Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dit is waarom je nú naar Cyprus wilt

Met zijn rijke cultuur, heerlijke klimaat en prachtige stranden is Cyprus de ideale zon-, zee- en strandbestemming. Je kunt er volop genieten van de verhalen en de oude ambachten. Maar ook van de mooie havens met tavernes aan zee en gezellige wijken met kronkelstraatjes. 

Vooral in de lente en vroege zomer is het Turks-Griekse eiland één geurende bloemenzee. Cyclamen, wilde orchideeën, klaprozen, ranonkels en wilde pioenen staan lustig te bloeien. Een zachte zeebries wiegt ze heen en weer. Dan wemelt het er ook nog eens van de terrasjes, om even neer te strijken. Zo vaak je wilt, want duur is het hier zeker niet. Een etentje in een taverne (let niet op de goedkope tuinstoelen en plastic tafelkleedjes, want deze eenvoudige eethuisjes verstaan de kunst van de traditionele keuken het best) kost ongeveer een tientje per persoon. En het eiland, dat op zeventig kilometer van Turkije ligt, heeft meer pluspunten. De zee is er azuurblauw, de stranden zijn wit en schoon. Tussen mei en oktober regent het nauwelijks en er is veel cultuur, in de vorm van een hele trits archeologische schatten. Op naar Cyprus dus!

Advertentie

Paphos
Deze havenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco én is dit jaar uitgeroepen tot tweede culturele hoofdstad van Europa. De beste manier om deze stad te verkennen is te voet. Paphos bestaat uit twee delen: Boven-Paphos en Beneden-Paphos (Kato Paphos en Nea Paphos). De benedenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. In de Byzantijnse tijd dreigden er aanvallen langs de kust en werd de stad verplaatst naar de huidige plek (Boven-Paphos). Hier is ook het centrum met de restaurantjes, tavernes en stranden.

Eén groot museum
In de benedenstad kun je je verwonderen over alle archeologische restanten die overal verspreid liggen. Blokken, pilaren, brokken. Alsof ze net gevonden zijn door een passant die ze gewoon heeft achtergelaten. In Nederland zou alles verzameld zijn in een museum, keurig achter glas, maar hier liggen de oude schatten zomaar in het wild. Vanuit de haven met jachten en vissersbootjes kun je in de verte de beroemde ‘rots van Aphrodite’, de godin van de schoonheid, zien.

8-daagse vliegreis naar prachtig Cyprus
8-daagse vliegreis naar prachtig Cyprus
299
Bekijk

Limassol
Limassol is modern, met veel winkels, uitgaansgelegenheden en restaurants. Maar wij willen rust en gaan picknicken in het stadspark, dat een bescheiden dierentuin en een klein openluchttheater herbergt – waar in de zomer regelmatig opvoeringen zijn. Tip: in september is er het Limassol Wijnfestival, met wijnproeverijen en optredens van lokale sterren. Vanwege het gunstige belastingklimaat wordt Cyprus het Zwitserland van de rijke Russen genoemd.

Even naar Turkije
Nicosia is de hoofdstad van dit prachtige eiland. Alleen al omdat het eiland is verdeeld in een Grieks en een Turks deel, is de hoofdstad een bezoek waard. De grens tussen het Grieks-Cypriotische en het Turks-Cypriotische deel loopt namelijk dwars door de stad! Er staat een muur, vergelijkbaar met die van het oude Berlijn. Als je ook naar het Turkse deel wilt, moet je langs een ouderwets douaneloket. Het lijkt wel alsof je in een sprookje van Duizend-en-een-nacht bent beland. De hippe restaurantjes veranderen in traditionele eettentjes, vaak zonder kaart. Hier zoek je gewoon iets lekkers in de vitrine uit. De winkeltjes hebben een uitgebreid aanbod aan groente, fruit, snoep, snuisterijen. Allemaal spotgoedkoop.

Hoewel de meeste toeristen in het zuidelijke (Griekse) deel van Cyprus verblijven, móet je – als je toch in het Turkse gedeelte bent – naar het idyllische stadje Kyrenia. Dit kleine, wonderschone havenstadje aan de Turkse noordkust ligt op een halfuurtje rijden vanaf Nicosia. De zee is hier ongelooflijk turquoise en het stadje telt maar liefst drie kastelen, waarvan eentje stamt uit 330. Bezoek een van de charmante cafés of restaurants aan de kade, waar vissersbootjes zachtjes op het water deinen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Zo past er meer kleding in je vakantiekoffer

Tekst: Barbelijn Bertram. Beeld: iStock

Lees meer

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien