Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Onkruid in de tuin? Deze 6 soorten zijn eetbaar, gezond of superhandig

Staat jouw tuin ook alweer flink in bloei? Dat is een prachtig gezicht. Maar van het onkruid dat daar tussen woekert, worden veel mensen minder blij. 

Libelle samen met Natuurmonumenten

Grote kans dat je onkruid meer waardeert als je weet dat je er heerlijke thee en salades van kunt maken. Boswachter Mathiska van Natuurmonumenten legt uit welke soorten eetbaar, gezond en hartstikke nuttig zijn.

1. Brandnetels

Mathiska: “Deze plant kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar als je de onderkant van de bladeren van onder naar boven aait, word je niet gestoken. Goed om te weten, want vooral het jonge blad van brandnetel kun je goed oogsten. Droog de blaadjes om er thee van te trekken. Niet alleen lekker, het schijnt ook een medicinale werking te hebben. De plant bevat onder andere vitamine A en C. Brandnetels trekken ook veel vlinders aan.”

2. Windes

“Iedereen heeft in meer of mindere mate haagwinde of akkerwinde in de tuin staan. Deze plant komt overal op en kan wel 3 meter hoog worden. Ook van deze bladeren kun je thee zetten. Volgens sommigen helpt dit goed tegen koorts, overprikkelde organen en bij last van kou op de ademhalingsorganen. Leng de thee wel aan met gedroogde bevernel of echte heemst. Die planten zijn sowieso aanraders voor je tuin. Ze zijn niet alleen mooi, maar insecten zijn er ook dol op.”


Brandnetel en haagwinde

3. Stinkende gouwe

“Deze plant is vooral handig als je last hebt van wratten of likdoorns. Want als je het gele sap uit de stengel er op smeert en dit een tijdje volhoudt, zul je zien dat ze verdwijnen. Stinkende gouwe groeit meestal wel ergens tussen de stenen, een rommelhoekje of in een steegje. Plekken die niet te vochtig zijn. Je herkent ‘m aan de gele bloempjes en de behaarde bladeren.”

4. Weegbree

“Als je het gras in de tuin wat minder vaak maait en niet meer bestrooit met (kunst)mest, kan er weegbree tussen groeien. Als je de blaadjes van deze plant kneust, werken ze goed tegen brandneteljeuk. Of doe eens een paar blaadjes door de salade.”


Stinkende gouwe en weegbree

5. Zevenblad

“Met zevenblad kun je maar beter vriendschap sluiten, want het is heel moeilijk om van deze plant af te komen. Al trek je alle bladeren én wortels eruit, hij blijft terugkomen. Je herkent de plant aan de onderste bladeren: deze zijn samengesteld uit 7 bladeren en die zijn gelukkig heerlijk in een salade of pesto. En van de witte bloempjes kun je thee zetten. Ook schijnt de plant te helpen bij mensen die last van reuma hebben.”

6. Paardenbloem

“Wie kent ‘m niet: de felgele paardenbloem. Ook deze blaadjes kun je gewoon in een salade verwerken en de mooie bloemen zijn ideaal om een salade mee te versieren. Zeker in combinatie met madeliefjes.”


Zevenblad en paardenbloem

Eetbare bloemen zaaien

“Bloemen staan niet alleen prachtig in de tuin, maar ook op je bord. Goudsbloemen bijvoorbeeld, deze groeien op bijna elke grond en produceren enorm veel bloemen. De smaak is niet zo sterk, maar de oranje bloemen staan wel heel vrolijk op een boterham of in de kruidenboter. Je kunt ook saladetoppings maken van driekleurige viooltjes, rozenblaadjes en lavendel (niet te veel gebruiken, anders smaakt je salade naar zeep). Voor meer kruidige smaken kun je de bloemetjes van venkel, dille of Oost-Indische kers toevoegen. Van deze planten worden insecten ook nog eens blij!”

Ga voor groei

We kunnen niet zonder de natuur. Daarom moeten we de natuur koesteren, beschermen en de ruimte geven. Die groei begint in onze eigen achtertuin of op het balkon. Ga voor groei en bestel hier een gratis actiepakket van Natuurmonumenten, met zaadjes voor bosbloemen.

Beeld: Natuurmonumenten – Jan Biesheuvel, Geurt Besselink, Ferry Siemensma, Mirjam Langelaar. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De Meilandjes gooien het roer om en starten wéér een nieuw bedrijf

Als we één ding weten van de Meilandjes, dan is het dat ze rasechte ondernemers zijn. Dat bewijzen ze nu nogmaals door weer een nieuw bedrijf te starten.

Een eigen winkel, een bed and breakfast, een eigen wijnmerk: de Meilandjes zijn altijd aan het ondernemen. Maxime begon ooit zelfs een erotisch bedrijf. Dat ze hun handen nergens voor omdraaien, dat is duidelijk. Nu zijn het Martien en Erica die samen een nieuwe business starten, genaamd Renkeland B.V.

Meilandjes starten nieuw bedrijf

Renkeland is een mix van de achternamen van Erica (Renkema) en Martien (Meiland). Onder deze naam staat het nieuwe bedrijf sinds december 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op hun woonadres in Hengelo. Ze zijn dus al een tijdje met de nieuwe zaak bezig.

Televisieprogramma’s ontwikkelen

Bij de inschrijving van een nieuw bedrijf bij de Kamer van Koophandel, moet je natuurlijk ook het doel van het bedrijf aangeven. Daar staat Renkeland B.V.: ‘Productie van televisieprogramma’s’ en ‘(laten) uitvoeren van tv-en mediawerkzaamheden’. Het lijkt er dus op dat de familie van plan is om eigen tvprogramma’s te gaan ontwikkelen.

Het roer om

Hiermee gooien de Meilandjes het over een andere boeg, want het bedrijf heeft eerder in Frankrijk ingeschreven gestaan, onder het adres van het chateau. Toen was het bedrijfsdoel nog: ‘Toeristische accommodatie en andere accommodatie voor kort verblijf’.

Verhuizing

Het leven van de Meilandjes gaat er binnenkort sowieso heel anders uitzien. Naast deze nieuwe business, hebben ze ook een verhuizing voor de boeg. Ze moeten namelijk hun stulpje in Hengelo noodgedwongen verlaten. Maxime verhuist niet met haar ouders mee, zij is van plan samen te gaan wonen met haar vriend Leroy.

Martien Meiland gooit Chateau Hengelo voorgoed op slot voor Caroline:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Shownieuws. Beeld: Ruth van Baaijen | Talpa Beeldbank

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Interessant: we lezen 35% meer boeken dankzij de pandemie

2020 was voor velen een zwaar jaar en dat had natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. Maar er zitten ook wat positieve kanten aan de pandemie: in de hele wereld zijn we namelijk meer boeken gaan lezen. Dat blijkt uit onderzoek van Global English Editing. 

En daar zitten meer voordelen aan dan je misschien verwacht.

Veranderingen

Er zijn een paar dingen flink veranderd door de pandemie. Onder andere het feit dat we een stuk meer thuis zitten – we werken tenslotte grotendeels vanuit huis. Er wordt van ons verwacht dat we zo min mogelijk ‘onnodige’ reizen maken, wat ervoor zorgt dat je waarschijnlijk ook een stuk minder mensen hebt gezien het afgelopen jaar.

En door al dat thuiszitten zijn een paar (oude) hobby’s weer opgepakt. Zo ging men tijdens de eerste lockdown massaal weer aan het puzzelen. Nu er meer onderzoeken gedaan worden naar wat de veranderingen zijn tijdens de coronacrisis over de hele wereld, krijgen we natuurlijk ook meer inzicht. En daar zitten zo nu en dan gelukkig ook wat positieve veranderingen in. Zoals het meer lezen van boeken.

35% meer lezen

Het onderzoek werd gedaan door Global English Editing en laat zien hoe de interesse in boeken over de hele wereld is toegenomen. En dat is niet alleen goed voor de boekhandel, maar ook voor de ontwikkeling van de mens. Lezen heeft namelijk een aantal hele fijne voordelen:

  • Het vermindert stress met 68%
  • Het zorgt voor betere analytische skills
  • Lezen verbetert je geheugen en concentratie
  • De kans op Alzheimer en dementie wordt flink verlaagd
  • Het vergroot je vocabulaire
  • Lezen zorgt voor betere schrijfvaardigheid 

Tijd om een boekenclub op te zoeken dus!

De ‘Zeven zussen’-reeks al uit? Dan wil je dít boek ook lezen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Geediting. Beeld: Gettyimages

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Heel Holland bakt' hebben massaal een oogje op déze kandidaat

Zondagavond konden de kijkers van Heel Holland bakt weer smullen van een nieuwe aflevering. Dit keer met het thema Europa. Allemaal leuk en aardig, die baksels, maar de kijkers hadden vooral oog voor één van de kandidaten.

De bakkers begonnen hun rondje Europa met de signatuuropdracht. Hierbij moesten zij een Italiaanse tiramisutaart maken. Daarna volgde de technische opdracht: een Franse Puits d’Amour. Als laatste moest er uiteraard weer een spektakelstuk gemaakt worden. Dit keer aan de bakkers de taak om een van de Europese bouwwerken te maken van brood.

Gekke gebouwen

Vooral die laatste opdracht was smullen voor de kijkers. Er gaat namelijk behoorlijk wat mis. Een Domtoren die wel erg scheef staat, een Toren van Pisa die te recht staat… En dan heb je nog een aantal gebouwen die volgens de kijkers gewoonweg niet zo mooi zijn geworden. Het Hamburg Opera House bijvoorbeeld, gemaakt door Daniël, kwam volgens kijkers niet zo goed uit de verf.

Afvaller en meesterbakker

Gelukkig is Daniël hier wel mee weggekomen, want hij hoefde de tent deze week niet te verlaten. De afvaller van deze week is Rianne. Kinderarts Thijs is meesterbakker van de week geworden.

Een oog je op…

Kijkers haalden oplucht adem toen bleek dat Daniël door is. Er blijken namelijk een hoop kijkers te zijn die een oogje op de Oostenrijker hebben. “Daniël mag wel een suikerbroodje bij mij komen bakken”, zo klinkt het op Twitter. Ook wordt er over hem gezegd dat hij een leuke glimlach heeft, flair heeft en gewoon een leuke vent is. Die kan hij in z’n zak steken!

Ik maakte de Utrechtse spritsen uit Heel Holland Bakt – dít is het resultaat

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Breng meer kleur in huis met deze 6 bloeiende kamerplanten

Een prachtig bosje bloemen in huis halen is natuurlijk altijd fijn. Het is alleen zo jammer dat je de bloemen na één – met een beetje geluk twee – weken alweer bij het grofvuil kunt gooien. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor, want je hebt geen boeket meer nodig dankzij deze bloeiende kamerplanten. 

Met deze bloeiende kamerplanten breng je gemakkelijk meer kleur in huis.

Anthurium

Te beginnen met een gemakkelijke plant waarvan je zéker weet dat-ie bloemen gaat krijgen: de Anthurium plant. Deze plant is makkelijk in verzorging: geef ‘m niet te veel water en zet ‘m op een licht plekje in huis.

Lepelplant

Ook de lepelplant ken je vast, hij lijkt tenslotte erg op de Anthurium, maar is nét even anders. Goed (en handig) om te weten is dat deze plant het ook goed doet bij wat minder licht. Heb je een hoekje in huis waar het zonlicht maar nauwelijks komt? Dan is deze plant hier zeer geschikt voor. De plant komt altijd met witte bloemen, die op lepels lijken. Daar heeft-ie zijn naam dan ook aan te danken.

Lippenstiftplant

Een leuke naam voor een gezellig plantje. De reden dat deze plant de lippenstifplant heet, komt door de bloemen die hieruit bloeien. Deze lijken namelijk op een lippenstiftje. Deze plant kun is perfect om ergens op te hangen. De plant krijgt het liefst genoeg zonlicht en een vochtige grond.

Orchidee

Eentje die natuurlijk niet in dit lijstje mag ontbreken, is de orchidee. Deze prachtige kamerplant met bloemen komen in heel veel verschillende kleuren geven je huis direct een opkikker. Zet ‘m op een zonnig plekje en de bloemen zullen er prachtig bij staan. Hij heeft één keer in de week een scheutje water nodig en in de winter slechts één keer in de tien dagen.

Ananasplant

De ananasplant of bromelia, zoals deze oorspronkelijk heet, is een gezellige plant die meteen wat kleur in je huis brengt. Het lijkt op een gekleurde ananas die uit de plant groeit. Zet deze op een lichte plek, maar vermijd fel zonlicht in de middag. Geef ‘m eens in de week een scheutje water.

Paradijsvogelplant

En last but not least: de paradijsvogelplant. Let wel: er zijn verschillende soorten van deze plant en niet uit élke soort groeien de prachtige bloemen. Deze plant houdt van veel licht en niet te veel water.

Op zoek naar andere blikvangers in huis? Avalon laat je de botanische blikvangers van het moment zien: 

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Beeld: Gettyimages

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien