Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Even bellen met… reistrend-onderzoeker Tessa aan de Stegge: "We zijn massaal op zoek naar rust"

Kunnen we straks weer vrijuit reizen? Wordt op vakantie gaan heel anders en waar moet je rekening mee houden? We vragen het Tessa aan de Stegge, trendonderzoeker duurzaam reizen.

Hoe heeft corona onze manier van reizen beïnvloed?
“Mensen zijn meer gaan reizen in eigen land vanwege de wisselende kleurcodes per land. Hierdoor zijn we Nederland als vakantieland meer gaan waarderen. Ik zie ook dat er meer behoefte is aan ruimte. Drukke steden of plekken met veel toeristen zijn minder in trek. We zijn liever in de natuur waar we meer afstand kunnen bewaren. Ik denk absoluut dat dit iets blijvends is.”

Advertentie

Als we weer vrijuit mogen reizen, wat verandert er dan?
“Corona heeft mensen stilgezet en laten nadenken over wat ze doen. Mensen willen blijven reizen, maar zijn wel een stukje voorzichtiger. Ze zijn zich bewust geworden hoe leuk het kan zijn dicht bij huis en als het weer zo gunstig blijft als nu, zullen meer mensen hun interesse voor reizen in eigen land blijven houden.”

Kiezen we dan voor plekken dichtbij huis of ook verre reizen?
“Allebei. Dicht bij huis blijven heeft veel te bieden, maar ik denk dat we ook weer willen reizen zoals we dat voorheen deden. Verre reizen laten denk ik nog even op zich wachten, maar zodra het kan gaan mensen dat wel weer doen. Er is natuurlijk veel te doen rondom vliegen omdat het milieuvervuilend is, maar ik denk dat we ook niet moeten vergeten dat een groot deel van de wereld afhankelijk is van toerisme. Dat betekent natuurlijk niet dat je zeven keer per jaar voor een weekje naar Bali moet vliegen. Kies liever voor één langere vakantie.”

Met welk vervoer gaan we reizen?
“Mensen reizen steeds meer met eigen auto. De afgelopen tijd werd het openbaar vervoer steeds minder gebruikt. Ook zie je dat meer mensen een camper of caravan aanschaffen en dat zet denk ik ook door. Je bent dan echt in je eigen cocon op vakantie. Op deze manier reizen brengt rust, vrijheid én het is coronaproof.”

Wat is de reistrend van 2020?
“Coronaproof reizen. En tiny houses zijn erg in trek. Een eigen ruimte hebben zonder drukte vinden steeds meer mensen belangrijk. We zijn massaal op zoek naar rust en reizen dan ook vaker vanuit die behoefte. Anderen zijn veel thuis aan het werk en gaan vanwege de hectiek en het thuis zijn vaker weg en blijven dan dicht bij huis. Kamperen is ook enorm in trek.”

Wat zijn de reistrends voor 2021?
“Daar kan ik nog niet echt uitspraken over doen. Het ligt eraan hoe het virus zich ontwikkelt. Wat ik wel kan zeggen is dat de herwaardering voor rust, ruimte en natuur blijft. Kamperen, campers en accommodaties in de natuur zitten in de lift. Wat daarnaast gaat ontstaan, hangt af van de ontwikkeling rondom het virus en hoe we daarmee omgaan.”

Heb je tot slot nog reistips?
“Als het weer veilig is en voelt, wil ik mensen zeker niet ontmoedigen om verre reizen te maken. Ik denk dat het ook goed is om de lokale economie te stimuleren en elkaars cultuur te leren kennen. In armere landen is toerisme vaak een primaire inkomstenbron. Ik wil mensen wel adviseren om tijdens het reizen, en dan vooral tijdens zo’n verre reis, bewuste keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor kleinschalige accommodaties en maak gebruik van lokale gidsen.”

Vakantie verziekt door het coronavirus? Zo krijg je je geld terug:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: privé

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien