Constantijn 7 jaar Beeld Koot, Max / RVD Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis
Constantijn 7 jaarBeeld Koot, Max / RVD Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis

Koninklijke kiekjes: zo’n slechte start had de jarige prins Constantijn (53) in 1969

Van ravottende prinsjes tot een dansende koningin Beatrix: elke week delen we een koninklijke foto met een bijzonder verhaal.

Els RozenbroekKoot, Max / RVD Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis

Constantijn, de broer van onze koning Willem-Alexander, lijkt sprekend op zijn vader Claus. Net zo knap en charmant, slim en geestig. Hij doet gewoon boodschappen bij Albert Heijn, scheidsrechtert bij de sportwedstrijden van zijn drie kinderen en is reuze trots op zijn gezin.

Zijn geboorte verliep niet vlekkeloos

Constantijn Christof Frederik Aschwin kwam 11 oktober 1969 ter wereld en zorgde meteen voor de nodige opschudding. Het kleine prinsje kreeg na zijn geboorte ernstige ademhalingsmoeilijkheden en even leek het zelfs kantje boord.

Hup, in een teil koud water

De beroemde anesthesioloog professor Bob Smalhout werd erbij gehaald toen de geboorte niet vlekkeloos verliep. In een van zijn boeken vertelt hij erover. Prinses Beatrix beviel in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. In het stokoude gebouw was het behelpen voor artsen, verpleegkundigen en patiënten. Het was er ronduit een rommeltje. Professor Smalhout schrijft daarover in zijn biografie: ‘Toen Constantijn was geboren, had ik niet eens plaats om het kind neer te leggen. Er was geen reanimatietafel, er was helemaal niets. De faciliteiten voor de reanimatie van pasgeborenen bestonden uit twee witte emaillen teiltjes: de een gevuld met warm water, het andere met koud. Wanneer een baby niet goed ademde, werd het door een verpleegster van warm naar koud in de teiltjes ondergedompeld. Als het na een paar keer plonzen nog steeds geen tekenen van leven gaf, beschouwde men het als een verloren zaak.’

Opgeluchte ouders

Een paar uur na zijn geboorte werd de jongste zoon van Beatrix en Claus in een couveuse geplaatst. Voor zijn leven werd gevreesd. In de Tweede Kamer hield minister-president De Jong een toespraak waarin hij het volk op het ergste voorbereidde. Gelukkig kwam het allemaal goed: na een spannende week mocht de kleine prins naar huis met zijn opgeluchte ouders.

Constantijn en Bernhard, de zoontjes van de prinsessen Beatrix en Margriet, werden tegelijkertijd gedoopt. Beeld Koot, Max / RVD Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis
Constantijn en Bernhard, de zoontjes van de prinsessen Beatrix en Margriet, werden tegelijkertijd gedoopt.Beeld Koot, Max / RVD Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis

Constantijn wordt gedoopt, zijn grote broer zet de boel op stelten

Een paar maanden later, op 21 februari 1970, werd de prins gedoopt, tegelijkertijd met zijn neefje Bernhard, de tweede zoon van Pieter en Margriet. Het werd een hilarische plechtigheid. Constantijns grote broer, de tweejarige prins Willem-Alexander, zette de boel op stelten, luisterde niet naar zijn ouders en grootmoeder en ging eigenwijs zijn gang. Toen hij aan het eind van de kerkdienst een van zijn autootjes kwijtraakte, zette hij het op een krijsen en moest hij worden afgevoerd door zijn nanny, die nauwelijks haar lachen kon inhouden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden