Prince Andrew Beeld Getty Images
Prince AndrewBeeld Getty Images

PREMIUM

Lia van Bekhoven: “Prins Andrew is arrogant, aanmatigend en onbeleefd - een hopeloos geval”

In de zaak die de Amerikaanse Virginia Giuffre heeft aangespannen tegen prins Andrew, is hij deze week aan zet.

Lia van BekhovenGetty Images

Andrew moet vóór vrijdag 29 oktober reageren op de aanklacht van Giuffre dat de prins haar drie keer seksueel misbruikte. Andrew ontkent dat hij haar heeft ontmoet, laat staan verkracht, maar daarmee is de zaak nog niet afgelopen.

Misbruikaffaire kost punten

Sterker, de prinselijke misbruikaffaire kan de internationale media nog jarenlang van stof voorzien. De veel te innige contacten die Andrew onderhield met de Amerikaanse miljardair en pedofiel Jeffrey Epstein hebben het Britse koningshuis al genoeg punten gekost.

Prins Charles en zoon William geloven dat de aantijgingen een tikkende bom zijn onder het koningshuis. Zij hebben Andrew naar een zijspoor gedirigeerd. Het is onwaarschijnlijk dat hij daar vanaf zal komen. In het Huis van Windsor leiden zijsporen makkelijk naar dwaalsporen.

De onbeminde prins

Van zijn reputatie moet Andrew het niet hebben. Bij de onderdanen is de prins onbemind. Zijn moeder denkt er anders over, maar de meesten die met prins Andrew te maken hebben gehad, vinden hem een onprettig mens. “Het eerste waar hij om vroeg toen hij aankwam, was of ik een masseuse kon regelen”, zei eens een oud-diplomaat tegen me. “Had hij last van zijn rug?”, vroeg ik naïef. Waarop de gedeputeerde zijn hoofd achterover gooide en hartelijk lachte.

Andrew zou arrogant, aanmatigend en onbeleefd zijn. Je kunt hem zijn inzet bij de Britse wapenverkoop naar corrupte regimes met een lange geschiedenis van onderdrukking niet verwijten. In opdracht van de regering in Londen deed hij enkel zijn best. En als het daar nou bij gebleven was. Maar de prins wordt ook verweten jarenlang geld te slaan uit zijn connecties met dubieuze oligarchen en autocraten. Het kostte hem destijds zijn baan als handelsvertegenwoordiger voor het VK.

Hopeloos

Volgens marketingmanagers is er geen weg terug voor Andrew. Een man die niet zag wat er mis was met zijn vriendschap met een veroordeelde zedendelinquent en die bovendien onbeschoft is tegen zijn personeel, is voor het koningshuis verloren. Hij is voor PR-strategen een hopeloos geval.

Hopelozer blijkbaar dan Tiger Woods en Bill Clinton. Die mannen werden eveneens beticht van onrechtmatige, tussenbeense activiteiten, en moet je nú eens kijken. Beiden maakten een succesvolle comeback. Zeker, Andrews problemen zijn vele malen groter en de prins kan zich niet beroepen op een krachtige merknaam of een succesvolle carrière, maar heeft hij niet evenzeer recht op een tweede kans?

PR-adviseur Allyson Stewart-Allen, die zich specialiseert in crisiscommunicatie, suggereerde in de Sunday Times eens dat sterke, populaire namen hun reputatieschade te boven komen door excuses aan te bieden en boete te doen. “Ze moeten grote stappen ondernemen om de zaak recht te zetten en mensen eraan helpen herinneren waarom ze ook alweer bijzonder zijn.”

Excuses

In Andrews geval zou ik het laatste overslaan (het enige bijzondere aan de prins is zijn titel) en me concentreren op de rest. De prins heeft vrienden laten weten zo snel mogelijk te willen terugkeren naar zijn publieke leven. Daarvoor zou hij om te beginnen moeten toegeven, bij voorkeur in een interview voor de BBC, dat hij enkele zeer slechte beslissingen heeft genomen in zijn leven, waarvan de slechtste zijn vriendschap met Epstein was. Hij moet verbaal op zijn knieën met het aanbieden van excuses aan iedereen die is benadeeld door zijn gebrek aan beoordelingsvermogen, zonder schuld te bekennen in de zaak Giuffre. Daarna moet hij zijn handgemaakte kostuums uitdelen aan de hoofdstedelijke daklozen en het eerste beste vliegtuig nemen (economy class) naar Mali of Mozambique om daar waterputten te gaan graven. Met of zonder Sarah Ferguson, die keuze zou ik aan hem laten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden