Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Jij een spaarder, hij een spender (of andersom)? Zó kom je daar samen uit

Praten over geld vinden veel mensen nog altijd spannend. En als je een relatie hebt met iemand die een ander uitgavepatroon heeft, kan dat voor extra spanningen zorgen. Met deze handige tips kom je daar samen uit. 

Libelle samen met Aegon

Dit 6-stappenplan om het gesprek aan te gaan kan bijvoorbeeld helpen.

 1. Bespreek met elkaar wat voor geldtype je bent
  Ga met elkaar in gesprek over hoe jullie omgaan met geld. De Goed met Geld-test van Aegon kan hierbij helpen. Je vult een aantal vragen in en krijgt een uitslag die je meer inzicht geeft in wat voor geld-type je bent. Even samen invullen en de uitslag bespreken. Is nog leuk ook!
 2. Zoek positiviteit
  Waar zitten jullie overeenkomsten? Kijk eerst naar de positieve dingen. Benoem wat je goede eigenschappen bij de ander vindt op geldgebied.
 3. Wat kan beter?
  Wat zou je bij jezelf willen veranderen in hoe je omgaat met geld? En wat zou je bij de ander anders willen zien? Verzand niet in verwijten, maar geef elkaar opbouwende kritiek.
 4. Denk in doelen
  Wat zouden jullie nu allebei willen bereiken, financieel? Eerder met pensioen? Een flinke spaarpot? Aflossen op de hypotheek? Zoek naar gezamenlijke doelen en vind samen het enthousiasme om daarvoor te gaan.
 5. Maak afspraken
  Wanneer jullie een doel hebben gevonden dat jullie allebei mooi vinden, is nu het moment om concrete afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld een maandelijks spaarbedrag af. Hang een foto van jullie doel op in de keuken om jullie te herinneren aan waarom jullie het ook alweer doen. Maak het samen leuk en..
 6. Blijf erover praten!
  Hou het onderwerp levendig. Zo gaan jullie die gezamenlijke doelen halen!

Tip: doe het samen
In 70% van de Nederlandse huishoudens doet één van de partners de financiën. Dat betekent dat de ander vaak geen weet heeft van wat er speelt. En dus ook geen invloed heeft op wat er met het geld gebeurt. Maak liever een verdeling van de taken. Bijvoorbeeld: de één is verantwoordelijk voor het betalen van rekeningen en gaat over het spaargeld. De ander loopt iedere maand even de afschrijvingen na en beheert de beleggingen. Het liefst ruil je ieder jaar van taken, zodat je allebei weet hoe jullie ervoor staan op alle gebieden en beide bepalen wat er met jullie geld gebeurt.

Het drie-rekeningen-systeem
Wanneer je allebei anders denkt over geld, kan een systeem met drie aparte rekeningen goed werken.

 1. Een rekening voor de vaste lasten 
  Wanneer je met automatische incasso’s werkt, worden deze vanzelf van deze rekening afgeschreven. Geen omkijken naar, dus. Hier zet je iedere maand samen een vast bedrag op en blijf je vanaf. Zo hoef je je geen zorgen te maken of de rekeningen wel betaald kunnen worden.
 2. Een gezamenlijke rekening
  Voor de dingen die jullie samen doen en de kosten daarvan. En voor de gezamenlijke spaardoelen.
 3. Een eigen rekening voor jullie allebei
  Waar jullie iedere maand een afgesproken bedrag op storten. Dat mag je naar eigen inzicht uitgeven, zonder commentaar of bemoeienis van de ander. Als je lief besluit om dat over de balk te gooien: prima. Als jij het besluit te sparen: ook goed! Zo respecteer je elkaars keuzes, maar gebeurt het spenden wel binnen een budget. En de rekeningen worden gewoon netjes betaald.

Welke verdelingsvorm?
Regelmatig onmin over jullie financiële verdeling? Wie hoeveel betaalt, dus. Ga dan samen in gesprek over een verdelingsvorm die voor jullie allebei goed voelt.

 1. Naar draagkracht
  Dit betekent dat jullie in verhouding evenveel bijdragen. Verdient de één meer? Dan draagt hij of zij dus ook meer bij.
 2. Fifty-fifty
  Allebei de helft, ongeacht hoeveel jullie zelf verdienen.
 3. Hetzelfde onder de streep
  Jullie leggen zodanig in, dat jullie onder de streep evenveel overhouden om zelf uit te geven of te sparen.
 4. Een vast bedrag
  De één betaalt de ander een vast bedrag. Dat kan zijn wat de ander nog tekort komt om de rekeningen te betalen, of het bedrag komt op een andere manier tot stand.

Goed met geld-test
Benieuwd hoe goed jij met geld bent? Doe de Goed met geld-test van Aegon en ontdek binnen vijf minuten wat voor geldtype je bent én wat je valkuilen zijn. Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben, maar in praktijk valt dat vaak tegen. En het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Daarom helpt Aegon met handige tips en slimme weetjes.

AEGON_(logo)

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien