Koningsdag: waar gaan Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane in 2022 naartoe? Beeld Brunopress
Koningsdag: waar gaan Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane in 2022 naartoe?Beeld Brunopress

Koningsdag 2022: dít staat er allemaal op het programma

Na twee jaar een aangepaste versie wegens corona kunnen we dit jaar Koningsdag weer als vanouds vieren. Er staan op 27 april weer een aantal leuke activiteiten op het programma.

Demi SchoenmakersBrunopress

De organisatie van Koningsdag vertelt aan RTL Boulevard wat we dit jaar kunnen verwachten.

Koningsdag in Maastricht

Op 27 april gaan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane naar Maastricht en zo te zien hebben ze een drukke dag voor de boeg.

Muzikale stoet

De dag begint met de aankomst van de koninklijke familie. Ze beginnen in de Maastrichtse stadsdeel Wyck. Daar is een muzikale stoet. Vervolgens wordt de familie ontvangen door Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht, en Emiel Roemer, de gouverneur van Limburg op de befaamde brug van de stad.

Maastrichtse burgers

Daarna gaan ze naar de Maasboulevard voor het onderdeel ‘het Maastrichtse Leven’. Hiervoor werden de levens van verschillende Zuid-Limburgers vastgelegd. Zo krijgt het koninklijke gezin een inkijkje in het alledaagse leven van mensen in de regio.

Herdenkingsmunt

Later op de dag zal op de Graanmarkt een poort naar Europa worden onthuld. Dit is een eerbetoon aan het Verdrag van Maastricht. Twee koninklijke familieleden slaan de eerste herdenkingsmunt met wat hulp van een muntmeester en de ontwerper. Daarna treedt het bekende dj-duo Lucas & Steve op.

Het is al een lange dag, dus de magen zullen intussen wel rommelen. Goed nieuws: de koninklijke familie wordt bij de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’ Basiliek uitgenodigd om zoervleisj te maken, vlaaien te bakken, biologische wijn te maken en een kweekburger te proeven. En dat onder begeleiding van muziek van niemand minder dan André Rieu! Daarna volgt nog een heuse carnavalsproef, waarna de koninklijke familie eindigt op het beroemde Vrijthof.

Zó vieren andere Europese landen hun ‘Koningsdag’:

Bron: RTL Boulevard

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden