Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Hier kun je gratis en met hulp je spullen repareren (en het is nog gezellig ook!)

Een kapotte staafmixer, stofzuiger of radio: zonde om weg te gooien, maar hoe repareer je zoiets? Bij de vele Repair Café’s door heel Nederland weten ze daar wel raad mee. 

Libelle samen met SIRE

Veel kapotte spullen gaan na een kleine reparatie nog jaren mee. Je bespaart dan niet alleen geld, het is ook duurzamer dan iets nieuws kopen. Om iedereen die niet superhandig is te helpen, richtte Martine Postma 10 jaar geleden het eerste Repair Café op. Inmiddels telt Nederland er meer dan 500 en zijn er wereldwijd meer dan 2.000 in 35 landen.

Repair Cafe

Met wat voor spullen kunnen mensen terrecht bij een Repair Café?
Martine: “Van alles: van kleine huishoudelijke apparaten tot fietsen, kleding of meubelstukken. In het café ga je samen met een vrijwilliger aan de slag om het te repareren. Er zijn café’s in heel Nederland en het is altijd gratis. Doordat je het samen doet is het leerzaam én gezellig. Vaak zijn mensen verbaast dat een systeem aan de binnenkant van een appartaat zo simpel werkt, dat het soms slechts een kwestie van een draadje weer vastzetten is. En ze raken gemotiveerd om beter voor hun spullen te zorgen. Als je huishoudelijke apparaten regelmatig schoonmaakt, gaan ze veel minder snel kapot.”

Is het soms niet sneller en makkelijker om iets nieuws te kopen?
“Dat klopt, maar goed voor het milieu is het niet. Per persoon gooien we in Nederland zo’n 18 kilo elektrische apparaten en 15 kilo textiel per jaar weg. Naast dat repareren duurzaam is, is het ook heel leuk. Het geeft voldoening om iets weer aan de praat te krijgen. Doordat je het samen met een vrijwilliger uit de buurt doet, leer je meteen je buurtgenoten beter kennen.”

De Repair Café’s zijn een groot succes over de hele wereld, er zit er zelfs één op Hawaï. Hoe is dat zo gekomen?
“10 jaar geleden organiseerde ik het eerste Repair Café in Amsterdam, omdat ik elke keer weer schrok van de hoeveelheid ‘afval’ langs de kant van de weg, als het vuilnis werd opgehaald. Vaak stond er van alles tussen wat na een kleine reparatie gewoon weer zou werken. De eerste editie was een groot succes en mensen vroegen meteen of dit vaker zou worden georganiseerd. Ik heb starterspakketen samengesteld hoe je je eigen Repair Café kunt starten. Dat wordt nu door heel Nederland volop gedaan, er komen nog steeds nieuwe café’s bij. Door alle media-aandacht kwamen er ook aanvragen uit het buitenland en zijn de pakketen in verschillende talen beschikbaar.”

En wat als je je huis flink wilt opruimen en spullen tóch weg wilt doen? 
“Je hoeft ze dan niet zomaar in de afvalbak te gooien, er zijn zoveel meer oplossingen. Breng het naar de kringloop, of naar een school in de buurt. Andere mensen zijn vast heel blij met de spullen. Of organiseer een kerstfeestje met vriendinnen en geef elkaar alleen spullen die je zelf niet meer gebruikt. Het is juist leuk om er creatief in te zijn!”

Waardeer het. Repareer het.
We gooien in Nederland ontzettend veel waardevolle spullen weg die na een kleine reparatie vaak nog prima mee kunnen. Met de campagne ‘Waardeer het. Repareer het.’ wil SIRE zoveel mogelijk Nederlanders aanzetten om kapotte dingen te repareren, door ze bewust te maken van de waarde van spullen. Op deze website helpt SIRE je om in een paar stappen een kapot voorwerp te herstellen.

SIRE

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien