Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

5 tips voor ouders om het gesprek met hun kinderen over alcohol aan te gaan

Praten en regels stellen helpen te voorkomen dat je kind met drinken begint. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je 5 tips waar je echt wat aan hebt.

Libelle  samen met de Rijksoverheid

Tip 1 – je hebt invloed
Ook al laten pubers het niet altijd blijken, ze vinden wel echt belangrijk wat hun ouders denken. En dus heb je als ouder invloed op de keuzes van je kind. Pubers hebben juíst regels nodig als ze hun grenzen gaan verkennen.

Tip 2 – geef zelf het goede voorbeeld
Zien drinken, doet drinken: kinderen imiteren volwassenen. Geef dus zelf het goede voorbeeld door niet in het bijzijn van je kind te drinken en flessen drank niet in het zicht te laten staan.

Tip 3 – afspraken maken
Bespreek op tijd met je kind waarom je niet wilt dat hij of zij voor zijn 18e drinkt. Doe dit al voor je tiener nieuwsgierig is. Door het erover te hebben en afspraken te maken, beginnen jongeren later met het drinken van alcohol. Het is tenslotte makkelijker om je eerste drankje uit te stellen dan om te voorkomen dat jongeren veel drinken als ze eenmaal zijn begonnen. Probeer consequent te zijn en maak geen uitzonderingen voor feestjes of speciale gelegenheden.

Tip 4 – blijf in contact
Praat niet tégen je puber, maar mét je puber. Het zelfvertrouwen groeit wanneer je oprechte interesse toont en je puber helpt om gedachten, gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen. Een puber met zelfvertrouwen kan beter ‘nee’ zeggen tegen verleidingen zoals alcohol.

Tip 5 – maak geen ruzie
Heeft je kind toch een keer gedronken? Houd het bespreekbaar en veroordeel hem of haar niet. Probeer te achterhalen waarom weigeren moeilijk was en probeer opnieuw afspraken met elkaar te maken.

Kijk hier hoe Jan Heemskerk en zijn zoon Willem het samen over NIX hebben.

NIX18
Meer informatie en tips vind je op NIX18.nl.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien