Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tóch alvast een zomervakantie boeken? 6 dingen om rekening mee te houden

Januari is voor veel mensen dé maand om de zomervakantie te boeken. En hoewel op vakantie gaan er naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar anders uitziet, bieden veel reisorganisaties al weer vakanties aan.

Kan je niet wachten met boeken? Babs van der Staak van de Consumentenbond geeft 6 boektips.

Advertentie

Het nu geldende advies: Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart (zie Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown | Rijksoverheid.nl).

1) Kies een pakketreis

“De overheid adviseert om tot eind maart niks te boeken. Maar de mensen die in de zomer op vakantie willen en al willen boeken, kunnen het best voor een pakketreis gaan. Je hebt dan meer rechten dan wanneer je los een accommodatie of een vliegtuigreis boekt.”

“De reisorganisatie heeft meer plichten; die is dan echt verantwoordelijk voor het uitvoeren van een veilige reis. Zowel op reis, maar ook als je nog niet bent vertrokken. Is het gebied plots onveilig, dan moet een reisorganisatie het hele pakket terugbetalen. Ook bij faillissementen sta je sterker met een pakketreis.”

2) Controleer de garantieregeling

Veel ANVR-reisorganisaties zijn aangesloten bij garantiefondsen, zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), de GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators), STO Garant (Stichting Take Over) of VZR Garant. Controleer of je reisaanbieder is aangesloten door zijn inschrijving te checken op de site van de garantiefondsen. Gaat een aanbieder failliet, krijg je een door het garantiefonds gedekte coronavoucher of brengen ze je tijdens de reis naar huis.

3) Boek rechtstreeks

Er bestaat geen garantieregeling voor losse vliegtickets. Ook tickets van reisbureaus of boekingssites vallen dus niet onder een garantiefonds. “Als je dan dus toch een vlucht los wil boeken, doe het dan rechtsreeks bij een luchtvaartmaatschappij en niet bij een tussenpersoon. Wij zagen het afgelopen jaar dat het dan langer duurt om je geld terug te krijgen. Er zit dan een extra schakel tussen wat het lastiger maakt.” Zij vragen vaak wijzigingskosten tot €55 per persoon, de klantenservice is nogal eens onbereikbaar en restitutieverzoeken lopen zo behoorlijk wat vertraging op.

4) Ga voor een flexibele reis

“Verder is het belangrijk om een flexibel tarief te boeken. Daarbij kun je tot het laatste moment annuleren zonder teveel geld kwijt te zijn. In sommige gevallen kun je tot het laatste moment geheel kosteloos annuleren, in andere gevallen loopt het bedrag op naarmate je dichterbij de vertrekdatum komt. Maar het is natuurlijk beter dan alles kwijt zijn.”

“Het is natuurlijk ook een fijn idee om op het laatste moment te kunnen besluiten mocht je je toch niet zo veilig voelen. Of wanneer je plots in quarantaine moet”, vertelt Van der Staak. “Daarbij kan het gebied ook geel zijn, maar zijn er ter plekke beperkingen, zoals een sluiting van de musea en een avondklok. Dan kun je het niet leuk of prettig vinden om te vertrekken, maar dat is voor een organisatie geen geldige reden om te annuleren. Behalve dus als je een flexibele reis hebt geboekt.”

5) Check de annuleringsvoorwaarden

“Voor een pakketreis gelden vaste annuleringsvoorwaarden. Je kunt altijd je reis annuleren en je krijgt altijd geld terug, afhankelijk van hoe dicht je op vertrek annuleert. Het is goed om je daar vooraf in te verdiepen. Veel reisorganisaties roepen dat ze flexibel zijn, maar dat kan natuurlijk per dag verschillen. Ga dus niet blind af op wat de reisorganisatie je vertelt; check altijd of het écht zo flexibel is als zij beweren.”

Volgens Van der Staak hebben veel reisorganisaties hun voorwaarden aangepast. Dat betekent dat het coronavirus in de meeste gevallen geen geldige reden is om te annuleren. “Men weet nu dat het er is. Het is een bewust risico dat je neemt.” Veel reis- en annuleringsverzekeringen keren om die reden dus niet meer uit. Check dat dus ook zeker nog even bij je verzekering.

6) Gebruik een creditcard

“Betaal altijd met je creditcard. Dan kun je de betaling eventueel terug laten betalen. Stel: je reisorganisatie annuleert een reis, dan moeten zij jou verplicht binnen twee weken terugbetalen. Doen ze dat niet, kun je contact opnemen met de creditcardmaatschappij en kunnen zij het geld eventueel voor je terughalen.”

Bij creditcardmaatschappijen gelden wel enkele beperkingen. Vouchers zijn niet gedekt en de betaling mag maximaal 356 dagen gelden hebben plaatsgevonden. Ook moeten die rechtstreeks aan het failliete bedrijf zijn gedaan.

Reisgebied

Het is echt in een glazen bol kijken wat betreft het reisgebied. “Zoals de situatie er nu uitziet, zou ik zeggen: boek iets in Nederland. Maar je ziet dat er in sommige landen ook een afstandsrestrictie is. Of misschien moet je tegen die tijd plots in quarantaine? Of je vindt het op dat moment zelf te veel risico. Dus ook als je in Nederland boekt: kies een flexibel tarief. We weten niet hoe het gaat lopen.”

Code geel, rood en oranje

“Bij een pakketreis moeten organisaties bij annulering binnen twee weken terug betalen. Voor losse reizen en accommodaties gelden andere regels. De ILT (Inspectie Leefomgeving & Transport) heeft wel bepaald dat sinds 1 oktober vliegtickets binnen zeven dagen terugbetaald moeten worden.”

Belangrijk om te weten is dat je je reis niet zomaar kunt annuleren. Je er bij nader inzien toch niet goed bij voelen is geen geldige reden. In dat geval ben je soms het hele aankoopbedrag kwijt. “De regels hierover verschillen per aanbieder en zijn ook nog eens afhankelijk van wanneer je annuleert. Bij code rood zullen veel aanbieders in principe zelf de reis annuleren en bij code oranje gebeurt dit in de praktijk meestal ook. Is dat niet het geval, is het zaak om zelf contact op te nemen met de aanbieder.”

Toch geen vakantie? Niet getreurd: zó haal je het vakantiegevoel gewoon in huis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De 4 schoenentrends voor de lente hebben allemaal één ding gemeen

Ballerina’s, slippers en plateauzolen: zomaar een greep uit dé schoenentrends voor komende lente. En die hippe voorjaarsschoenen hebben allemaal één fijn kenmerk hetzelfde.

Wij zetten namelijk in op comfortabele schoenen die je niet met pijnlijke voeten zullen opzadelen. En dat is niet zo toevallig: mode is een reactie op wat er speelt. En aangezien we niet in sociaal borrelende tijden leven, willen we dit voorjaar graag comfortabel schoeisel dragen.

Advertentie

1. Ballerina’s

Bijster schattig, die gekleurde ballerina’s. Ze wegen bovendien zo licht als een veertje én schijnen nog heel aardig te lopen ook. De ballerina’s voor dit najaar zijn erg eenvoudig, zonder tierelantijntjes, maar experimenteren met een leuk kleurtje mag zeker wel.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FRANCO SARTO (@francosarto)

2. Plateauzolen

Ze mogen je dan wel een eind de lucht in brengen, comfortabel zijn ze zeker. We hopen dat deze trend nog héél lang aanhoudt zodat we straks op een feestje niet meer rond hoeven te paraderen op hoge hakken, maar toch een paar centimeters aan onze benen kunnen toevoegen.

 

3. Schakelkettingen

Dit najaar hoeven we geen schakelkettingen aan onze handtassen, halzen en polsen te dragen, maar om onze enkels. Het leuke: de ongemakkelijk ogende constructies zitten niet eens ongemakkelijk. En het ziet er nog elegant uit ook.

 

4. Klompen

Lekker Hollands, die klompen. Alleen krijgt de klomp dit seizoen een heel ander uiterlijk dan je misschien gewend bent en oogt het nog chic ook. Of de houten schoenen écht comfortabel lopen valt alleen nog te betwisten.

 

Heb je een van deze exemplaren nog in de kast liggen? Zo maak je van oude schoenen een compleet nieuw paar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Beginnen aan een dieet? Dit wil je weten zodat je voorbereid van start gaat

Een voorbereid mens telt voor twee, zeggen ze weleens. En dat gaat ook zeker op voor diëten.

Of het nu gaat om een volledige metamorfose of slechts een paar kilootjes minder, er zijn veel verschillende motieven om af te vallen. Om dat te bewerkstelligen gooi je jezelf misschien in de diepe afgrond van extreme diëten. Gevolg: het is niet vol te houden, je geeft op en valt terug in oude patronen.

Advertentie

Diëten vraagt namelijk niet alleen om wilskracht, maar ook om mentale kracht. Bereid je daarop voor, net zoals sporters fysiek en mentaal toeleven naar een belangrijke wedstrijd. Xenia Protogeros, gediplomeerd diëtiste en initiatiefneemster van Happy You, geeft concrete tips om voorbereid aan een nieuw, gezond voedingspatroon te starten.

1. Stel doelen op korte en lange termijn

“Noteer de valkuilen waardoor je doelen op lange termijn niet zou kunnen halen”, zo legt de diëtist uit. Stel daarbij één klein gezondheidsdoel per week in. Probeer dus op het einde van de maand vier doelen af te kunnen vinken. “Houd vervolgens je voortgang bij: maak een foto van jezelf of schrijf een (eet)dagboek. Over een maand kun je zien hoe ver je bent gekomen – en zal je merken dat die valkuilen misschien plots niet eens meer zo diep lijken.”

2. Planning

“Plan de voorbereiding bij voorkeur op zondag”, tipt Xenia. Voorzie je koelkast en voorraadkast van gezonde ingrediënten. Dit zal je helpen om je week rustig en gezond te beginnen. “Maak een boodschappenlijstje én een lijstje met gezonde snackideeën. Zo voorkom je niet alleen dat je afdwaalt in de supermarkt naar de ongezonde secties, maar geef je ook niet onnodig geld uit.”

3. Ruim de voorraadkast op

Maak je voorraadkast schoon. “Verwijder al het bewerkte, caloriearme en dieetvoedsel in je koelkast en voorraadkast. Dit bevat vaak niet de juiste voedingsstoffen. Ga, als je kunt natuurlijk, eerder naar de markt om verse producten, magere eiwitten en peulvruchten in te slaan. Versere, meer seizoensgebonden en regionale producten vind je vaak nergens anders.”

4. Vergeet het verleden

“Als je een slechte relatie met je lichaam hebt gehad, vergeef dat jezelf dan. Je bent niet de enige en het is nooit te laat om alsnog een goede start te maken.” Accepteer je tegenslagen, progressie gaat immers niet in één lijn omhoog.

5. Focus op gezondheid

En dus niet op je gewicht. “Je gezondheid is het belangrijkste. Probeer niet te focussen op het getal op de weegschaal maar probeer juist het vrije gevoel te ervaren. Deze mentaliteitsverandering kan je ver brengen.” Oefen volgens de diëtist zelfliefde en herinner jezelf eraan dat je lichaam een tempel is. “Waarom zou je het willen vullen tot je je vreselijk ongemakkelijk voelt?”.

Xenia Protogeros is gediplomeerd diëtiste en expert in orthomoleculaire therapie. In haar werk laat ze zich leiden door een holistische aanpak waarbij ze niet enkel body, maar ook mind meeneemt in het proces.

Ook door weinig of zelfs geen alcohol te drinken, zal zowel de weg naar je dieet als het afvallen zelf een stuk makkelijker gaan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen

Eerlijk is eerlijk: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Maar wist je dat vrouwen maar liefst twee keer zo snel angsten ontwikkelen dan mannen?  Een angst kan ook een fobie zijn. Fobieën zijn ziekelijke angsten voor iets wat eigenlijk niet zo veel voorstelt.

Herken jij jezelf hierin? Van deze fobieën hebben vrouwen het vaakst last:

Advertentie

1. Hoogtevrees

Als je bang bent voor hoogten, heb je een acrofobie, ook wel hoogtevrees genoemd. Je krijgt dan al snel klamme handjes en trillende benen als je op grote hoogte staat, omdat je bang bent om te vallen. Hoogtevrees is niks om je zorgen om te maken. Pas wanneer je hoogtevrees uit de hand loopt, kan er sprake zijn van een angststoornis.

2. Slangen

Bang voor slangen? Dan heb je last van ofidiofobie. Dit is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Mensen zijn vaak bang voor slangen of slangachtige dieren omdat ze er eng uitzien en omdat sommige slangen gevaarlijk kunnen zijn.

3. Smetvrees

Smetvrees wordt ook wel mysofobie genoemd. Heb je hier last van, dan ben je bang voor bacteriën en ziektekiemen en voel je de drang om alles extreem goed schoon te maken. Veel mensen hebben hier last van, zowel mannen als vrouwen.

4. Donker

Mensen met nyctofobie zijn bang voor het donker. Zij proberen donkere plekken en nachtelijke activiteiten als het even kan te vermijden. Bij sommige mensen is de fobie zo heftig dat ze met het licht aan slapen.

5. Afgesloten ruimtes

Deze angst wordt ook wel claustrofobie genoemd en is een van de bekendste fobieën. Vaak gaat claustrofobie gepaard met een andere fobie, zoals lift- of vliegangst.

6. Spinnen

Wie is er niet bang voor spinnen? De angst voor spinnen, ook wel arachnofobie genoemd, komt héél vaak voor bij vrouwen. Toch kunnen mannen hier ook last van hebben. Alleen het zien van een spin of de gedachte eraan kan soms al tot een lichte paniekaanval leiden.

7. Ziek worden

Zowel hypochondrie en nosofobie zijn angsten om ziek te worden. Mensen met deze fobieën denken bij het kleinste pijntje al dat ze een levensbedreigende ziekte hebben. Allerlei normale en onschadelijke lichamelijke verschijnselen zien ze als symptoom van  een ernstige ziekte.

Spiritueel vlogger Manon: dé oefening om je angst de baas te worden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Scientias, Marie Claire. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien