Wandelen over de stadswallen: langs de 5 mooiste vestingwerken van Nederland Beeld Getty Images
Wandelen over de stadswallen: langs de 5 mooiste vestingwerken van NederlandBeeld Getty Images

Wandelen over de stadswallen: langs de 5 mooiste vestingwerken van Nederland

Stadswallen, grachten, bastions en ravelijnen waren ooit bedoeld om de vijand buiten de stad te houden. Tegenwoordig zijn de stadswallen mooie plekken om te wandelen. Tussen het groen, met uitzicht op de stad én het water.

De groene gordel van Gorinchem

Afstand 4,2 km

Gorinchem is een stad met unieke vestingwerken. De natuur langs de wandelpaden is weelderig: een cirkel van groen rondom het centrum.

Je vindt de route hier >

Ver terug in Vesting Bourtange

Afstand 4 km

Door de combinatie van de vestingwerken en het moeras droop de vijand af en werd Bourtange nooit ingenomen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het gebied is nog altijd drassig, trek dus goede wandelschoenen aan.

Je vindt de route hier >

Beleef het oude Brielle

Afstand 2 km

De vestingwerken vormen tegenwoordig een heerlijk wandelpark. Stap langs flinke knotwilgen, eeuwenoude toegangspoorten en grazende lammetjes in het voorjaar.

Je vindt de route hier >

Het verleden van Veere

Afstand 5,5 km

Dat de stadswallen van Veere nog intact zijn, heeft er alles mee te maken dat de ooit zo rijke stad verloederde en veel arme inwoners wegtrokken. Het verval bleek júist de redding van de vesting.

Je vindt de route hier >

Historisch uitwaaien in Hulst

Afstand 4 km

Anno 2021 is de aarden vestingwal met bolwerken of bastions perfect voor een wandeling. Onderweg: uitzicht op de stad met markante torentjes en aan de andere kant de gracht, bossen en weilanden.

Je vindt de route hier >

Tekst: Yasmine Esser. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden