Happy birthday!

40 jaar Kate Middleton in foto’s en verhalen

null Beeld

Officieel is Catherine Her Royal Highness, The Duchess of Cambridge, maar in de volksmond blijft ze gewoon Kate Middleton, het burgermeisje dat viel voor een kroonprins. Deze week wordt ze veertig, hét moment voor een terugblik.

Claudia Witteveen
null Beeld

Globetrotter

Hoewel Kate naar royal-begrippen een burgermeisje is (geen adellijk bloed te bekennen), boerden haar ouders in haar jeugd al goed met hun eigen bedrijf in feestartikelen: Party Pieces. Daarvoor werkten ze allebei voor British Airways, zij als stewardess, hij als vluchtcoördinator. Dat voerd het jonge gezin, toen Kate twee was, naar Jordanië, waar vader Middleton ruim twee jaar lang werkte.

null Beeld

Naughty

Een heerlijk normaal meisje met rode wangetjes, een tikje verlegen. Zo omschrijven klasgenootjes Kate op de basisschool in haar woonplaats Bucklebury. In haar tienertijd bloeide ze op en ontwikkelde ze haar naughty (Williams woorden!) gevoel voor humor. Op kostschool Marlborough stond ze op haar zestiende bekend als Kate Middlebum, omdat ze nietsvermoedende voorbijgangers graag liet schrikken door voor haar kamerraam haar blote billen te tonen.

null Beeld
null Beeld

Cruciaal moment

William en Kate leerden elkaar direct aan het begin van hun opleiding aan het Schotse St. Andrews (hij: Geografie, zij: Kunstgeschiedenis) kennen, maar de vonk sloeg naar verluidt pas écht over op een avond in 2002, toen Kate meeliep in een modeshow voor het goede doel. De prins vroeg haar nog dezelfde avond mee uit. Zij had al een vriendje, maar die verkering ging niet veel later uit. Heel vriendschappelijk trouwens, want de beste man was gezellig uitgenodigd voor de Royal Wedding.

null Beeld

Geslaagd!

Kort rokje, lekker hakje en vooral: een diploma in haar hand. Samen studeerden Will en Kate in 2005 af in Schotland, waar haar vader dit kiekje maakte. Hun nieuwe leven kon beginnen. Maar niet zonder de nodige groeipijn.

null Beeld
null Beeld

Wilde haren

In 2007 was het een paar maanden uit tussen William en Kate. De enorme druk werd het stel te veel, ook omdat in de pers hun verloving zo’n beetje elke week werd aangekondigd. Deze periode trok Kate in bij haar zusje Pippa en broertje James in Londen, in een huis dat hun ouders kochten. Daar genoot ze volop van het Londense nachtleven. Toen de prins deze foto’s zag, was hij zó jaloers dat het na een paar maanden alweer aan was.

null Beeld

Grumpy

Hun huwelijk in 2011 werd een van de grootste ooit, maar zo sprookjesachtig als de dag verliep, was Kate ook gewoon een bruid die moet dealen met lastige familieleden. In haar geval het driejarige bruidsmeisje Grace van Cutsem (dochter van vrienden), die not amused op álle kusfoto’s staat. Iconisch.

null Beeld

Zwagerliefde

Schoonfamilie is altijd wennen, helemaal voor Kate, die oma Elizabeth pas na vijf jaar daten mocht ontmoeten. Gelukkig vond ze wel direct een bondgenoot in prins Harry, met wie ze altijd zichtbaar lol had tijdens de nogal stijve publieke aangelegenheden.

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Ode aan Diana

Het gemis van prinses Diana loopt als een rode draad door het leven van William, en dus ook door dat van Kate en hun kinderen George (8), Charlotte (6) en Louis (3). Kate doet geregeld haar best om een ode aan haar schoonmoeder te brengen. Zoals na de geboorte van haar kinderen op de trappen van St. Mary’s Hospital. Maar ook op de rode loper van de Bond-film No time to die, waar ze een jurk droeg die duidelijk gelijkenissen vertoont met de jurk die haar schoonmama in 1985 droeg naar een andere Bond-première.

null Beeld

Galant

Best handig, zo’n galante man die (zou het door de camera’s komen?) niet meters voor je uit beent. Zeker als je weer eens vast komt te zitten met je hak. Dit aandoenlijke tafereeltje stamt uit 2013 tijdens de St. Patrick’s Day Parade. Gelukkig kan Kate als de beste altijd blijven lachen.

null Beeld

Broodje mee

Ja, ook op Kensington Palace worden broodtrommeltjes ingepakt. Elke ochtend voor school (Kate brengt de kinderen zo vaak mogelijk zelf in haar Range Rover), maar ook voor een dagje weg. Naar de polo bijvoorbeeld, toch zomeruitje nummer één op Britse vrije dagen.

null Beeld
null Beeld

Net als Hermelien

Genoeg moetjes in het leven van een royal, maar een bezoekje aan de Wegisweg in 2013 blijkt voor Kate als Harry Potter-fanaat een enorme traktatie. Ze was als een kind zo blij.

null Beeld

Tiara’s en lintjes

Kate is geen fervent tiara-drager – ze droeg er tot op heden slechts elf keer eentje – maar als ze uitpakt, pakt ze ook écht uit. In oktober 2018 was het zover en verscheen ze, nota bene tijdens het staatsbanket voor Willem-Alexander en Máxima, met de beroemde Lover’s Knot, de favoriete tiara van Diana, én de Royal Family Order. Dat is de grootste eer die koningin Elizabeth aan de vrouwen in haar familie kan schenken; hét teken dat ze er helemaal bij hoort.

null Beeld

Melig momentje

Net als onze eigen Oranjes doen de Windsors regelmatig een fotosessie voor de vakantie losbarst, om daarna lekker met rust gelaten te worden. In de Franse Alpen leverde dat in 2016 dit plaatje op, waarop de vakantiestemming het bij Kate en William even overnam van het decorum.

null Beeld

Hobbyfotograaf

Kate is zelden zo gelukkig als met een camera in handen, getuige de vele familiefoto’s die ze zelf maakt en deelt met de buitenwereld. Haar kinderen, haar huisdieren (ze hebben een zwarte cockerspaniël en een hamster), de tuinen van hun buitenhuis… onderwerpen genoeg. Een keurige royal-hobby waar wij ook nog iets aan hebben, hulde!

null Beeld

Dans maar

Zelden zijn de Britse royals zo lekker zichzelf als bij een polowedstrijd, waar ze zich onbespied voelen. Dat betekent gewoon in jeans de deur uit en zorgeloos een dansje maken met je zoon, troonopvolger of niet.

Fotografie: ANP, Getty Images, @dukeandduchessofcambridge, © the middleton family, 2011

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden