Prinses Alexia, Amalia en Ariane tijdens de zomershoot van dit jaar. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Prinses Alexia, Amalia en Ariane tijdens de zomershoot van dit jaar.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Van de Raad van State tot feesten in Wales: dit was het jaar van Amalia, Alexia en Ariane

De dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn altijd van die heerlijke twilight-dagen waarop we stiekem niets liever doen dan uitrusten, uitbuiken en terugblikken op het afgelopen jaar. Niet alleen op dat van onszelf, maar óók op bijvoorbeeld die van de prinsessen van Oranje. We zetten de highlights uit hun jaar op een rij.

Mirna WiggersBrunopress/Patrick van Emst

Ariane

Ariane is met 14 jaar natuurlijk de jongste van de drie, maar lijkt qua lengte voorbij te schieten aan haar zussen. Al bij de eerste foto's die gemaakt werden dit jaar lijkt ze, weliswaar op kleine hak, in ieder geval al langer dan Alexia. En ook Amalia kan er op rekenen dat haar jongste zusje langer wordt dan zij zelf is:

De hele familie bij koninklijk theater Carré voor de 50e verjaardag van koningin Máxima. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
De hele familie bij koninklijk theater Carré voor de 50e verjaardag van koningin Máxima.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Lach

Ook de manier waarop de jongste van de drie op de foto's staat, sprong in het oog. Anders dan haar zussen staat ze vrijwel altijd breed lachend, met de tanden bloot, op de kiek. En wat lijkt haar lach op die van Máxima.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Spotlight

Sinds september dit jaar is Alexia de enige prinses die nog naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet gaat. Een bijzondere periode brak toen aan, want niet langer was zij ‘het zusje van’. Nu Alexia haar school afmaakt in Wales en ook Amalia een tussenjaar heeft waarin ze (hopelijk) veel kan gaan reizen, staat Ariane zowel op school als thuis meer in de belangstelling. Ook koningin Máxima denkt dat er een kans is dat haar jongste dochter meer op de voorgrond zal treden: “We krijgen een nieuwe dynamiek in de familie. Misschien krijgen we wel een heel andere Ariane te zien”, zei ze in een interview in Nouveau.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Alexia

Dit jaar werd prinses Alexia 16 jaar en lijkt ze écht in de transitie van meisje naar vrouw te zitten. Ze verscheen met sassy blikken op foto's, trok hippe en niet altijd even koninklijke outfits uit de kast én kwam even helemaal los van Nederland tijdens het begin van haar studietijd in Wales.

Model

Een haast model-achtige indruk maakte ze op de foto's die werden gemaakt bij haar moeders 50ste verjaardag, toen de hele familie op chique naar een kleine viering in koninklijk theater Carré ging. De blikken zagen we ook terug in de zomershoot van de familie.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst
null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Avonturen

Regelmatig ging het over de avonturen die Alexia meemaakt in Wales, van protesten tot pikante outfitjes voor themafeesten. Vooral dat laatste maakte de tongen los, maar uiteindelijk was menig Nederlander het erover eens: laat Alexia vooral jong zijn.

null Beeld RVD – Z.M. DE KONING
Beeld RVD – Z.M. DE KONING

Kerst

Uiteindelijk sluit Alexia haar jaar toch af bij haar ouders thuis. De kerstdagen hebben de Oranjes dus als volledig gezin gevierd, wel zo gezellig.

Amalia

Hoewel haar zussen dus ook een jaar vol ontwikkelingen doormaakte, spant prinses Amalia toch wel echt de kroon. Dit jaar was namelijk hét jaar waarin ze 18 werd. Vanaf dat moment officieel in staat de troon op te volgen, al gaf ze zelf al snel aan dat zij haar moeder zou vragen in te vallen, mocht haar vader iets overkomen.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Verjaardag

De verjaardag van Amalia werd groots gevierd. Er kwamen chique portretten naar buiten, Claudia de Breij schreef een boek over onze aanstaande koningin én ze werd lid van de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in ons land.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst
null Beeld © RVD – FRANK RUITER
Beeld © RVD – FRANK RUITER

Echte royal

Ook op momenten dat het niet per sé om haar draait, maakt Amalia een meer royal indruk dan haar zussen én dan haarzelf een jaar geleden. Dat valt goed op als je de drie zussen naast elkaar ziet: Ariane het lachebekje, Alexia het meisje-goes-woman en Amalia de majestueuze.

null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Wij kijken uit naar een nieuw jaar vól ontwikkelingen voor de prinsessen!

Dit zijn de hobby's van Amalia, Alexia en Ariane:

Bron: Brunopress, boek Claudia de Breij, Redactie Libelle, Rijksvoorlichtingsdienst.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden