Roadtrip door Griekenland: híer moet je heen

null Beeld

Bij Griekenland denken we al snel aan eilandhoppen, maar het ­vasteland is minstens zo indrukwekkend en interessant. Een roadtrip van Athene via Meteora naar Thessaloniki voert langs ruïnes uit de Oudheid, heerlijke ­stranden, magische natuur en charmante stadjes.

Chris Muyres

STOP 1 - Athene

Om optimaal te genieten van een roadtrip door Griekenland is het verstandig om een relaxed tempo te kiezen. Trek voor deze route rustig twee of drie weken uit. Dan kun je om te beginnen een paar dagen de tijd nemen voor de fantastische stad Athene, waarvan je het historische centrum het beste lopend verkent. Op bijna elke straathoek zijn overblijfselen uit de klassieke oudheid te vinden en de stad bruist van de winkels, ­taverna’s, markten en eettentjes.

Hoogtepunt in Griekenland

Het hoogtepunt is – letterlijk en figuurlijk – de Acropolis, een platte rots in het hart van de stad, waarop meer dan tweeduizend jaar geleden tempels stonden zoals het Parthenon, maar ook theaters en allerlei andere gebouwen, voorzien van pilaren en timpanen. Nergens is de oorsprong van onze westerse beschaving zo voelbaar als hier. Tip: neem de zuidingang, die is een stuk rustiger. Bezoek beneden bij de hoofdingang wel het spectaculaire nieuwe Acropolis Museum. Aan de voet van de Acropolis ligt de schilderachtige buurt Plaka, een doolhof van kleurige straatjes en trappen, hier en daar overwoekerd door bougainville. Wil je even de rust opzoeken, wandel dan via de Poort van Hadrianus de Nationale Tuin binnen. Daarna wacht de vrolijke hectiek van het beroemde Syntagma plein. Elk uur is daar, bij het Graf van de Onbekende Soldaat, de wisseling van de wacht, een mooi ritueel van een elite-eenheid van het Griekse leger, de Evzones. Vanaf het Syntagmaplein loop je rechtstreeks de Ermou in, een eindeloze voetgangersboulevard met winkels en boetieks, en met de Byzantijnse Panagia Kapnikarea kerk uit de elfde eeuw. Aan het eind is het levendige Monastiraki-plein met winkels, kroegjes en de indrukwekkende bibliotheek van Hadrianus. Op het plein wordt dagelijks een leuke rommelmarkt gehouden (zondag is de beste dag). Voorbij het plein begint de buurt Psyri, beroemd om de artistieke winkeltjes en street art. Na zonsondergang komt het hier nóg meer tot leven en klinkt er overal live muziek. Perfect voor de laatste avond. De volgende dag wacht Delphi, zo’n 2,5 uur rijden van de hoofdstad.

null Beeld

STOP 2 - Delphi

De route wordt steeds mooier naarmate je de bestemming nadert en de bergen dichterbij komen. In Delphi bevond zich het legendarische orakel van Apollo, waar jaarlijks duizenden mensen de goden om raad kwamen vragen. Wat er van de oude stad is overgebleven, zijn uitgestrekte ruïnes op de flanken van het bergmassief Parnassus. Vanaf hier kijk je uit over glooiende bergen met pijnbomen, olijven, roestbruin gesteente en in de verte de zee onder de blauwe hemel. Net een impressionistisch schilderij. Vergeet niet het Archeologisch Museum van Delphi te bezoeken, voor de benodigde historische context. Wil je in de buurt logeren, rijd dan even door naar het beeldschone havenplaatsje Galaxidi aan de kust en eet er bij Zygos aan de kade.

null Beeld

STOP 3 - Kamena Vourla

Als je de landtong waarop Athene ligt vanaf Galaxidi oversteekt via de kortste route, kom je aan de andere kant uit bij Kamena Vourla. Dit is een populaire strandbestemming voor Atheners omdat de snelweg er pal langs gaat, maar vooral ook vanwege de prachtige plek: weelderig beboste berghellingen rijzen steil omhoog achter je rug terwijl je op het strand zit. Je kunt ook ­terecht in een van de fijne spa-resorts en de heilzame thermale bronnen bezoeken waar deze plaats beroemd om is. Ook goed om te weten: de zee is hier rijk aan uitzonderlijk lekkere sardines. Proef ze bijvoorbeeld als lunch bij Nostos Psarotaverna of Kavos Psarotaverna.

null Beeld

STOP 4 - Volos

Langs de kust gaat de roadtrip verder via Lamia naar de kosmopolitische badplaats Volos aan de voet van de berg Pelion. Veel mythologische verhalen zijn met Volos verbonden: Jason en de Argonauten zouden hier vandaan komen en ook de Centaur, half mens, half paard. In de moderne tijd floreerde Volos als een van de drukste havens van het land. De welvaart die dat opleverde, is terug te zien in de fraaie huizen, het riante aanbod aan goede restaurants, de luxe winkels en de elegante promenade aan zee.

Strand met palmbomen

Een heerlijk strand hier, met palmbomen tot bijna aan de waterlijn, is Anavros. Bestel er peinirli als lunch bij een strandtent, een soort pizza in bootvorm. Volos is een perfecte uitvalsbasis voor trips naar schiereiland Pelion, dat gek genoeg niet zo heel bekend is. Er zijn namelijk droomstranden, je kunt er verrukkelijk eten en het is er nog heel authentiek en relaxed. Hopelijk blijft dat zo, nu het kleine strand van Damouchari bekend is geworden als locatie van de film Mama Mia.

null Beeld

STOP 5 - Meteora

Op naar magisch Meteora. Na de stad Trikala – dat in een prachtige omgeving ligt met beroemde Byzantijnse en Ottomaanse stenen bruggen – zie je de witte stad Kalambaka opdoemen tegen het decor van steile rotswanden van kalksteen. Dichterbij gekomen, blijken er boven op die rotsen zes orthodoxe kloosters te zijn gebouwd. Dit is Meteora, een absoluut wonderoord in Griekenland. Het geheel staat niet voor niets op de Wereld Erfgoedlijst. Je kunt naar de kloosters klimmen via paden en trappen die in de rotsen zijn uitgehouwen. Voor deze inspanning word je rijkelijk beloond met ­panorama’s die elk voorstellingsvermogen te boven gaan. Het is geen gek idee om hier een paar dagen te ­blijven en verschillende routes naar verschillende kloosters te nemen. Het blijft gegarandeerd elke keer weer adembenemend. Tip: ga ’s avonds eten bij Taverna Gardenia in het plaatsje Kastraki, net voorbij Kalambaka, en bestel de lokale wijn.

null Beeld

STOP 6 - Vergina

Na Meteora voert de trip verder door een groene vallei met weilanden, boomgaarden en lieflijke bermen die geel, roze en purper bloeien. Het is een fijne tocht door dit rustgevende landschap richting Vergina, ongeveer halverwege eindbestemming Thessaloniki.

Wereld Erfgoed in Griekenland

Sinds 1977 is Vergina een van de belangrijkste archeologische plekken van het land, toen er een ongeschonden Macedonisch graf werd ontdekt. Het bleek te gaan om dat van koning Philippos II (382 tot 336 v. Chr.), de vader van Alexander de Grote. Ook Vergina is inmiddels uitgeroepen tot Wereld Erfgoed. Het is echt een aanrader om hier het graf, de fresco’s en de sublieme gouden schatten te ­bewonderen.

null Beeld

STOP 7 - Thessaloniki

De laatste etappe gaat naar Thessaloniki langs Nationaal Park Axios-Loudias-Aliakmonas, een moerassige delta met vissershuizen op palen en kleurige bootjes in het water. Het mooiste deel is de Kalochori lagune, een ­vogelparadijs met flamingo’s, lepelaars, kraanvogels, pelikanen en visarenden. Thessaloniki, de tweede stad van het land, was ooit samen met Constantinopel de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, wat fraai wordt ­geïllustreerd in het Museum van Byzantijnse Cultuur. Deze kleurrijke, sprankelende havenstad trakteert je niet alleen op historie, maar ook op heerlijk eten. Bijvoorbeeld in Ladadika, een van de levendigste buurten.

Traditionele Griekse Ottomaanse architectuur

Het relaxte Ano Poli is de hoger gelegen oude stad, het is bijna een openluchtmuseum met kasseienstraatjes, traditionele Griekse en Ottomaanse architectuur, eeuwenoude stadsmuren en een prachtig uitzicht op de ondergaande zon boven zee. De buurt rond het Navarinou plein is waarschijnlijk de hipste van de stad, mede omdat de universiteit hier om de hoek ligt. Hier zijn veel koffie- en eettentjes, boetieks en (tweedehands) winkels. Ook op de havenboulevard is het goed toeven in de schaduw van de chique appartementenflats, die een mondain Côte d’Azur-gevoel geven. Behalve de stranden hier zijn ook de witte stranden op het Halkidiki schiereiland, op een klein uurtje rijden, de moeite van het bezoeken waard; deze behoren tot de mooiste van Europa. Thessaloniki is de perfecte stad om de roadtrip te eindigen en nog een paar dagen te genieten van het beste wat Griekenland te bieden heeft.

Tekst: Chris Muyres | Fotografie: AWL Images, Despina Galani/Unsplash, Getty Images, Imageselect, Hert Niks/Unsplash, Shutterstock, Louisa Weckenbrock/Unsplash

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden