Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

4x waarom je nu naar Ibiza moet gaan

In de namiddag is Ibiza op z’n mooist: de in het groen verstopte witte huizen op rotsachtige heuvels stralen in het gouden licht van de late zon. En dan hebben we het nog niet eens over de mooie stranden, fijne marktjes en het lekkere eten. Een eiland om verliefd op te worden.

1. Authentieke Ibiza
Het is er nog steeds, het authentieke Ibiza van slaperige gehuchtjes als Sant Joan de Labritja, Santa Agnes de Corona en Es Cubells, waar inwoners ’s avonds bij elkaar komen voor een glaasje op een van de bankjes rond het vijftiende-eeuwse kerkje. De kalmte vormt een stevig contrast met het bruisende nachtleven in het zuiden van dit eiland in de Balearische zee, voor de oostkust van Spanje. Daar domineren vakantiegangers en feestende jongelui het beeld. Ibiza herbergt het hele spectrum. Al is het eiland van 575 km2 niet groot, er is ruimte voor iedereen. Van de oorspronkelijke eilandbewoners tot de hippies die hier in de jaren zestig neerstreken en de liefhebbers van de dance-cultuur die daarop aansloot in de jaren negentig.

Advertentie

2. De mooiste stranden
Fijn zand, spectaculair uitzicht en kristalhelder water zijn er in overvloed op Ibiza. Het leukste is om zo veel mogelijk te ontdekken en elke dag naar een ander strand te gaan. Een week telt te weinig dagen om alle strandjes te bezoeken, maar ga in ieder geval naar Cala d’Hort (met prachtig uitzicht op Es Vedra, die mystieke rots), Benirras (aan de noordkant van het eiland, heerlijk rustig) en Ses Salinas (wat drukker, maar hier is een heerlijk breed strand met leuke strandtenten).

8-daagse vliegreis naar Ibiza: zin in Ibiza? All-Inclusive naar de Spaanse zon.
8-daagse vliegreis naar Ibiza: zin in Ibiza? All-Inclusive naar de Spaanse zon.
449
Bekijk

3. Prachtige geschiedenis
Het grote vertier is in en rondom Ibiza-Stad, dat lokaal Eivissa wordt genoemd. Ook voor wie niet veel opheeft met clubs en dj’s is dit werelderfgoed van Unesco een absolute must. Het oude deel van de stad die tegen een heuvel aan is gebouwd, is ommuurd door een 16e-eeuwse wal, maar sinds 654 voor Christus was hier al een nederzetting. Vijf grote stenen poorten biedt toegang tot Dalt Villa (letterlijk: hoge stad). De hoofdingang is Portal de Ses Taules, een bouwwerk uit 1584. Via nauwe straatjes loopt het omhoog. Wandel over de stadsmuur of verdwaal in de kleine straatjes met winkeltjes, restaurants en bars. Beeldbepalend op de top van de heuvel prijkt magistraal de 13e-eeuwse kathedraal, met uitzicht over de haven van Ibiza.

4. Lekker eten
De Dalt Vila is overdag al heel gezellig, maar als ’s avonds de lampjes aangaan is het prachtig. Ga hier zeker een keer eten. Een van de beste restaurants in Ibiza Stad is La Oliva (niet te verwarren met El Olivio, vlakbij). Ze serveren er typisch mediterrane gerechten. Niet alleen het eten bij Kumharas in Sant Josep de sa Talaia is fantastisch, ook het uitzicht is adembenemend. Het is misschien wel de mooiste plek op Ibiza om de zonsondergang te bekijken. Het eten is mediterraan met Aziatische invloeden. Home Loos in Figueretas is het beste tapasrestaurant van Ibiza. Precies zoals een tapasrestaurant moet zijn: klein, houten stoeltjes, beetje rommelig, geen poespas. Kies gewoon wat hapjes van de kaart, ze zijn allemaal even lekker. En bestel natuurlijk een kan sangria. Gek op vis? Reserveer dan een tafeltje bij Es Boldado op het strand van Cala d’Hort en bestel de lekkerste vissoep ooit. Eigenlijk zijn alle visgerechten hier fantastisch en inclusief uitzicht op Es Vedra.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Tekst: Casper Pisters Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien