Kampeertrend 'Bivvying' Beeld Getty Images
Kampeertrend 'Bivvying'Beeld Getty Images

Voor de nieuwe kampeertrend ‘Bivvying’ heb je géén tent nodig

De naam is haast niet uit te spreken, maar onder reizigers blijkt ‘bivvying’ dé nieuwe kampeertrend te zijn. Eigenlijk is het gewoon kamperen zonder tent. Al nieuwsgierig?

Demi SchoenmakersGetty Images

Kamperen kan een heel gedoe zijn: tent opzetten, matje oprollen of luchtbed opblazen, eten koken op een onhandig klein pitje en na een paar dagen de hele tent weer afbreken om ‘m op nieuwe plek weer op te zetten. Mocht je het wat simpeler willen: bij ‘bivvying’ laat je je tent thuis, want meer dan een slaapzak heb je niet nodig. Je gaat namelijk helemaal back to basic.

Dichter bij de natuur

“Bivvying is een heerlijke manier om dichter bij de natuur te komen”, zegt Sian Anna Lewis van de populaire reisblog The girl outdoor. “Het laatste wat je ziet voor je ’s avonds je ogen sluit, zijn de sterren, en het eerste wat je ziet is de zonsopgang. Zonder een tent ertussenin. Het is ook de meest subtiele manier om te wildkamperen.”

Warme kleren

Durf je nog niet op reis vanwege het coronavirus? Geen probleem, want ‘Bivvyers’ blijven meestal dicht bij huis. Zo kunnen ze thuis avondeten en ontbijt nuttigen, en hoeven ze voor hun overnachting buiten alleen het hoogstnodige mee te nemen. Je hebt eigenlijk alleen voldoende warme kleren en een warme slaapzak nodig. Bivvyers maken liever geen vuur in de natuur. Ook essentieel: een waterdichte bivakzak of zogenoemde ‘bivvybag’, die dient als isolerende hoes voor je slaapzak. Zo voorkom je dat die koud en nat wordt.

De beste plekken

Je hoeft dus niet per se ver te reizen om te bivvyen. Echt wildkamperen is in Nederland en veel andere Europese landen verboden, maar er zijn wel een paar opties. Er gaat tijdens het slapen in de natuur een wereld voor je open. Wel raden kenners een bos aan of een andere relatief beschutte plek. Bijvoorbeeld naast een rotswand of een grote boom. “Wanneer ik in een tent slaap, voel ik me een bezoeker in het landschap. Maar wanneer ik ‘bivvy’, maak ik deel uit van het landschap”, zegt Phoebe Smith van het boek Extreme Sleeps: Adventures of a Wild Camper. “Dieren komen dichterbij, omdat ze me als een van hen beschouwen. En de sterren houden me gezelschap als ik mijn ogen open. Bang in het donker ben ik niet. Ik voel me er juist beschermd door. Niemand weet dat ik hier ben.”

Weinig slaap

Wil je je tijdens je vakantie echt helemaal opladen door veel bij te slapen? Dan is bivvyen niks voor jou. Je doet het namelijk om één te worden met de natuur. Dit kan erg rustgevend zijn, maar veel slapen zal je niet doen aangezien het al vroeg licht wordt en je de zonsopkomst niet wilt missen.

Dit zijn de favorieten van Libelle’s vlogger Irma als ze primitief gaat kamperen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Guardian, HLN.be.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden