Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Je kind financieel ondersteunen bij het kopen van een huis? Wij hebben 5 tips

Grote kans dat het voor je kind lastig is om aan een betaalbare eigen woning te komen op deze roerige woningmarkt. Financiële hulp van de ouders kan dan helpen, maar hoe kun je dat zoal doen? En wat is wel en niet verstandig? 

Libelle samen met Aegon

Wij zetten een aantal handige tips op een rij.

Tip 1: Vraag jezelf bij een lening altijd eerst goed af of je nog kunt rondkomen als het geld misschien niet wordt terugbetaald
Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je zoon of dochter het geld niet terugbetaalt, maar het kan toch altijd gebeuren. Wees er bovendien bewust van dat er spanningen kunnen ontstaan als afspraken niet worden nagekomen, dus leg de gemaakte afspraken altijd goed vast.

Tip 2: Verdiep je eens in de familiebank hypotheek
Heb je genoeg spaargeld om je kind een deel hiervan te lenen? Dan is een familiebank misschien iets voor jullie. Dit is een lening binnen de familie. Via deze constructie behalen zowel jullie als ouders, als jullie kind uiteindelijk meer financieel voordeel dan via een belastingvrije schenking voor de eigen woning. Je moet er wel even rustig voor gaan zitten, want het is best ingewikkeld en wie een foutje maakt, verspeelt al snel het recht op hypotheekrenteaftrek of laat per ongeluk duizenden euro’s voordeel liggen.

Tip 3: Toch schenken? Check hoeveel toegestaan is
In 2019 mag je jaarlijks € 5.428,- belastingvrij schenken. Je mag je kind één keer in zijn of haar leven meer schenken. Hoeveel meer hangt af van wat je hij of zij met het geld gaat doen. Een schenking van maximaal € 26.040,-  is toegestaan om vrij te besteden. Een schenking van maximaal € 102.010,- is toegestaan om een huis te kopen of verbouwen, en een schenking van € 54.246,- is toegestaan voor een dure studie.

Aan deze schenkingen zijn nog wel voorwaarden verbonden, check deze goed op de site van de Belastingdienst. Goed om te weten: onder ‘kind’ verstaat de Belastingdienst ook een pleegkind of stiefkind.

Tip 4: Laat je kind de Goed met geld-test doen
Deze test van Aegon duurt slechts 5 minuten (dus kleine moeite om ‘m zelf ook gelijk even te doen) en daarna weet je kind wat voor geldtype het is én waar zijn of haar valkuilen zitten. Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben, maar in praktijk valt dat vaak tegen. Je krijgt concrete informatie en tips die passen bij jouw situatie.

Tip 5: Maak duidelijke afspraken
Spreek bij een lening duidelijk af wat de aflossingen zullen zijn en welke rente er wordt gerekend. Leg grotere leningen altijd vast in een notariële akte of schuldbekentenis. Voor kleinere bedragen is een mail handig. Een lening kan ook worden omgezet in een ‘voorschot op de erfenis’. Op die manier krijgt elk kind een gelijk deel en voorkom je scheven gezichten.

Goed met geld-test
Nederlanders worden steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai en stellen het liever uit. Daarom helpt Aegon met handige tips, slimme weetjes én de Goed met geld-test. Doe de test, ontdek welk geldtype je bent én wat je valkuilen zijn.

AEGON_(logo)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien