PREMIUMLibelle’s Italië gids

Op roadtrip langs de noordkust van Sicilië

null Beeld

Sicilië is een fijne bestemming voor een roadtrip. Het ene moment sta je op een zoutvlakte tussen de flamingo’s, het volgende ogenblik zit je midden in het Italiaanse strandleven. O ja, en het eten is er heerlijk!

Stephanie Pander

Een zondagochtend in Mondello, niet ver van de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Terwijl de kerk leegstroomt, loopt de bar ertegenover juist langzaam vol. In de vitrine liggen de zoetigheden hoog opgestapeld: met zoete ricotta gevulde cannoli, kleurig fruit van marsepein, met rum doordrenkte baba (gepikt uit Napels) en de beroemde Cassata Siciliana, een taart bekleed met grasgroen marsepein en versierd met rood gekonfijt fruit.

De espressomachine draait op volle toeren en kopjes en schoteltjes kletteren vrolijk op de marmeren bar. Terwijl de barista iedereen van koffie voorziet, zijn de dames in hun lichtblauwe jurken met witte kanten schorten druk met het inpakken van de koekjes en taartjes. Puur theater is het wat zich hier afspeelt! Het is dringen voor de vitrine, maar uiteindelijk loopt iedereen de deur uit met zo’n indrukwekkend pakket, in glimmende folie met een grote strik erop. Een snoepje om te zien en dat laatste geldt eigenlijk voor heel Sicilië.

null Beeld
null Beeld

Heerlijkheden

Met een oppervlakte van 25.700 km2 is Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee, veel te groot om in één vakantie helemaal te zien. Dus wie naar Sicilië reist, moet kiezen. De baroksteden langs de zuidkust en het mondaine badplaatsje Taormina bewaar ik voor de volgende keer. Deze reis gaat van Palermo langs de relatief onbekende westkust. Palermo verdient het om minstens een nacht te blijven slapen. Het is een Napels in het klein: druk en chaotisch, maar vol kleur. Ik breng een lange ochtend door in de prachtige botanische tuin (een van de oudste van Europa). Rond lunchtijd ga ik richting de Vucciria-markt in het historische centrum van de stad. Deze bazaarachtige markt verraadt de Arabische invloeden die ook onmiskenbaar terugkomen in de Siciliaanse keuken. Daarin wordt veel gebruik gemaakt van amandelen, pijnboompitten, saffraan, rozijnen en kikkererwtenmeel. In kleine kraampjes worden warme panelle (gefrituurde koekjes van kikkererwtenmeel) en arancini (bitterballen gevuld met gekruide rijst) verkocht. Voor een typisch Palermitaans antipasto met zoetzure aubergine (caponata), inktvissalade en allerhande aardappelkroketjes ga ik naar de Antica Focacceria da Francesco (anticafocacceria.it). Zoals dat gaat met succesvolle formules hebben zij inmiddels ook franchisers in veel andere Italiaanse steden, maar de enige echte Da Francesco zit aan de Via Alessandro Paternostro 58 in Palermo.

null Beeld

Tonnara

Op een mooie dag ontvlucht ik de drukte van de stad en pak de bus naar Mondello, de mondaine badplaats nog geen tien kilometer van Palermo. De favoriete hangout van Palermitanen op een mooie zomerdag of in het weekend als de luchtverontreiniging in de stad ze te veel wordt. Mondello heeft een indrukwekkende lungomare met pastelkleurige Liberty-villa’s erlangs. Eyecatcher is het Jugendstil badhuis op palen. In de zomer staat het lange zandstrand vol met kleurige parasols en ligbedjes. In de houten paviljoens serveren ze spaghetti frutti di mare en op de boulevard worden kleurige ballonnen en snoepgoed verkocht. Dit is het Italiaanse strandleven zoals het bedacht is.

null Beeld

Vanaf Mondello is het een klein uur rijden naar misschien wel de meest magische plek van de Siciliaanse westkust: het gehucht Scopello. Vroeger werd hier veel tonijn gevangen en op verschillende plekken zijn daarvoor de zogenoemde tonnara’s gebouwd, kleine kunstmatige havens met een hoofdgebouw en een scheepshelling. Ooit werd hier de vangst aan wal gehaald en in glazen potten of blikken gedaan. Tonijn mag hier al lang niet meer worden gevangen en de meeste tonnara’s zijn omgebouwd tot boetiekhotels. De tonnara van Scopello (tonnaradiscopello.it) is een van de mooiste bewaard gebleven tonnara’s van Sicilië. De plek werd beroemd als filmlocatie voor Ocean’s Twelve met George Clooney en Brad Pitt (dus ja, die zullen hier zeker een duik genomen hebben aan het einde van een lange draaidag). Je kunt er een van de veertien appartementen boeken of overdag het museum bezoeken.

null Beeld
null Beeld

Egadische eilanden

Vanaf Scopello tot aan San Vito lo Capo loopt een zeven kilometer lange ruige kust, onderdeel van natuurreservaat Lo Zingaro. Er loopt een wandelpad hoog over de kliffen met onderweg de mooiste uitzichtpunten, verstopte baaitjes en blue lagoon-strandjes. Het is echt de moeite waard de auto neer te zetten en hier een wandeling langs de kust te maken. Bedenk wel, er zijn bijna geen voorzieningen. Dus rijd vooraf even langs bij de bakker in Scopello voor water en pani cunzatu (een lokale broodsoort, belegd met tomaat, ui, olijven en gezouten ansjovis). Vanaf Scopello is het drie kwartier rijden naar Trapani waar ik een tafel heb gereserveerd bij Antichi Sapori (Corso Vittorio Emanuele 191) voor een bord onvervalste cuscus di pesce. Ik had al verteld over de Arabische invloeden in de Siciliaanse keuken en hoe verder je naar het westen reist, hoe beter die invloeden te proeven zijn. Toe zijn er sesamkoekjes met loeisterke espresso. Hoewel het heerlijk slenteren is door de prachtig gerestaureerde binnenstad, zijn er toch een paar plekken net buiten de stad die ik niet wil missen.

Niemand het eiland af zonder…

….een mooie fles Marsala! Deze wijn wordt vaak vergeleken met port en sherry en dat klopt ook wel een beetje. Marsala is er in drie kleuren: oro (goudgeel), ambra (bruin) en rubino (robijnrood). In smaak is er keus uit droog, demi-secco en zoet. Marsala wordt vaak gebruikt als kookwijn, maar wie voor een mooie kwaliteit kiest kan ’m zeker ook gekoeld bij een antipasto drinken. Het bekendste wijnhuis in Marsala is Florio, maar aarzel niet ook een van de kleinere ambachtelijke wijnhuizen uit te proberen.

Hoe kom je er?

In de zomermaanden zijn er dagelijks vluchten vanuit Nederland naar Trapani. De beste manier om langs de Siciliaanse westkust te reizen is met een huurauto.

Met de stoeltjeslift vanuit Trapani zweef ik de volgende ochtend omhoog naar het vestingstadje Erice en klim ik 600 meter omhoog naar Torretta Pepoli voor een fantastisch uitzicht over de kust en de zoutpannen ten zuiden van de stad. Later die middag neem ik de boot naar het eiland Favignana, een van de drie Egadische eilanden (de andere twee zijn Levanzo en Marettimo). De beste manier om het eiland te bekijken is met de fiets. Favignana is klein en relatief vlak. Met meer dan 33 kilometer strand is dit absoluut een van de best bewaarde Siciliaanse geheimen. Eén dag is niet genoeg.

null Beeld
null Beeld

Strandleven

Vanuit Trapani is het een klein uurtje rijden naar Marsala. De weg gaat langs eindeloze zoutpannen en de witte bergen zeezout zijn surrealistisch in het bijna Afrikaanse landschap. Zeker als het licht aan het einde van de dag alles roze kleurt. Ik maak een stop bij de zoutmolen van Azienda Sei. Hier kun je als toerist helpen zoutscheppen, zout voor thuis inslaan en blijven eten bij Mamma Caura (seisaline.it). In de Sunset Bar serveren ze geweldige cocktails. Voor de mooiste zandstranden ga ik naar de zuidkant van Marsala waar ik een strandbedje met parasol huur bij Lido Playa Blanca. Ze serveren er kokosnoten met een rietje en voor de lunch op de overdekte veranda moet absoluut worden gereserveerd, want vanaf 12 uur zit het er vol. Ik koop een zakje pistachenootjes en een bekertje schaafijs bij een van de strandventers en geniet van de Italiaanse strandtaferelen die zich onder de buurparasol afspelen. Oma voert de kleinkinderen ijs en snoep, moeder ligt verveeld op haar telefoon te kijken en vader loopt met een transistorradio tegen het oor gedrukt langs de kustlijn. Het is zondag, de kerkdienst is al achter de rug en er wordt gevoetbald. Straks is er koffie met taartjes. Italiaanser wordt het niet.

Fotografie: AWL Images, Getty Images, Imageselect, Shutterstock, Fabio Traina/Unsplash

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden