Deze omstreden familievriend van Máxima mocht wel op het huwelijk zijn
Toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 2 februari 2002 in het huwelijksbootje stapten, mocht Máxima’s vader daar niet bij zijn. Jorge Zorreguieta was omstreden en zou de monarchie in gevaar kunnen brengen. Toch was déze ‘nog foutere’ familievriend wel aanwezig op de trouwdag.
Het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima zorgde voor flink wat discussies tussen de destijds kroonprins, koningin Beatrix en minister-president Wim Kok. Het leidde zelfs bijna tot een constitutionele crisis, bleek onlangs.
Grote paleisruzie tussen Beatrix en Willem-Alexander in 2001
Willem-Alexander wilde naar Argentinië om zijn schoonvader, Jorge Zorreguieta, om de hand van zijn dochter te vragen. Beatrix en Kok vonden dat geen goed plan. En dat Zorreguieta op de bruiloft aanwezig zou zijn, was volgens hen al helemaal uitgesloten.
Element uit eigen cultuur tijdens bruiloft
Uiteindelijk gaf het parlement op 2 juli 2001 toestemming voor het koninklijk huwelijk. Jorge Zorreguieta zou er niet bij zijn, Máxima was ontroostbaar. Toen de aanstaande bruid liet weten dat ze graag iets van haar eigen cultuur wilde inbrengen op de feestdag, was er daarom alle begrip voor haar wens.
De katholieke Máxima zou hervormd trouwen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ze vroeg daarom of de dierbare familievriend Rafael Braun, beter bekend als Padre Braun, een rol kon krijgen tijdens de dienst. Dat gebeurde, hij stond naast dominee Carel ter Linden in de kerk.
Best opvallend, aangezien Padre Braun ‘fouter’ was geweest dan Máxima’s vader, schrijft de Volkskrant.
Wie was Padre Braun?
Braun had een invloedrijke positie tijdens het regime van Jorge Videla. Nee, hij bekleedde geen politieke functie, maar hij werd hoofdredacteur van het katholieke tijdschrift Criterio. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar in Argentinië is de invloed van de kerk gigantisch. Zo keek Videla bij belangrijke beslissingen ook naar de mening van de kerk en Criterio was daarin toonaangevend.
Toen in 1984 de democratische regering van president Alfonsín een waarheidscommissie instelde, nam Padre Braun geen afstand van de militaire dictatuur. Zorreguieta heeft altijd beweerd niets te hebben geweten van mensenrechtenschendingen. Braun wist ervan, en gaf een rechtvaardiging.
De reden dat hij wel bij het huwelijk mocht zijn, was omdat hij officieel geen deel uitmaakte van het moorddadige regime van Videla.
Bron: de Volkskrant