Laurentien, Christina, Mabel Beeld ANP / Getty Images
Laurentien, Christina, MabelBeeld ANP / Getty Images

What's in a name

Déze royals veranderden hun naam - en dit is waarom ze dat deden

Het laten aanpassen van je naam een heftige stap? Er zijn genoeg royals die dat hebben gedaan. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, inclusief de reden om hun voor- of achternaam te wijzigen.

Mirna WiggersANP / Getty Images

Buitenland

The Windsors

Leden van het Britse koningshuis staan bekend als The Windsors, terwijl dit niet hun oorspronkelijk naam is. In 1917 veranderde de toenmalige koning George V hun titel, toen nog House of Saxe-Coburg-Gotha. Hij vond dat het te Duits was (Saksen-Coburg-Gotha is een van oorsprong Duitse dynastie), iets wat in die tijd niet wenselijk was. Windsor Castle was een van de hoofdresidenties van de koninklijke familie, en hij besloot de naam Windsor als nieuwe achternaam te kiezen.

Toen Elizabeth op de Britse troon kwam, vond ze het heel belangrijk om de achternaam van Philip (Mountbatten) toe te voegen. Et voilà, nu is het officieel Mountbatten-Windsor.

Prins Harry en Meghan

We blijven nog even bij de Windsors, want ook aan een aantal voornamen is gesleuteld. Zo heet prins Harry eigenlijk prins Henry. Harry werd zijn bijnaam en al snel verkoos hij zelf Harry boven Henry.

Ook zijn vrouw, Meghan Markle, heeft eigenlijk een andere roepnaam. Haar volledige naam is Rachel Meghan Markle, maar ergens op de middelbare school is ze van de voornaam Rachel geswitcht naar Meghan. Dat weten we overigens omdat ze zichzelf zo in de jaarboeken heeft laten zetten. Een echte uitleg over de wissel heeft ze nooit gegeven. Saillant detail is dat Meghan doorbrak als het personage Rachel in de serie Suits.

Keuze voor andere naam

In het Verenigd Koninkrijk is het overigens sowieso traditie dat degene die de troon bestijgt, mag kiezen onder welke naam hij of zij gaat regeren. Zo werd koning George VI, de vader van queen Elizabeth II, geboren als Albert Frederick Arthur George Saxe-Coburg-Gotha. Tot zijn regeerperiode werd hij Albert of Bertie genoemd, maar toen hij aan de macht kwam, koos hij voor George om zijn vader te eren.

Prinses Gracia

Ook de in haar tijd zeer geliefde Grace Kelly, actrice die later trouwde met prins Reinier III van Monaco, hield in eerste instantie haar voornaam op Grace. Haar titel luidde prinses Grace, maar in Nederland en Duitsland werd zij vooral bekend als prinses Gracia.

Nederland

Ook in Nederland kunnen met name de prinsessen er iets van als het aankomt op naamsveranderingen. Wij vonden er ten minste drie die een andere naam kozen toen ze in de familie kwamen.

Prinses Mabel

Voor prinses Mabel was het niet zozeer haar voornaam die veranderde, maar juist haar achternaam. De prinses, die in 2004 trouwde met prins Friso, wordt sinds het huwelijk vaak Mabel van Oranje genoemd en veel mensen leven in de veronderstelling dat ze daarvoor Mabel Wisse Smit heette. Zo werd ze echter niet geboren: Wisse Smit is de achternaam van haar stiefvader. Die naam nam ze aan een tijd nadat haar eigen vader overleed. Eigenlijk heet prinses Mabel namelijk Los, en was haar volledige naam Mabel Martine Los.

Prinses Christina

Bij prinses Christina was het haar voornaam die werd veranderd: ze heeft bijna twintig jaar geleefd met de roepnaam Marijke voordat ze het liet aanpassen naar Christina. Die laatste naam was daarvoor altijd haar tweede naam. Het schijnt dat ze dit deed omdat ze de naam Marijke te zoet en kinderachtig vond klinken, meldt Story.

Prinses Laurentien

Op 25 mei 1966 werd Laurentien geboren in Leiden, maar zo heette ze toen nog niet. De naam die ze bij de geboorte kreeg, was Petra Brinkhorst. Maar naar verluidt vond ze die naam niet mooi en koos ze zelf een nieuwe naam. Ze kwam op de naam Laurentien door de namen van haar ouders te combineren: Laurens Jan en Jantien.

Bron: Cosmopolitan, Beaumonde, Wikipedia.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden