Little pond in the nature area Drents-Friese Wold, Netherlands Beeld Getty Images/iStockphoto
Little pond in the nature area Drents-Friese Wold, NetherlandsBeeld Getty Images/iStockphoto

Slecht ter been? Deze 12 routes – in elke provincie eentje – zijn rolstoelvriendelijk

Je zou wel gek zijn als je op een dag als vandaag binnen blijft zitten. De bijzonder zachte temperatuur en het herfstzonnetje maken het weer ideaal voor een middagwandeling in de natuur. Maar niet elk gebied is even goed ingespeeld op mensen die wat minder mobiel zijn. Deze routes zijn dat wél.

Milou WindhorstGetty Images/iStockphoto

Waar je ook woont: elke provincie heeft een rolstoelvriendelijk stukje natuurgebied waar jij op je vrije dag kunt genieten van een fijne boswandeling. We lieten ons inspireren door wandel.nl en zetten twaalf mooie wandelroutes voor je op een rij.

Groningen

Hier kun je heen: Lauwersmeer
Deze afstand leg je daar af: 3,1 kilometer

Ben je dol op zowel flora als fauna? Dan raak je hier niet snel uitgekeken. Naast een divers landschap vol eilandjes, bos, rietvelden, orchideeën en graslanden, spot je hier maar liefst 100+ vogelsoorten, vossen, Schotse hooglanders en Konikpaarden. Tijdens de (na)jaarlijkse vogeltrek zie je daarnaast een heleboel brandganzen (een duizendje of dertig) overvliegen. In het gebied zijn verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten om je ervaring compleet te maken. Vanaf De Bosschuur in Lauwersoog begint jouw natuuravontuur.

Friesland

Hier kun je heen: de Friese Wouden
Deze afstand leg je daar af: 2,5 kilomter

In dit natuurgebied zie je heide, héél veel heide: struikheide, dopheide, kraaiheide – noem het maar op. Het wisselt af met veenputten en vennetjes. Vogelaars kunnen ook hier hun lol op. Verwacht tijdens je wandeling onder andere wielewalen, spechten, goudhanen, kuifmezen, boompiepers en geelgorzen tegen te komen. Het rolstoelvriendelijke pad staat op het infobord bij It Beekpronkje aangegeven.

Drenthe

Hier kun je heen: het Drents-Friese Wold
Deze afstand leg je daar af: 2 kilometer

Bolle akkers, kleine dorpen, uitgestrekte heidevelden en bloemrijke graslanden in beekdalen… Het Drents-Friese Wold heeft een rijk landschap. Bij het gelijknamige buitencentrum start de wandel- en rolroute Bosbergpad, waarlangs allerlei infopanelen met natuurweetjes staan. En die komen tijdens je eerstvolgende potje Triviant vast en zeker van pas.

Little pond in the nature area Drents-Friese Wold, Netherlands Beeld Getty Images/iStockphoto
Little pond in the nature area Drents-Friese Wold, NetherlandsBeeld Getty Images/iStockphoto

Gelderland

Hier kun je heen: Veluwezoom
Deze afstand leg je daar af: 3 kilometer

Het is niet zo bekend als de Veluwe zelf, maar minstens zo mooi: de Veluwezoom. Weleens gehoord van de Posbank? Die ligt dus hier. Bij mooi weer heb je – geloof het of niet – zelfs uitzicht op Duitsland. Het startpunt van de rolstoelroute ligt op het landgoed Heuven in Rheden, bij bezoekerscentrum Natuurmonumenten. Vanaf hier wandel je langs landgoederen, door oude loofbossen en langs kabbelende beekjes.

Overijssel

Hier kun je heen: Boswachterij Staphorst
Deze afstand leg je daar af: 0,7 kilometer

De boswachterij is een populair leefgebied van onder meer dassen, roofvogels en reeën. De kans dat je er hier eentje van spot, is aanzienlijk. Verder zie je om je heen bossen, vennen en heidevelden. Het relatief korte pad begint bij de parkeerplaats van Speelvijver De Zwarte Dennen in Punthorst.

Flevoland

Hier kun je heen: Oostvaardersplassen
Deze afstand leg je daar af: 2,5 kilometer

Hoewel de mogelijkheden voor rolstoelers in dit gebied beperkt zijn, word je via de groen gemarkeerde route ‘Zeearend’ alsnog getrakteerd op ruim tweeënhalve kilometer vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen. Er bestaat bovendien een kans dat je onderweg lepelaars, edelherten en vleermuizen op je pad tegenkomt. Kortom: dit ruige moerasgebied is de moeite waard om een keer een kijkje te nemen. Start bij buitencentrum Oostvaardersplassen.

Noord-Holland

Hier kun je heen: Callantsoog
Deze afstand leg je daar af: 2-5 kilometer

Hoewel het Zwanenwater vooral in het voorjaar fraai oogt, met paarse rietorchissen en roomwitte nachtorchissen, en drukbevolkt is met onder andere het icarusblauwtje en de duinparelmoervlinder, is het duingebied met haar twee grote meren, moerassen en graslanden ook nu het bezoeken waard. Vanuit de observatiehutten kun je wel tachtig verschillende vogelsoorten spotten. Begin met wandelen bij parkeerplaats Callantsoog aan het Zwanenwater.

Zuid-Holland

Hier kun je heen: Hollands Duin
Deze afstand leg je daar af: 1,5-4,5 kilometer

Dit is niet zomaar een natuurgebied. In 2016 werd het uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Er komen meer dan 700 plant- en diersoorten voor. We noemen: Vliegenstrontjesmos, Haagse Kronkel, Duinstinkzwam en Klein kaasjeskruid. Je kunt kiezen uit verschillende rolstoelroutes, zoals de Kattukse Duinroute, Duinroos (met het hoogste punt van Hollands Duin: Vlaggeduin) en Ockenburgh (inclusief hyacintenbos met naar verluidt de zuiverste lucht van Nederland).

Utrecht

Hier kun je heen: Utrechtse Heuvelrug
Deze afstand leg je daar af: 2,5 kilometer

Reken op een mix van statige landgoederen, idyllische dorpen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende bossen, inclusief zandhagedissen en zwarte spechten. De rolstoelroute trapt af aan de Broekhuizerlaan in Leersum en voert langs allerlei buitenplaatsen en villa’s door een boswachterij met loof- en naaldbossen. Hier kijk je je ogen uit.

Zeeland

Hier kun je heen: Zak van Zuid-Beveland
Deze afstand leg je daar af: 4,2 kilometer

De Zwaakse Weel is een walhalla voor vogelaars, met kiekendieven, steenuilen en torenvalken als voornaamste bewoners. Als je geluk hebt, spot je zelfs een blauwborst of koekoek. Op de rolstoelroute is tevens een Vlinderbelevingspad, waar het icarusblauwtje en de atlanta zich nog weleens willen laten zien. Vanaf de roelstoelvriendelijke uitkijksteiger heb je mooi uitzicht over de polders. Startpunt: informatiecentrum Zwaakse Weel in Kwadendamme.

Noord-Brabant

Hier kun je heen: Baronie van Breda
Deze afstand leg je daar af: 2/2,5 kilometer

Onder de Baronie van Breda vallen verschillende bossen, waaronder het Mastbos, Ulvenhoutse Bos, Markdal en de Strijkbeekse Heide en Chaamse bossen. Allemaal zijn ze toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Paradepaardjes van de Baronie is het Mastbos, dat zich kenmerkt door vijvers, vennetjes en vijfhonderd jaar oude bomen met zangvogels als merels en roodborstjes. Bij restaurant de Fazanterie in Ulvenhout begint een rolstoelroute van twee kilometer, vanaf de parkeerplaats aan de Stouwdreef in Breda een iets langere.

Limburg

Hier kun je heen: Malensbos
Deze afstand leg je daar af: 1-5 kilometer

Ben je uitgekeken op je eigen huis,- tuin- en keukenkat? In het Malensbos vind je niet alleen wilde exemplaren, maar ook eekhoorntjes, zwijnen en reeën. In dit gebied bevindt zich zelfs het hoogste punt van Nederland. Met 322 meter is dat de Vaalserberg. Vanaf bezoekerscentrum Leudal in Haelen kun je kiezen uit drie rolstoelroutes. Je kunt bij het centrum zelfs gratis off-road rolstoelen lenen.

Bron: wandel.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden