Koningin Máxima Beeld © RVD - Martijn Beekman
Koningin MáximaBeeld © RVD - Martijn Beekman

Internationale Vrouwendag: koninklijke powervrouwen op een rij

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van emancipatie, vrouwenrechten en economische zelfstandigheid voor vrouwen. In het kader van deze belangrijke dag zet Libelle alle koninklijke powervrouwen voor je op een rij.

Demi Schoenmakers© RVD - Martijn Beekman

Dit jaar staat de Vrouwendag in het teken van solidariteit. Ook de vrouwelijke leden van wereldwijde koningshuizen zetten zich in voor emancipatie en gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Internationale Vrouwendag

Het doel van de jaarlijkse Internationale Vrouwendag is extra aandacht te geven aan belangrijke vrouwenthema’s. “Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling”, klinkt het op de website. Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatieorganisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart.

Koningin Máxima

Onze koningin Máxima (50) mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst vol koninklijke powervrouwen. Ze zet zich namelijk naast haar verplichtingen aan het koningshuis al jaren in als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. In deze rol stimuleert ze wereldwijde projecten, waardoor sinds 2009 steeds meer mensen de mogelijkheid krijgen om een bankrekening te openen of een bedrijf te starten. Al veel vrouwen van over de hele wereld zijn hierdoor geholpen en financieel onafhankelijk geworden.

Koningin Máxima Beeld BrunoPress/Patrick van Emst
Koningin MáximaBeeld BrunoPress/Patrick van Emst

Prinses Mabel

Ook prinses Mabel (53) draagt haar steentje bij aan een betere wereld voor meisjes en vrouwen. Ze zet zich namelijk met hart en nieren in voor de organisatie Girls Not Brides Global. Mabel is voorzitter van deze organisatie, die zich wereldwijd inzet tegen het kinderhuwelijk. De organisatie werd opgericht in 2016 en maakt zich daarmee hard voor de rechten van het kind, met als belangrijk standpunt: meisjes en jongens onder de 18 zouden niet moeten trouwen.

Prinses Mabel Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Prinses MabelBeeld EM-Press/Patrick van Emst

Prinses Mary

Prinses Mary (50) uit Denemarken zet zich ook al jaren in voor vrouwen en meisjes. Dit doet ze op een bijzondere en nobele manier, door net als koningin Máxima werkzaam te zijn voor de Verenigde Naties. Haar hart klopt voor het ontwikkelen van goede zorg voor zwangere vrouwen wereldwijd. Ook maakt ze zich hard voor het verminderen van moedersterfte in ontwikkelingslanden.

Prinses Mary Beeld BrunoPress/Stella Pictures
Prinses MaryBeeld BrunoPress/Stella Pictures

Prinses Salma

De dochter van de Jordaanse koning Abdullah, prinses Salma (21), schreef twee jaar geleden geschiedenis. Ze haalde namelijk als eerste vrouw op 8 januari 2020 haar vliegbrevet als pilote bij de Jordaanse luchtmacht. Dit is voor het eerst in de Jordaanse geschiedenis dat een vrouw deze bijzondere functie bemachtigt, wat haar tot een ware powervrouw maakt.

Prinses Salma Beeld Balkis Press/ABACA
Prinses SalmaBeeld Balkis Press/ABACA

Prinses Beatrix

We sluiten het rijtje van powervrouwen af met de vrouw die er natuurlijk niet in mag ontbreken: prinses Beatrix (84). Niet alleen omdat ze met haar 84 jaar nog steeds publieke optredens maakt. “Al heel jong was Beatrix erg gedreven om iets van haar ambt te maken”, vertelt Brandpunt-journalist Fons de Poel aan Volkskrant. “Met Beatrix aan het hoofd is de monarchie verzakelijkt. Waar Juliana de mevrouw was, was Beatrix de manager. Beatrix heeft het koningshuis weer tot een sterk instrument gemaakt”, aldus Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella over onze voormalige koningin. En daar zijn we het volmondig mee eens.

Prinses Beatrix Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Prinses BeatrixBeeld EM-Press/Patrick van Emst

Bron: Blauw Bloed

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden