Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Doen dit weekend: deze mooie route langs rivier de Linge bewandelen

Terwijl de meeste rivieren Nederland in-of uitstromen, begint en eindigt de Linge in ons land. Het riviertje kronkelt langs plaatsen als Heukelen, Leerdam en Asperen. Onderweg: fruitbomen, heel veel fruitbomen.

Advertentie

Wandel en snoep

Loop over dijken en door dorpen vanaf station Geldermalsen in 9 kilometer naar Beesd. Of wandel nog zo’n 13 kilometer door en eindig in Leerdam. Vooral in het najaar is het langs de rivier een feestje, als de vruchten en noten rijp zijn. Appels, peren en uiteraard kersen; ze groeien uitstekend op de vruchtbare riviergrond van de Betuwe en overal langs de weg worden ze te koop aangeboden. Ook liggen er veel mooie villa’s langs de route.

Bijzondere honing

Fijne tussenstop: op Landgoed Mariënwaerdt, een 900 hectare groot natuurgebied tussen Beesd en Tricht ligt de Zorgimkerij. Koop hier een potje honing of een waskaars, gemaakt door mensen met een beperking. Zij kunnen gepassioneerd vertellen over de producten, maar flink inslaan betekent wel de rest van de wandeling sjouwen…

Koninklijk tintje

Sla in Leerdam vooral het Hofje van Mevrouw van Aerden niet over. Dit hofje met prachtige binnentuin werd gebouwd rond 1700 als opvang voor ongehuwde dames en protestantse vrouwen ‘van onbesproken gedrag’. Leuk detail: de stichters waren goede vrienden met het Huis van Oranje. Inmiddels is het een museum, met in de Regentenkamer schilderijen van Hollandse meesters. Struin ook door de bijbehorende nutstuin aan de Linge met walnotenbomen, leiperen en vergeten groenten en kruiden.

Streekgerechten

Wie geen genoeg krijgt van de meanderende rivier, kan even uitrusten bij ‘t Veerhuys, met heerlijk uitzicht op het water. Ooit deed het etablissement, gevestigd in een monumentaal 18e-eeuws pand, dienst als wachtruimte voor reizigers die het veer naar Asperen namen. De bediening is snel en het menu lekker eenvoudig. Specialiteiten zijn de pannen-koeken met noten en vers fruit. Hoe kan het ook anders in deze streek?

Tekst Yasmine Esser. Beeld: iStock.

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien