Vrij reizen binnen Europa? Daar heb je déze QR-code voor nodig Beeld Getty Images
Vrij reizen binnen Europa? Daar heb je déze QR-code voor nodigBeeld Getty Images

Vrij reizen binnen Europa? Daar heb je déze QR-code voor nodig

Na een lange periode van wikken en wegen, komt hij er toch: een bewijs van niet-besmettelijkheid als je binnen Europa wil reizen deze zomer. Er komt geen coronapaspoort, maar een QR-code. Daarmee toon je aan dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent óf een recente besmetting achter de rug hebt waardoor je tijdelijk immuun bent.

Mirna WiggersGetty Images

Dat hebben de Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie gisteren besloten. Vanaf 1 juli kan er gereisd worden met de QR-code. Er is veel discussie geweest over het zogenaamde ‘coronapaspoort’. In Nederland was het lang een issue vanwege de privacy van mensen: de keuze om je wel of niet te vaccineren zou je vrij moeten staan en het antwoord op die vraag moet je zonder problemen voor je kunnen houden, zo klonk het.

Bewijs van niet-besmettelijkheid

Daar werd wat op gevonden: het bewijs van niet-besmettelijkheid, in plaats van het vaccinatiebewijs. Nu is een recente besmetting achter de rug hebben of een negatieve testuitslag ook genoeg.

Het instemmen van deze regeling ging niet zonder slag of stoot. Het Europees Parlement wilde, net als Nederland zelf, bijvoorbeeld dat er gratis testen zouden komen voor de mensen die over de grens willen reizen, maar nog geen vaccinatie hebben gehad. Weer andere landen kunnen zelf blijven beslissen over extra maatregelen voor inreizende mensen, zoals een quarantaine bij aankomst.

Compromis

Uiteindelijk is er gekozen voor een middenweg. Er wordt een fonds van 100 miljoen euro opgezet om de ‘toegangstesten’ te verlagen in prijs voor mensen met een laag inkomen of mensen die bijvoorbeeld voor werk vaak de grens over moeten reizen.

De mogelijkheid voor het invoeren van aanvullende inreismaatregelen blijft bestaan voor Europese landen, maar alleen als het land kan aantonen bij de Europese Commissie dat het noodzakelijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan. Overigens is het ook niet altijd nodig om al volledig gevaccineerd te zijn: landen mogen zelf beslissen of ze reizigers met één prik op zak willen toelaten of niet.

We zijn dus weer een stapje dichterbij een ‘normaal’ tripje naar de zon. Houd nog wel goed in de gaten of je vakantiebestemming nog aanvullende maatregelen voert, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je aankomt.

Bron: NOS, RTL Nieuws. Beeld: GettyImages.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden