Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Ilse (43) heeft MS: "Eindelijk ben ik van die blaasontsteking af"

Ilse was pas 25 jaar toen multiple sclerose (MS) bij haar werd geconstateerd. Ze moest leren leven met de beperkingen die deze ziekte haar oplegt. Als onderdeel daarvan leerde zij zelf katheteriseren.

Libelle samen met Coloplast

Ilse: “Voordat ik ziek werd, was ik áltijd aan het werk. Ik ging maar door. Door deze leefstijl en een whiplash uit het verleden had ik last van migraine, ik vóelde gewoon dat er iets niet klopte. De diagnose MS was een klap in mijn gezicht. Ik was nog zo jong, we hadden net een huis gekocht, en dan staat ineens de wereld stil.” Er volgde zware prednisonkuren, op sommige dagen kon Ilse haar bed nauwelijks uit.

Meer vrijheid
Ruim 50% van de mensen met MS ondervindt blaasproblemen. De werking van de blaas wordt namelijk aangestuurd door het zenuwstelsel. En omdat de ziekte de zenuwen beschadigt, kan ook de blaasfunctie worden beïnvloed. Ilse: “Als kind had ik al last van chronische blaasontsteking en ook op latere leeftijd moest ik er elke nacht twee of drie keer uit om te plassen. Na de diagnose MS opperde mijn neuroloog dat katheteriseren een optie was. Door mijn werk als continentieverpleegkundige had ik talloze vrouwen aangeleerd om zichzelf te katheteriseren, maar nu moest ik het bij mezelf doen. Dat was wel even raar. Gelukkig is het inmiddels routine geworden en heb ik geen last meer van blaasontstekingen. Dit betekent dat ik ook geen zware antibioticakuren meer nodig heb. In principe katheteriseer ik eens per dag, voor het slapen gaan. Maar ik doe het ook voordat ik in een vliegtuig stap. Want ik ben dol op reizen, maar wil me niet laten verrassen door ongewenst urineverlies. Het katheteriseren geeft me veel vrijheid.”

“Dat ik nu zelf kan katheteriseren, geeft me veel vrijheid”

Coloplast
Coloplast ontwikkelt al meer dan 60 jaar medisch hulpmiddelen op het gebied van continentie- en stomazorg. Dit doen ze vanuit een heldere missie: het leven gemakkelijker maken voor mensen met een blaas- en/of darmprobleem door voor iedereen een passende oplossing te bieden. Kijk voor meer informatie over blaasproblemen en MS op coloplast.nl/libelle.

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien