Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mandy zat in de bijstand: “De kinderen weten dat we rond moeten komen van minder, maar ze hebben het niet minder”

Jarenlang was Mandy Roelvink uit Almere een alleenstaande moeder van twee dochters en twee zoons. Nadat ze in 2012 arbeidsongeschikt raakte, kwam ze in de bijstand terecht. “Hierdoor ben ik gaan beseffen dat gelukkig zijn niet afhankelijk is van geld.”

Libelle samen met VriendenLoterij

Voordat Mandy arbeidsongeschikt raakte, had ze naast haar fulltime baan ook een goedlopend eigen bedrijf. Mandy: “Ik verdiende voldoende geld en gaf dit ook met gemak uit. Onze levensstandaard was gebaseerd op mijn inkomen.” Kort na de geboorte van haar tweede kind is Mandy door een trapgat naar beneden gevallen. Een enorme klap, waar ze uiteindelijk drie hernia’s aan heeft overgehouden en arbeidsongeschikt is geraakt.

Schulden

Mandy: “Hierdoor is mijn financiële situatie helemaal veranderd. De schulden stapelden zich al snel op en dat zorgde voor veel stress. Je moet je hele manier van leven omgooien. Maar het lastigst vond ik om aan mijn kinderen uit te leggen dat sommige dingen niet meer kunnen. De oudste was het al gewend om regelmatig een leuk uitje te hebben of dure cadeau’s te krijgen.”

Creatieve uitdaging

Hoewel Mandy nu minder geld te besteden heeft, hebben haar kinderen het niet minder. “Ik heb het geluk dat ik heel creatief ben en het best een leuke uitdaging vindt om met weinig geld toch goed rond te komen. Op feestdagen en verjaardagen anticipeer ik het hele jaar door. Ik wil dat mijn kinderen net zo’n leuke verjaardag hebben als ze bij vriendjes zien, en niet maar één cadeautje krijgen. Het komt regelmatig voor dat na een verjaardagsfeestje, andere moeders vragen of ik het bij hun net zo leuk kan versieren. Dat vind ik best hilarisch.”

Allemaal een hobby

“Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen met sport, kunst en cultuur bezig kunnen zijn, maar dat kost ook geld. Online heb ik veel opgezocht over toeslagen en andere mogelijkheden, om mijn kinderen wat meer te kunnen geven. Zo ben ik ook bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur terecht gekomen. Hierdoor kunnen ze alle vier iets doen waar ze blij van worden. Voor mijn oudste dochter is kickboksen haar grote passie, daar leeft ze enorm van op. Ze kan haar emoties kwijt in deze sport en vindt het fijn om te bewegen. De andere drie doen aan beeldende kunst, zwemmen en voetbal. Ik denk dat het andere gezinnen veel stress kan schelen, als ze weten dat er dit soort mogelijkheden zijn.”

Nieuwe studie

Inmiddels heeft Mandy een nieuwe vriend met wie ze samenwoont, waardoor ze geen recht meer heeft op de bijstand en ze weer in een ruimere financiële positie zit. En ze is weer gaan studeren. “Je kunt wel afgekeurd worden, maar er zijn altijd opties. Ik wil niet hoeven sappelen. Mijn lichaam doet het niet goed, maar met mijn hoofd is niets mis. Daarom ben ik rechten gaan studeren, dat trok me altijd al aan. Opkomen voor rechtvaardigheid, daarvoor te strijden. Ik hoop na mijn afstuderen zelfstandig als advocaat te kunnen werken, voor zover mijn fysieke toestand dit toelaat. Tegen die tijd zijn de kinderen ook zelfstandiger.” 

Samen voor alle kinderen

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. Door schaamte kloppen ouders niet snel ergens aan met hun geldproblemen en daar zijn de kinderen uiteindelijk de dupe van.

De vier goede doelen Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job hebben de handen ineen geslagen: op samenvoorallekinderen.nl kan iedereen eenvoudig voorzieningen aanvragen voor kinderen die in armoede opgroeien. Wie tussen 23 september en 31 oktober meespeelt met de VriendenLoterij Bingo, steunt dit initiatief.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers inauguratie Biden ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22)

Wereldwijd waren mensen ontroerd door Amanda Gorman (22). De jonge dichteres wist miljoenen mensen te ontroeren met haar verbindende woorden die ze sprak tijdens de inauguratie van Joe Biden (78).

In de Verenigde Staten is het traditie dat de officiële eedaflegging van de nieuwe president wordt afgesloten met een gedicht. Die tekst moet aansluiten bij de nieuwe plannen van de president en dit jaar werd gekozen voor Amanda Gorman. Ze is de jongste persoon in de geschiedenis die een gedicht heeft afgelegd bij de presidentiële inauguratie.

Speech

“We hebben krachten gezien die liever onze natie zouden verscheuren eerder dan ze te delen, die ons land zouden vernietigen om de democratie te hinderen en dit was bijna gelukt, maar democratie kan dan wel tijdelijk opzij geduwd worden, maar nooit blijvend verslagen worden”, sprak Amanda in haar gedicht. Ook nam ze een moment om haar voorouders te eren: “Wij zijn de erfgenamen van een land en een tijd, waarin een mager zwart meisje, dat afstamt van tot slaaf gemaakten en opgevoed werd door een alleenstaande moeder, kan dromen om president te worden en voor een president een voordracht kan houden.”


Outfit

Op social media lieten kijkers weten dat ze zijn ontroerd door de hoopvolle woorden van Amanda. Hillary Clinton liet zelfs weten dat ze hoopt dat Amanda zich in 2036 verkiesbaar stelt als president. Mensen waren niet alleen onder de indruk van het gedicht, maar ook door de bijzondere outfit die de jonge dichteres droeg. Ze was gehuld in een prachtige outfit van Prada. Een gele lange jas, een eenvoudige zwarte rok en een witte blouse. Om de outfit af te maken koos ze voor een felrode Prada-diadeem. De sieraden die ze droeg, kreeg ze cadeau van niemand minder dan  Oprah Winfrey, een groot fan van de dichteres.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Harper’s Bazaar UK (@bazaaruk)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: FunX, Stylecaster. Beeld: YouTube 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chinees 'symbool' met snavel lijkt wel heel erg op Nijntje... "Plagiaat!"

In de Chinese stad Guangzhou heeft een kunstenaar een tentoonstelling geopend met tekeningen die sprekend op Nijntje lijken. Het enige verschil is dat er in plaats van een kruisje op de plek van de mond nu een snavel zit.

Nijntje is in het buitenland bekend onder de naam Miffy. Bezoekers en de Chinese media merkten direct de enorme gelijkenis op, maar kunstenaar Feng Feng vindt het geen plagiaat. Hij is professor aan de kunstacademie in Guangzhou en liet weten dat volgens hem ‘commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie behoren’.

Optische illusie

Feng Feng werkt naar eigen zeggen al dertig jaar aan dit concept. Hij omschrijft het als een optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait. Ondanks de mooie woorden van de kunstenaar, is Mercis niet blij met de tentoonstelling. Deze uitgeverij heeft momenteel het beeld van Nijntje in beheer.

Plagiaat

“Dit is véél meer dan ‘geïnspireerd door'”, stelt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. “Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaan ons echt te ver.” Er is een brief gestuurd naar de kunstenaar. “Daarin attenderen wij hem op het plagiaat, door middel van voorbeelden, en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Bron: RTLNieuws. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Avondklok mogelijk pas vanaf 21.30 uur

Samen met een reeks andere verscherpingen kondigde demissionair premier Rutte woensdagavond het voornemen aan om in het hele land een avondklok in te stellen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Maar mogelijk proberen partijen om iets aan het tijdstip te veranderen: of de avondklok om 20.30 uur of 21.30 uur ingaat, kan nog een flink verschil maken.

Politiek verslaggever Ron Fresen legt aan NOS uit dat er een ruime meerderheid overtuigd moet worden van de avondklok. Maar als partijen een avondklok afwijzen, kunnen ze verantwoordelijk gesteld worden als er toch heel veel besmettingen bij komen. Zeker met de Britse en andere mutanten. Hij denkt daarom dat het uit zal draaien op het aanpassen van het aanvangstijdstip.

Kamerdebat

De avondklok komt er dan wel, maar iets minder ingrijpend. Ook wordt de maatregel waarschijnlijk niet vrijdag ingevoerd zoals het kabinet hoopte, maar zaterdag of zondag. Het Kamerdebat zal namelijk eerst nog gevoerd moeten worden.

En in dat Kamerdebat zullen ze niet zomaar instemmen met iets waar ze vorige week nog heel kritisch over waren. Daarbij: nu het kabinet demissionair is en het om zo’n ingrijpende maatregel gaat, kunnen de partijen het er volgens Fresen ook niet met een krappe meerderheid doorheen duwen.

Britse mutant

Overigens pleit het kabinet wel voor een avondklok in combinatie met het nog verder terugbrengen van maximaal 1 bezoeker aan huis en het stopzetten van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De zorgen om virusmutaties uit die laatste twee gebieden zijn groot, zei RIVM-baas Van Dissel in de briefing in de Kamer.

Omdat het lijkt of die aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen en er is een angst dat antistoffen die ontstaan zijn door vaccinatie of eerdere infectie onvoldoende bescherming bieden. Of dat echt zo is, moet nader worden onderzocht. Van Dissel sprak wel van een “donkere wolk die op ons af komt”.

Derde golf

De voorgenomen avondklok houdt in dat je niet zonder geldige reden buiten op straat mag zijn en geldt in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown, op dinsdag 9 februari. “Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen”, zei Rutte er tijdens de persconferentie woensdagavond. “Niemand wil een avondklok. Niemand staat er bij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bijzondere vondst in 'Tussen kunst en kitsch' doet kijkers versteld staan

Soms is de taxatie in Tussen kunst en kitsch een teleurstelling voor de bezoekers, maar soms zit er ook – zoals woensdagavond – een vondst tussen. Of hoe de taxateur het zelf zei: “Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer.”

Er werd woensdagavond getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Naast een prachtige boogpendule en een lichtkast kwam er ook een klein, goud beeldje voorbij.

Gescoord bij de kringloop

Het beeldje is slechts ter grootte van een hand. Het is Tibets, met invloeden van China, draagt een kroon en heeft zogezegd een elixer in handen voor het eeuwige leven. Bijzonder ook, legt de taxateur uit, omdat het geen Boeddha is, maar een Bodhisattva. “Die intervenieert nog tussen het hier en daar.” En die eigenschappen zouden het volgens hem een troostend beeldje maken om in huis te hebben.

“Hoe komt u eraan?”, vraagt de taxateur. “Gevonden in de kringloop voor 3 euro”, reageert de vrouw. De man valt even stil: “3 euro? Dat weet u zeker?”.

“Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer”, concludeert hij.  “Als u dat zou moeten kopen, dan betaalt u daar zeker 4.000 euro voor.” De eigenares is ermee in haar nopjes.

Op Twitter wordt er direct gereageerd: “Zie dat nooit in de kringloop.” Een ander: Voor 3 euro gekocht. Hoe dan?”.

Hoogst getaxeerde vondsten ooit

Dat het een kringloopvondst van een paar stuivers was, maakt het natuurlijk een fraai (en misschien wat jaloersmakend) verhaal. Maar het was zeker niet het hoogst getaxeerde object ooit in het programma. Dat zijn de volgende 10 objecten:

1. Het Kantwerkstertje van kunstschilder Joost van Geel: 250.000 euro – 2011
2. Een houten voorouderbeeld uit Congo: 150.000 euro – 2012
3. Een collier: 125.000 euro – 2013
4. Een broche van de Franse edelsmid Lalique: 120.000 euro – 2009
5. Schilderij van Jan van Kessel de Jonge: 100.000 euro – 2005
6. Schilderij van Adriaan de Lelie: 100.000 euro – 2020
7. Een paneel van Pieter Brueghel de Jonge: tussen 80.000 en 100.000 euro – 2008
8. Een hensbeker van het Antwerpse Gelaesenhuys: 85.000 euro – 2018
9. Een fetisjbeeld uit Congo: 80.000 euro – 2009
10. Turquoise Karaf van Willem van Heemskerck: 70.000 euro – 2013

Zin gekregen om creatief aan de slag te gaan? Zó maak je van een saaie witte muur een heus kunstwerk:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien