null Beeld

Waar zijn de Italiaanse royals gebleven?

Het Italiaanse koningshuis. Je hoort er in Nederland niet vaak wat over, en dat is ook niet zo vreemd: officieel heeft Italië geen koningshuis meer. Maar dat weerhoudt verschillende Italiaanse ex-royals er niet van om hun leven af en toe eens flink op stelten te zetten!

We nemen je mee door een klein stukje Italiaanse geschiedenis en laten je zien wie de interessantste ex-royals zijn. Bellissima!

Verbannen uit Italië

Vandaag is het 75 jaar geleden dat Italië een republiek werd. Dat kwam door het einde van de Tweede Wereldoorlog. De toenmalige koning, Umberto II, en diens vader hadden namelijk fascistisch leider Benito Mussolini gesteund. Hij was op zijn beurt weer een aanhanger van Hitlers gedachtegoed.

Toen de oorlog voorbij was waren de Italianen genadeloos: zij die Mussolini steunden moeten vertrekken. Het koningshuis werd door een referendum verbannen uit Italië. Umberto II vertrok naar Portugal. Zijn vrouw Marie José van België scheidde van hem en zette haar leven met hun vier kinderen voort in Zwitserland.

Kroonprins Victor Emanuel

Het tweede kind en enige zoon van Marie José en Umberto was Victor Emanuel van Savoye (84). Hij is op dit moment de wettige kroonprins van Italië, maar zal waarschijnlijk nooit aanspraak kunnen maken op die rol. Niet alleen vanwege zijn hoge leeftijd maar ook vanwege zijn twijfelachtige allooi: meerdere keren raakte hij in opspraak vanwege verdenkingen van corruptie, geweldpleging en andere onfrisse zaken.

The happy couple: de prins en prinses van Venetië

Zijn zoon, daarentegen, is bekender én geliefder in Italië. Emanuel Filibert van Savoye (48), officieel prins van Venetië, verschijnt regelmatig in de Italiaanse media. In 2019 schudde hij Italië wakker door op een avond plots alle reguliere televisieuitzendingen te onderbreken met een toespraak.

“Goedenavond aan alle Italianen”, begon hij. “Ik heb de plicht de terugkeer van de koninklijke familie officieel aan te kondigen. Het is tijd om terug te keren, te zorgen voor de rust, het vertrouwen en de elegantie die vandaag de dag meer dan ooit nodig zijn.” Hoewel in eerste instantie de schok groot was, werd al snel bekend dat het bleek te gaan om een promotiestunt voor Netflix-serie The Crown.

Bruiloft

Na de stunt werd al snel duidelijk dat Italië ook helemaal niet zit te wachten op de terugkomst van een koningshuis, ook niet als deze enkel ceremonieel zou zijn. Emanuel trouwde in 2003 met de gevierde Franse actrice Clotilde Courau (52). Bruid Clotilde droeg een prachtig witte jurk met sleep, voor haar ontworpen door Valentino Garavani. Zij won in haar filmcarrière verschillende prijzen en er werd zelfs een roos naar haar vernoemd: Jardins de l’Imaginaire.

Hoewel voor de prins en prinses van Venetië dus alles in kannen en kruiken lijkt, is er achter de schermen toch heibel in de tent. Jarenlang wordt er al strijd gevoerd tussen Emanuel, de zoon dus van de wettige troonopvolger, en prins Amedeo van Aosta, een neefje van de laatste koning van Italië.

Jaloerse neef

Dat zit zo. Victor Emanuel, zoon van de laatste koning en dus de huidige troonopvolger, trouwde in 1971 met de Zwitserse Marina Doria. Volgens Amedeo verloor Victor daarmee zijn recht op de troon, omdat hij daar destijds geen toestemming voor had van zijn vader Umberto. Die toestemming was volgens de wet nodig om het recht op de troon te behouden. En gezien die toestemming er dynastiek gezien nooit geweest is, had Victor geen recht meer op de troon. Daardoor heeft zijn zoon, Emanuel, evenmin recht op de troon en zou Amedeo dus de troonopvolger zijn, zo vond hij.

De ruzie werd nooit volledig opgelost en lange tijd bleef onduidelijk wie de troon zou krijgen, mocht er ooit weer sprake van zijn. Tot zeer recent: Amedeo overleed op 1 juni 2021.

Nederlandse roots

Amedeo laat vier kinderen na. Drie daarvan uit zijn huwelijk en ééntje buiten zijn huwelijk om: in 2006 kreeg hij een dochter met Kyara van Ellinkhuizen. Zij had een Nederlandse vader, Bertus van Ellinkhuizen, en een Italiaanse moeder. Er zouden dus zelfs ooit Nederlandse roots terug in het Italiaanse koningshuis kunnen komen!

Meer Italië? Bekijk de vlogs van Daph en Jur:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wikipedia, Blauw Bloed, Genealogieonline.nl. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden