Was Getekend, Annie. M.G. Schmidt stopt! Nu tot 15,- voordeel

Zoek binnen:

Dít is alles wat je moet weten over boerenkool

Elke maand besteden we aandacht aan een vers product van Albert Heijn. Deze week: alles wat je moet weten over boerenkool.

Libelle samen met Albert Heijn

Marleen Koolmees is redactiemanager bij Libelle en presenteert de kookwedstrijd. Deze week maken 3 lezeressen hun favoriete gerecht met boerenkool. Marleen: “Ik wist niet dat er nog zo veel kan met boerenkool! Een tapenade, een soepje of risotto: het kan allemaal. Het is superfood!”

Het boerenkool seizoen is weer begonnen
Vanaf half september is de Hollandse boerenkool weer volop verkrijgbaar. Van eigen grond natuurlijk, want dat is wel zo duurzaam. Marco Brinks, de grootste boerenkoolteler van Albert Heijn: “Telen voor Albert Heijn betekent elke dag oogsten, in weer en wind. Op voorraad oogsten kan niet, want het blad moet knapperig blijven en meteen verwerkt worden. Er wordt altijd gezegd dat ‘de vorst erover’ moet zijn geweest, maar eigenlijk is de boerenkool in september al hartstikke lekker. De vorst die erover gaat dient ter bescherming van het gewas. Boerenkool zet namelijk na de vorst zetmeel om in suiker. En deze suikers maken de boerenkool zoeter.”

Wist je dat…
… je boerenkool het best even kunt blancheren als hij rauw gebruikt gaat worden in een salade of smoothie?
… boerenkool een voedzame en gezonde groente is? Hij is rijk aan vezels, vitamine B2, B3, B6 vitamine C en foliumzuur.
… Albert Heijn ook Cavolo Nero verkoopt? Cavolo Nero staat ook wel bekend als palmkool. Dit is familie van boerenkool en wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Cavolo nero is wat steviger, knapperiger en sterker van smaak.
… je ongeveer 450-500 gram boerenkool per persoon moet rekenen om 250 gram op het bord te krijgen. Dat zijn grote hoeveelheden! Tip: boerenkool past makkelijker in de stamppotpan als je eerst de kool erin doet en dan de aardappels er bovenop legt.

Klassieker
Vanavond eten we boerenkoolstamppot met worst. Deze boerenkool is met zorg gesneden en verpakt en kan zo de pan in. Lekker, vers en makkelijk. Boerenkool, 500 gr € 1,29 (Albert Heijn)

Zwarte kool
Cavolo nero dankt z’n naam (zwarte kool) aan de donkere kleur en heeft niet zo’n uitgesproken koolsmaak! Probeer eens met bosui, room en spekjes. Roerbakgroente Italiaans, 400 gr € 2,49 (Albert Heijn)

Spaghetti met boerenkool en braadworst
nodig voor 4 personen:
300 g spaghetti
2 uien
4 braadworsten
300 g gesneden boerenkool
500 g cherrytomaten
250 ml kookroom light
1 kippenbouillonblokje
250 ml water

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper ondertussen de uien. Verwijder het vel van de worsten. Bak de worsten met de ui, peper en eventueel zout 5 min. op middelhoog vuur in een hapjespan zonder olie of boter. Duw het vlees met een houten pollepel in kleinere stukjes. Voeg de boerenkool toe en bak 5 min. mee. Halveer ondertussen de cherrytomaten. Voeg de kookroom, het bouillonblokje en het water toe en laat 4 min. op middelhoog vuur stoven. Giet de spaghetti af, meng met de tomaten door de saus in de pan en serveer. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien