Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Marians broer mishandelde hun moeder jarenlang

Marian maakte zich zorgen om haar moeder. Ze zag haar aftakelen. Natuurlijk werd ze een jaartje ouder, maar ergens klopte er iets niet. Uiteindelijk besefte Marian wat er aan de hand was. Haar moeder werd psychisch mishandeld door Marians broer.

Libelle samen met de Rijksoverheid

“Mijn ouders, zus en ik zijn het contact met mijn broer kwijtgeraakt toen hij een vriendin kreeg. Jaren later was zijn relatie voorbij en zocht ik hem weer op. Mijn broer leefde onder slechte omstandigheden, in een vies huis, zonder gas en licht. Hij dreigde zelfmoord te plegen als zijn situatie niet zou veranderen. Mijn moeder besloot hem tijdelijk in huis te nemen. Ze was toen 83 jaar.”

Eerste problemen
“Het eerste jaar ging het redelijk. Het tweede jaar kwamen de eerste betalingsproblemen. Hij had geen uitkering meer en had een huurschuld. Mijn moeder betaalde álles voor hem. Op een gegeven moment wilde hij een eigen bedrijf beginnen en had daar duizenden euro’s voor nodig. Ze gaf het hem. Achteraf blijkt ze in zeven jaar tijd meer dan een ton aan mijn broer te hebben gegeven.”

Er klopte iets niet
Door de jaren heen merkte Marian dat haar broer steeds vaker abnormaal gedrag liet zien. “Hij kon tekeer gaan tegen mijn moeder over een pot pindakaas met nootjes erin. Want die stukjes waren toch niet goed voor zijn gebit. ‘Je gaat nú een nieuwe pot halen’, zei hij dan dreigend.”

Praten met anderen
Goede vrienden van Marian vertelden terloops dat haar broer zich op de sportclub zo agressief gedroeg. “Ik was blij dat ze dat zeiden, want het gaf mij de opening om de problemen bij mijn moeder thuis met hen te bespreken.” De moeder van Marian deelde de gebeurtenissen thuis steeds vaker met mensen uit haar kerk. “Zij deelden hun zorgen over mijn moeder met mij. Zo kreeg ik steeds beter zicht op de situatie. Ik besloot dat het zo niet langer kon doorgaan en vroeg advies aan Veilig Thuis. Ik werd gesteund in wat ik deed om de situatie voor  mijn moeder en broer te verbeteren.”

Verandering
Marians moeder had tijd nodig om te beseffen dat het gedrag van haar zoon niet toelaatbaar was. “Ze had zo lang geleefd met zijn bedreigingen, dat ze niet beter wist. Maar toen ze besefte dat ze zichzelf en hem juist hielp door hem los te laten, werd ze heel sterk. Ik ben blij met de stappen die ik heb gezet. Mijn broer krijgt hulp en mijn moeder lijkt wel tien jaar jonger.”

Vermoedens
Maar liefst één op de twintig thuiswonende 65-plussers krijgt ooit te maken met mishandeling. Het kan gaan om lichamelijk geweld, geestelijke mishandeling of financiële uitbuiting. Bespreek je vermoedens met iemand die de oudere ook kent, bijvoorbeeld een buurvrouw, een familielid of een wijkverpleegkundige. Want iedere actie, hoe klein ook, kan het verschil maken. Op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl staat hoe je in actie kunt komen. Voor advies en hulp kun je ook (anoniem) bellen met Veilig Thuis via tel. 0800-2000.

De namen van de geïnterviewden zijn om privacy-redenen gefingeerd. 

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien