Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit zijn de 6 meest voorkomende overgangsverschijnselen (en dít kun je doen)

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Door alle hormonale veranderingen kun je allerlei soorten overgangsverschijnselen ervaren. 

Libelle samen met Ymea

En je bent zeker niet de enige, want 80 procent van de vrouwen ervaart overgangsverschijnselen. Dit zijn de 6 meest voorkomende, en dít kun je doen:

Overgangsverschijnsel #1: opvliegers

Opeens krijg je het warm. Het bloed stijgt naar je hoofd, je wordt rood en het zweet breekt je uit. Herkenbaar? Grote kans dat je een opvlieger hebt. 79 procent van de vrouwen in de overgang krijgt hiermee te maken**. Helaas kun je ze niet tegenhouden, maar er zijn wel tips om opvliegers iets dragelijker te maken.

Probeer eens: luchtige kleding van natuurlijke stoffen te dragen. Ook laagjes zijn fijn, zodat je iets uit kunt doen als je het warm krijgt. In koelere ruimtes ervaren vrouwen vaak minder  van opvliegers, dus zet als het even kan een raam open of gebruik een ventilator. Een natte, koude doek of glas ijskoud water kan ook helpen. En wat je beter niet kunt doen is te heet douchen of badderen, dit kan een opvlieger uitlokken.

Overgangsverschijnsel #2: nachtelijk transpireren

Ook nachtelijk transpireren is een van de meest voorkomende overgangsverschijnselen. Het kan ook nog eens lang aanhouden, want uit onderzoek is gebleken dat vrouwen hier gemiddeld 7 jaar mee te maken krijgen.

Probeer eens: beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen. Deze ademen goed, drogen snel en voeren je lichaamswarmte makkelijk af. Een goed ventilerend matras kan ook helpen. Douche vooral niet te warm voor het slapen en vermijd bepaalde voedingsmiddelen en drankjes waardoor je meer gaat zweten. Voorbeelden hiervan zijn: sterk gekruid eten, koffie, thee en alcohol. En probeer Ymea Dag & Nacht eens, dit natuurlijke product draagt bij aan een goede nachtrust3* en ondersteunt bij opvliegers, stemmingswisselingen en nachtzweten1*.

Overgangsverschijnsel #3: stemmingswisselingen

Naast lichamelijke ongemakken, kan de overgang ook invloed hebben op je geestelijke gesteldheid. Tijdens de overgang is je hormoonhuishouding van slag, en dat kan leiden tot sterke emoties en dus stemmingswisselingen.

Probeer eens: je emoties tijdens de overgang te erkennen en een plaats te geven. Stemmingswisselingen zijn normaal en veel vrouwen zullen die herkennen. Je staat er dus niet alleen voor. Ook kan het helpen om goed voor je lichaam en geest te blijven zorgen. Een gezonde leefstijl helpt je lichaam om beter met overgangsverschijnselen om te gaan, en dus ook met stemmingswisselingen.

Overgangsverschijnsel #4: vermoeidheid

Je krijgt lichamelijk en mentaal nogal wat te verwerken tijdens de overgang. Het is dus niet zo raar dat je wat vaker vermoeid bent dan voorheen. En ook nachtelijk transpireren kan je slaappatroon onderbreken.

Probeer eens: op een vaste tijd naar bed te gaan en het liefst ook op een vaste tijd op te staan. Zorg voor een rustige, opgeruimde en goed geventileerde slaapkamer. Ben je gevoelig voor cafeïne? Dan kun je beter een paar uur voor het slapengaan geen koffie, cola of thee met cafeïne meer drinken, en chocola kun je dan ook beter laten staan.

Overgangsverschijnsel #5: gewichtstoename

Bij 45 procent van de vrouwen in de overgang neemt het gewicht toe**. Ook dit komt weer door veranderingen in de hormoonbalans: je stofwisseling kan vertragen waardoor je lichaam meer vet gaat vasthouden. Ook kan dit invloed hebben op de spierkracht en spiermassa, waardoor je lichaam minder energie verbruikt. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert ook de verdeling van je vet en daarmee je figuur: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten juist voller.

Probeer eens: minstens een half uur per dag te bewegen. Dit is goed voor sterke botten en spieren. Eet gezond en gevarieerd en houd rekening met je nieuwe energiebehoefte. Om je te ondersteunen bij de gewichtsbeheersing kun je Ymea Silhouet gebruiken. Dit natuurlijke product werkt volgens een tweevoudige formule: het draagt bij aan gewichtsverlies en vetverbranding*2. Daarnaast helpt het ook bij opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen1*.

Overgangsverschijnsel #6: vaginale droogheid

Tijdens de overgang kunnen droge slijmvliezen ontstaan doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Dit kun je niet alleen in je vagina ervaren, maar ook in je mond, ogen of huid. 28 procent van de vrouwen in de overgang ervaart weleens een droge vagina.

Probeer eens: het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar een actief seksleven helpt juist bij een droge vagina. Als je regelmatig seks hebt, blijft de vagina goed doorbloed en soepel. Uitgebreid voorspel of glijmiddel kan helpen om de vagina vochtig te houden. Bekkenbodemoefeningen kunnen ook ondersteuning bieden, hierdoor worden de droge slijmvliezen in de vagina goed doorbloed en vochtig.

Natuurlijke ondersteuning

Ymea biedt ondersteuning bij overgangsverschijnselen. Ben je benieuwd welk product het best bij de verschijnselen past die jij ervaart? Doe hier de test.

Elk product bestaat uit natuurlijke ingrediënten en bevat een combinatie van kruidenextracten, vitamines en mineralen, speciaal voor vrouwen in de overgang. Naast Ymea Silhouet en Ymea Dag & Nacht, is er nu ook Ymea 8-in-1. Dit helpt bij 8 veelvoorkomende overgangsverschijnselen, zowel fysiek als mentaal.

https://ymea.nl/?utm_source=libelle&utm_medium=advertorial&utm_campaign=6-meest-voorkomende-overgangsverschijnselen
Lees voor het kopen de informatie op de verpakking. 

Koag kag nr: 24-1220-5228. Disclaimer: *Gezondheidsclaims in afwachting van Europese Toelating. 1 salie, 2 groene thee, 3 valeriaan. **Onderzoek Profacts in opdracht van Ymea (n=3553).


voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien