Prinses Diana Beeld Getty Images, Brunopress
Prinses DianaBeeld Getty Images, Brunopress

14 dingen die je nog niet wist over prinses Diana

Op 31 augustus 1997 kwam prinses Diana door een tragisch ongeval om het leven. Al die jaren later is ze over de hele wereld nog steeds erg geliefd. Vandaag, 1 juli, zou ze 61 jaar zijn geworden.

Susan DalstraGetty Images, Brunopress

Over haar dood is al onmetelijk veel gezegd en geschreven, maar er valt nog altijd meer over prinses Diana te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat prins Charles in eerste instantie datete met haar zus, Lady Sarah Spencer? Dat en nog dertien dingen die je vast nog niet over haar wist:

1. Prinses Diana kreeg thuisonderwijs

Wie behoorde tot de Engelse upperclass kreeg vroeger thuis les. Zo ook Diana. Pas na de scheiding van haar ouders werd ze naar een exclusieve kostschool gestuurd. Nadat ze zakte voor twee examens, moest ze op 16-jarige leeftijd de West Heath School verlaten. Haar vader schreef haar in voor een Zweedse school.

null Beeld

2. Ze werkte als kleuterjuf en schoonmaakster

Nadat ze de Zweedse school had verlaten, werkte Diana als schoonmaakster en oppas voordat ze werd aangenomen op een kleuterschool.

3. Ze wilde eigenlijk ballerina worden

Als kind zat ze op ballet, maar ze werd te lang om er echt in uit te blinken. Haar liefde voor dans leidde er wel toe dat ze tot aan haar dood een groot fan was van het English National Ballet.

null Beeld

4. Haar zus had eerst verkering met prins Charles

Prins Charles leerde Diana kennen door haar zus Lady Sarah Spencer. Charles en Sarah hadden kort verkering met elkaar. Charles ontmoette Lady Di op een familiefeest. Zij was toen 16 jaar.

null Beeld

5. Prinses Diana verloofde zich met prins Charles toen ze negentien was en trouwde op haar twintigste

De prins die twaalf jaar ouder is, stond destijds onder enorme druk om een bruid te vinden.

null Beeld

6. Ze koos haar verlovingsring uit een catalogus

De verlovingsring wordt meestal speciaal ontworpen, maar Diana wees gewoon in een catalogus aan welke ze mooi vond. De witgouden ring met 14 diamanten en 12-karaats saffier is nu eigendom van hertogin Kate.

null Beeld

7. De sleep van haar bruidsjurk is de langste uit de geschiedenis van het Britse koningshuis

De sleep van de trouwjurk van Diana was wel zeven meter lang. De jurk was gedecoreerd met pailletten, borduurwerk en 10.000 parels. De prinses moest van tevoren een paar keer oefenen hoe ze moest lopen met de sleep.

null Beeld

8. Ze weigerde tijdens de huwelijksgeloften te zeggen dat ze prins Charles zou 'gehoorzamen'

Drie decennia later besloot hertogin Kate haar voorbeeld te volgen.

9. Haar favoriete dessert was broodpudding

Haar toenmalige persoonlijke chef-kok verklapte dat Diana regelmatig de keuken indook om de rozijntjes uit de broodpudding te snoepen.

10. Ze nam haar zoons mee op alledaagse uitjes

Van Disney World en McDonalds tot aidsklinieken en de daklozenopvang; ze wilde dat prins Harry en prins William zoveel mogelijk meekregen van de maatschappij.

null Beeld

11. Haar favoriete kleur was roze

Ze werd dan ook eindeloos vaak gespot in alle tinten roze.

null Beeld

12. Haar nicht lijkt sprekend op haar

Lady Kitty, de dochter van Diana's jongste broer Charles Spencer, lijkt onwijs veel op haar tante Diana.

null Beeld

13. Ze veilde haar jurken voor 5,15 miljoen euro

Prins William kwam met het idee dat zijn moeder wat van haar jurken zou veilen voor het goede doel. Dat bracht ruim 5 miljoen euro in het laatje die ze rechtstreeks overmaakte naar goede doelen tegen aids en borstkanker.

14. Ze is begraven op een eiland

Het eiland bevindt zich in het midden van een meer bij haar ouderlijk huis. In eerste instantie zou ze begraven worden in een familiegraf, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een privéplek.

Zo zou prinses Diana eruit hebben gezien als ze nu nog had geleefd:

Bron: Good Housekeeping

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden