Libelle Legt Uit: waarom heet Prinsjesdag eigenlijk Prinsjesdag?
Koningsdag heet Koningsdag omdat we de verjaardag van de koning vieren. Maar waarom heet Prinsjesdag eigenlijk zo? Wij leggen je uit hoe het zit.
Daarvoor moeten we wel even terug in de tijd. In de 18e eeuw was 8 maart een feestelijke dag: prins-stadhouder Willem V was namelijk jarig. Bovendien werd op deze dag de ‘prinsgezindheid’ gevierd, destijds een politieke stroming. Deze dag heette, je raadt het al, Prinsjesdag.
Van persoonlijke boodschap naar troonrede
Vanaf 1814 sprak de koning op deze dag het volk toe met een persoonlijke boodschap die hij ook zelf schreef. Vanaf 1848 ging de ministerraad de tekst schrijven en begon de toespraak meer op de troonrede te lijken. Dit leek al veel meer op de Prinsjesdag die we vandaag nog kennen.
Opgenomen in de Grondwet
In september 1930 werd de dag waarop de troonrede werd gelezen, tot Prinsjesdag gedoopt. In de Grondwet is opgenomen dat dit op de derde dinsdag in september moet plaatsvinden en dat het door of namens de koning wordt gedaan.
Hoedjes en de jurken van Máxima
Op Prinsjesdag kijken we naar één ding nog liever dan naar de hoedjes van de aanwezigen: de jurk van koningin Máxima. We maakten al eens een overzicht van de jurken die Máxima de afgelopen jaren droeg tijdens Prinsjesdag. Welke is jouw favoriet?
Máxima droeg vorig jaar een gelaagde, gele japon van zijde van ontwerper Claes Iversen. Opvallend: deze jurk droeg ze in 2018 tijdens het officiële bezoek van het Jordaanse koningspaar. De kleur is op verzoek van de koningin net een paar tinten donkerder gemaakt. Bekijk de look hier.
Benieuwd wat er met de jurken van Máxima gebeurt na Prinsjesdag? Dat zie je in deze video: