krijg je spinazie vaak in een plastic zak. Lekker handig voor wie de spinazie nog even in de koelkast wil bewaren. Maar echt goed voor de spinazie is dit niet. Je spinazie kan zo namelijk al gauw zompig worden. En dat is zonde!

Advertentie

Spinazie bewaren

Maar hoe bewaar je spinazie dan wel? Je kunt de groente het beste even afspoelen onder de kraan en vervolgens voorzichtig droogdeppen. Daarna leg je de spinazieblaadjes op een schone theedoek, die je dichtvouwt. Dit pakketje leg je dan in je groentelade. En klaar ben je!

Vocht afvoeren

Het is beter om de spinazie zo te bewaren, omdat een theedoek ‘ademt’. Hierdoor kan de theedoek vocht afvoeren uit de spinazieblaadjes. Zo voorkom je dat je spinazie zompig wordt. Ook bevordert de theedoek de luchtdoorstroom. En dat is een stuk beter voor de groente.

Wil jij je spinazie gauw opmaken voordat het over datum raakt? Maak dan deze heerlijke (en gezonde) smoothie!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Too good to go. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buikvet verliezen en toch kaas eten? Deze kaas kun je gewoon eten als je wilt afvallen

Wanneer je als goed voornemen hebt om een paar kilootjes minder op de weegschaal te zien, is kaas een van de dingen je verwacht te moeten laten staan. Maar niets is minder waar, want er is één kaassoort die je gewoon kunt eten om buikvet te verliezen.

Kom maar door met die kaasplankjes, dus.

Advertentie

Buikvet verliezen

Buikvet verliezen is niet gemakkelijk. Toch is het belangrijk om niet té veel buikvet te hebben. Het vet dat zich ophoopt in de maagstreek (ook wel visceraal vet genoemd) kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn, omdat buikvet de kans op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen, beroertes en diabetes type 2 vergroot. Door het juiste voedsel te eten, kun je buikvet verminderen en zo het risico op ernstigere ziekten minimaliseren.

Streng diëten? Ho maar

Dat is goed nieuws, behalve dat je dan waarschijnlijk vreest voor wekenlang rauwkost nuttigen, en leven op een dieet zonder al het lekkers uit de winkelschappen. Nu is het inderdaad niet erg slim om dagelijks veel koekjes en chocolade te eten. Maar kaas hoef je niet te laten staan als je buikvet wilt verliezen. Geitenkaas, brie en oude kaas zijn helaas niet aan te raden, maar Hüttenkäse kun je gewoon op je boterham blijven smeren.

Eiwit

Dit is een gezonde, lichte en calorie-arme bron van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om op een gezonde manier af te vallen. Studies tonen aan dat het eten van eiwitten je stofwisseling stimuleert en daarmee automatisch buikvet vermindert. Het is het beste om te proberen 1,5 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen. Met een gewicht van bijvoorbeeld 70 kilo komt dit dus overeen met 105 gram eiwit per dag.

Verantwoord afvallen

Gezonde bronnen van eiwit? Dat zijn onder andere magere kwark, Griekse yoghurt, mager vis en vlees, eieren en peulvruchten. Maar dus ook Hüttenkäse! En dat is goed nieuws, want dat kun je op heel veel verschillende manieren eten en is nog hartstikke lekker ook.

Denk bijvoorbeeld aan een geroosterde boterham met komkommer, peper en zout, of Hüttenkäse met gerookte zalm en rucola op een cracker. Ook zoet is het lekker te combineren, met bijvoorbeeld gebakken peer en wat honing.

Buikvet verliezen kan dus prima op een gezonde, en lekkere manier. Vaarwel crashdiëten, hallo gezond en verantwoord afvallen.

Wil je afvallen? Doe dan dít vooral niet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 5 sterrenbeelden zijn het best in lange relaties

Voor de één is vrijheid een must en voor de ander is het helemaal niets. Sommige sterrenbeelden zijn nou eenmaal meer bestemd voor langdurige relaties in plaats van losse scharrels. En dit zijn ze.

Advertentie

1. Stier

Stieren staan bekend als koppige mensen die niet gek zijn op verandering. En guess what? Ook in hun relaties is dit een ding. Ze stellen hoge eisen. Maar wanneer een Stier de juiste tegenkomt, dan is het niet voor even. Het sterrenbeeld Stier wordt gekenmerkt door de planeet Venus. En laat dat nou net de planeet van de liefde en romantiek zijn. Dat betekent dat de Stier naast stabiliteit ook een hoop warmte te geven heeft. Ze verrast haar partner graag en is niet bang om haar liefde uit te spreken.

2. Kreeft

Kreeften zijn gevoelige mensen en staan dichtbij hun emoties. No way dat al die emoties worden verspild. Kreeften zijn juist op zoek naar iets échts, iets bijzonders, iemand die al die warmte terug kan geven. Daarbij staat bij Kreeft de familie en het gezin op nummer één. Zij doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat ze een stabiel en fijn gezin creëert en is dan ook echt op zoek naar iets voor op de lange termijn.

3. Weegschaal

De gebalanceerde Weegschaal zal niet snel gaan voor een turbulente relatie met veel ups en downs. Zij gaat liever op zoek naar rust en stabiliteit. Wanneer ze dat heeft gevonden, zal ze haar partner overladen met liefde. Weegschaal is namelijk een sterrenbeeld dat ook in verbinding staat met liefdesplaneet Venus. Weegschalen zullen er dan ook voor zorgen dat de liefde altijd levend blijft in de relatie, maar dan zonder al te veel poespas.

4. Schorpioen

Net als Stier, is Schorpioen wat we noemen een van de ‘vaste’ sterrenbeelden. Dit houdt in dat deze sterrenbeelden vaak standvastig, overtuigd, koppig, eigenwijs en eigenzinnig zijn. De Schorpioen weet wat ze wilt en als ze dat heeft, houdt ze dat ook graag zo. Precies zo is de Schorpioen in haar relaties. Ze gaat niet actief op zoek naar een lange relatie, maar zodra het haar overkomt en ze merkt dat het goed zit, geeft ze alles en kun je voor altijd op haar bouwen.

5. Steenbok

Steenbokken zijn erg relatie georiënteerd. Ze gaan graag op zoek naar iemand die hun tijd en energie waard is. Het is bij veel Steenbokken een doel om écht zo iemand te vinden en te settelen. En wanneer een Steenbok een doel zet voor zichzelf, doet ze er alles aan om dat te behalen. Steenbokken zijn warme, sociale mensen die behoefte hebben aan goede gesprekken, sterke banden en sociaal contact en zijn met die eigenschappen dan ook gemaakt voor lange relaties.

Vind jij het toch nog lastig, zo’n lange relatie? Deze stellen vertellen je wat hun geheim is én ze doen een interessant experiment dat iedere relatie goed zal doen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze drie molacties van Splinter zijn wel heel verdacht

Op internet speculeert heel Nederland zich een ongeluk. Want wie is nou de mol van 2021? We moeten nog even afwachten voordat we dat zeker weten. Maar déze drie mollenacties lijken te wijzen naar Splinter. 

De Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 16 januari deed weer veel stof opwaaien. De uitzending zat weer vol spannende plot twists en molacties. Vooral Splinter hield de gemoederen van de kijkers bezig. Hij deed namelijk een boel verdachte dingen.

Advertentie

Holy mol-y

Zijn eerste molactie zagen we al aan het begin van de aflevering. Splinter loopt enthousiast het hotel in waar de eerste opdracht zal plaatsvinden. “Holy moly!”, roept hij uit als hij het hotel betreedt. Ja, daar zit het woord ‘mol’ in. Maar wat dit nog verdachter maakt, is dat de mol uit het zeventiende seizoen van Wie is de mol?, deze uitspraak al eens deed. Verwijst Splinter met zijn uitspraak naar één van zijn mollencollega’s?

Oeps!

Ook tijdens het eerste spel weet Splinter de verdenkingen op zich te vestigen. Om uit een kamer te kunnen ontsnappen, moeten de deelnemers allerlei vragen beantwoorden. Splinter vertelt zijn partner Rocky dat hij eerlijk antwoord heeft gegeven op de vragen. Maar toch kleurt zijn scherm rood bij één van de vragen. “Huh, wat heb ik dan ingevuld?”, zegt Splinter quasi verbaasd. Of was het opzet?

‘Mol’

In diezelfde opdracht waagt Splinter een poging om de code te kraken. Hij en zijn teampartner hebben namelijk bedacht dat het woord ‘mol’ wel eens hét woord zou kunnen zijn dat hun vrijheid zal verschaffen. En drie keer raden wie dat woord eigenhandig intypt: Splinter.

Zou dé mol het woord ‘mol’ daar hebben geschreven? Of is ook dit te wijten aan toeval? Op die antwoorden zullen we nog een paar weken moeten wachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien