1e rang kaarten voor Mamma Mia! de musical, nu €29,-

Zoek binnen:

Dit is alles wat je moet weten over gehakt

Elke maand besteden we aandacht aan een vers product van Albert Heijn. Deze week: alles wat je moet weten over gehakt. 

Libelle samen met Albert Heijn

Marleen Koolmees is redactiemanager bij Libelle en presenteert op libelletv.nl AH’s kookwedstrijd bij Keizer Culinair. Deze week maken drie Libelle-lezeressen hun favoriete gerecht met gehakt. Marleen: “Wat mij betreft is het ieder dag gehaktdag, zo lekker vind ik het. Gehaktbrood, door de pastasaus of gewoon als balletje: je kunt gehakt iedere smaak meegeven die je wilt. Ga ik nu even wat pittige balletjes draaien.”

Woensdag, gehaktdag
Tot ver in de twintigste eeuw was vlees een luxeproduct dat veel mensen zich alleen op zondag konden permitteren. Maar halverwege de week was het ‘woensdag gehaktdag’. Op maandag werden namelijk de dieren geslacht, op dinsdag werden ze uitgebeend en het (goedkope) restvlees werd op woensdag verkocht.

Wist u dat?
…de Nederlandse gehaktbal al in 1615 werd genoemd in Romeinse geschriften?

’t Is bal!
Gehaktballen kunnen zowel van rundergehakt als van half-om-half gehakt gemaakt worden. Half-om-half gehakt bevat iets meer vet, waardoor het smeuïger is. Als het gehakt wat droog is, voeg dan in melk geweekt witbrood toe. Is het vettig, doe er dan een beetje paneermeel of beschuit bij. Verder gaan door het gehakt meestal gehaktkruiden, ei en paneermeel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan ketjap, uitjes, sambal, kaas en Italiaanse kruiden. AH Rundergehakt € 3,69/500 g

Allemansvriend
Gehakt is in Nederland het favoriete vleesproduct, waarschijnlijk doordat je er alle kanten mee op kunt. Lekker met aardappelen, rijst, pasta en alle soorten groenten. En door de neutrale smaak laat gehakt zich perfect combineren met kruiden. Van mild tot pittig, van klassiek tot
trendy.

Gehaktballen in biersaus met kriel en sperziebonen
Voor 4 personen
500 g krieltjes
50 g ongezouten roomboter
12 Hollandse rundergehaktballetjes
300 ml Leffe bruin
3 el appelstroop
800 g verse sperziebonen
4 el gebakken uitjes

Kook de krieltjes in 10 min. gaar en giet af. Bak ze daarna in wat boter in 14 min. goudbruin en gaar met peper en eventueel wat zout. Verhit de rest van de boter in een andere koekenpan en bak de gehaktballetjes in 3 min. rondom bruin. Voeg bier en stroop toe, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur in 7 min. gaar worden. Kook de saus op hoog vuur circa 5 min. in tot hij aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Kook de bonen beetgaar, giet af en bestrooi met de gebakken uitjes. Serveer de balletjes in de saus.

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien